SVINENAKKE: Noe av det beste kjøttet å legge på grillen

SVINENAKKE: Dette er Stiansens favoritt. © Foto: Fredrik Naumann

=

Bent Stiansen

Bent Stiansen er en av Norges mest profilerte kokker. Han vant Bocuse d'Or som første nordmann i 1993.

Han driver restaurant Statholdergaarden i Oslo som har én Michelinstjerne.

Han har gitt ut følgende bøker:

  • Stiansen til hverdags (2004)
  • Stiansens kulinariske koffert (2006)
  • Stiansens desserter (2006)
  • Stiansens fisk og skalldyr (2006)
  • Stiansens kjøtt og fjærkre (2006)
  • Stiansens småretter (2006)
  • Stiansen inviterer til fest (2008)

Mesterkokk Bent Stiansen har funnet sitt favorittstykke til grillen; svineribbe.

- Det er fantastisk godt kjøtt og det er ispedd litt fett. Når fettet smelter på grillen blir kjøttet veldig saftig og mørt, sier han.

Skal du lage honningmarinert svinenakke, som oppskriften under, er det viktig at du griller kjøttet først, før du smører på sausen.

Og grilltrikset på denne typen kjøtt er indirekte steking.

- Når du steker på gassgrill har du først grillen på fullt. Deretter skrur du av den midterste brenneren, sier Stiansen.

Du kan også gjøre det samme på en vanlig grill ved å legge grillkull langs kanten.

Prøv også dette på grillen:

Grillspyd med lam og timian

Perfekt laks på 15 minutter

Bent Stiansens grillmiddag på 8 minutter

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Grillet innbakt svinefilet

Honningmarinerte svinenakke

Dette er Bent Stiansens supre oppskrift på grillet svinenakke.

Til 4 porsjoner:

1 kg svinenakke uten ben

1 ss salt

1 ss grovmalt, sort pepper

1 ss anis, malt

Barbequesaus

1 dl ferdig barbeque saus

0,5 dl ketchup

0,5 dl hp-saus

1 ss worchestershiresaus

0,5 dl hoisinsaus

2 ss honning, helst akasie honning

2 fedd hvitløk

0,5 ts timian

1 ss hakket chili

1 ts anis, malt

Høyde (px): Bredde (px):
mat.no

Coleslaw

Dette er Bent Stiansens geniale oppskrift på den gode klassikeren coleslaw. Perfekt til grillmat.

Til 4 porsjoner:

300 g sommerkål eller vanlig kål

1 stk gulrot

1 stk grønt, syrlig eple

2 ss finhakkede sylteagurk

0,5 dl majones

0,5 dl crème fraîche

1 ss sitronsaft

1 ss sukker

1 ss hp-saus

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Illustrasjonsfoto: Mat.no

Marinerte nypoteter med soltørkede tomater og olivenolje:

Det er Bent Stiansen som har laget denne oppskriften. Må prøves...

Til 4 porsjoner:

800 g nypoteter

Vinaigrette

1 dl finhakkede, soltørkede tomat er

1 dl finhakket sjalottløk

0,25 dl hvitvinseddik

1,5 dl olivenolje

2 ss hakket gressløk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox

Mango og papayasalsa med koriander

Dette er Bent Stiansens oppskrift. Og det sier ikke så rent lite.

Til 4 porsjoner:

1 stk moden mango

2 stk modne papaya

2 ss mango chutney

1 ss frisk, hakket koriander

1 ts ingefær, revet

1 ss limesaft

Høyde (px): Bredde (px):

Bent Stiansens ratatouille

Mesterkokkens ratatouille kan anbefales på det sterkeste.

Til 4 porsjoner:

1 stk løk

3 fedd hvitløk

1 stk paprika, rød

1 stk paprika, grønn

1 stk squash

0,5 stk aubergine

1 dl olivenolje

2 ts tomatpuré

1 ts timian

1 ss sukker

1 ss hvitvinseddik

1 stilk rosmarin

0,5 bokser hakkede tomat er

0,5 dl grovhakket basilikum

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Test av revet ost

Snittkarakter: 2,9

Enkelt, joda. Men godt? Som oftest ikke, viser testen vår av 19 typer revet ost.