Annonse

SVINENAKKE: Noe av det beste kjøttet å legge på grillen

SVINENAKKE: Dette er Stiansens favoritt. © Foto: Fredrik Naumann

=

Bent Stiansen

Bent Stiansen er en av Norges mest profilerte kokker. Han vant Bocuse d'Or som første nordmann i 1993.

Han driver restaurant Statholdergaarden i Oslo som har én Michelinstjerne.

Han har gitt ut følgende bøker:

  • Stiansen til hverdags (2004)
  • Stiansens kulinariske koffert (2006)
  • Stiansens desserter (2006)
  • Stiansens fisk og skalldyr (2006)
  • Stiansens kjøtt og fjærkre (2006)
  • Stiansens småretter (2006)
  • Stiansen inviterer til fest (2008)

Mesterkokk Bent Stiansen har funnet sitt favorittstykke til grillen; svineribbe.

- Det er fantastisk godt kjøtt og det er ispedd litt fett. Når fettet smelter på grillen blir kjøttet veldig saftig og mørt, sier han.

Skal du lage honningmarinert svinenakke, som oppskriften under, er det viktig at du griller kjøttet først, før du smører på sausen.

Og grilltrikset på denne typen kjøtt er indirekte steking.

- Når du steker på gassgrill har du først grillen på fullt. Deretter skrur du av den midterste brenneren, sier Stiansen.

Du kan også gjøre det samme på en vanlig grill ved å legge grillkull langs kanten.

Prøv også dette på grillen:

Grillspyd med lam og timian

Perfekt laks på 15 minutter

Bent Stiansens grillmiddag på 8 minutter

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Grillet innbakt svinefilet

Honningmarinerte svinenakke

Dette er Bent Stiansens supre oppskrift på grillet svinenakke.

45 min

Til 4 porsjoner

1 kg svinenakke uten ben

1 ss salt

1 ss grovmalt, sortpepper

1 ss anis, malt

Barbequesaus

1 dl ferdig barbequesaus

0,5 dl ketchup

0,5 dl hp-saus

1 ss worchestershiresaus

0,5 dl hoisinsaus

2 ss honning, helst akasiehonning

2 fedd hvitløk

0,5 ts timian

1 ss hakketchili

1 ts anis, malt

Fremgangsmåte

Del svinenakken i to på langs. Det blir ca 3 cm tykke skiver og dryss på salt og masse med kvernet sort pepper Legg kjøttet på grillen på medium varme og grill dem 15 minutter på hver side, slik at de blir gjennomstekte. I mellomtiden blandes sausen. Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt. Når kjøttet er ferdig stekt pensles det med sausen og kjøttet stekes over svak varme slik at sausen tørker inn i kjøttet og glasserer det. Denne prosessen gjentas flere ganger slik at vi får mye saus og dermed smak på kjøttet. Del kjøttet i skiver ved servering. Det er viktig å bruke svak varme ved glasseringen slik at kjøttet ikke blir brent.

Høyde (px): Bredde (px):
mat.no

Coleslaw

Dette er Bent Stiansens geniale oppskrift på den gode klassikeren coleslaw. Perfekt til grillmat.

15 min

Til 4 porsjoner

300 g sommerkål eller vanligkål

1 stk gulrot

1 stk grønt, syrligeple

2 ss finhakkedesylteagurk

0,5 dl majones

0,5 dl crème fraîche

1 ss sitronsaft

1 ss sukker

1 ss hp-saus

salt og pepper

Fremgangsmåte

Rens grønnsakene og finsnitt kålen. Gulrot og eple rives på rivjern.

Bland majones sammen med creme fraiche, sitronsaft, sukker, H.P. sauce, finhakkede sylteagurker, salt og pepper.

Ha sausen i de finsnittede grønnsakene og bland godt.

Høyde (px): Bredde (px):
Illustrasjonsfoto: Mat.no

Marinerte nypoteter med soltørkede tomater og olivenolje:

Det er Bent Stiansen som har laget denne oppskriften. Må prøves...

30 min

Til 4 porsjoner

800 g nypoteter

Vinaigrette

1 dl finhakkede, soltørkedetomater

1 dl finhakketsjalottløk

0,25 dl hvitvinseddik

1,5 dl olivenolje

2 ss hakketgressløk

salt og pepper

Fremgangsmåte

Start med å koke potetene i lettsaltet vann til de er møre. Skrell potetene og skjær dem i skiver mens de fremdeles er varme. Lag så sausen. Finhakk tørkede tomater og sjalottløk og ha i en bolle. Tilsett eddik, salt og pepper. Spe med olivenolje og smak til. Hell vinaigretten over potetene som er nykokte og dryss rikelig med gressløk. Serveres lun.

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox

Mango og papayasalsa med koriander

Dette er Bent Stiansens oppskrift. Og det sier ikke så rent lite.

10 min

Til 4 porsjoner

1 stk modenmango

2 stk modnepapaya

2 ss mangochutney

1 ss frisk, hakketkoriander

1 ts ingefær, revet

1 ss limesaft

Fremgangsmåte

Skrell frukten og kutt fruktkjøttet i små terninger. Bland sammen med mango chutney, gjerne av den litt sterke typen. Smak til med hakket koriander, revet ingefær og limesaft. Serveres kald som tilbehør til kjøttet.

Høyde (px): Bredde (px):

Bent Stiansens ratatouille

Mesterkokkens ratatouille kan anbefales på det sterkeste.

20 min

Til 4 porsjoner

1 stk løk

3 fedd hvitløk

1 stk paprika, rød

1 stk paprika, grønn

1 stk squash

0,5 stk aubergine

1 dl olivenolje

2 ts tomatpuré

1 ts timian

1 ss sukker

1 ss hvitvinseddik

1 stilk rosmarin

0,5 bokser hakkedetomater

0,5 dl grovhakketbasilikum

salt og pepper

Fremgangsmåte

Rens grønnsakene og kutt de i terninger. Varm oljen i en kjele og fres grønnsakene i tre minutter. Tilsett tomatpure, timian, sukker, eddik, rosmarin og hakkede tomater. Kok opp og smak til med salt og pepper. La ratatouilleen koke i fem minutter og tilsett grovhakket basilikum. Kan serveres både varm og kald. Illustrasjonsfoto: mat.no

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.