SUNT MED FERSKEN: Fersken er en mager frukt som er en god kilde til vitamin C og inneholder kun 40 kalorier per 100 gram, i følge bama.no. Foto: Hanna Cornelia Ledder.

BAK I OVN: Frukten blir ekstra søt når du baker den i ovnen. Foto: Hanna Cornelia Ledder.

Du trenger ikke spise unødvenig mye sukker i sommer til tross for alle de søte fristelsene.

Her er tre enkle oppskrifter på desserter du kan kose deg med uten å få dårlig samvittighet.

- Sunnere alternativer når søtsuget melder seg, kan være smart å ha.

Det sier Hanna Cornelia Ledder, kostholdsveileder og personlig trener på Elixia CC Vest til Kvinneguiden.

- De aller fleste kjenner på søtsuget i blandt. Ofte på kvelden etter en lang dag, i helgene, både fredag, lørdag og søndag, sier Ledder.

- Og kanskje spesielt om du har bestemt seg for å gå ned de 2 ekstra kiloene frem til sommeren, sier Ledder.

1. Bakt fersken og aprikos med kesam

- Dette er en fin og sommerlig dessert med fersk frukt og kesam som tilbehør. Dersom du har melkeallergi kan du bruke soyayoghurty, sier Ledder.

Fremgangsmåte:

Skyll aprikos og fersken, del i to eller fire og plukk ut stenen.

Ha de i en ildfast form med fruktkjøttet vendt opp. Lag sirup ved å varme brunt sukker med litt vann i stekepannen, på middels-varm temperatur. Pass på at det ikke brenner seg.

Hell dette over frukten og sett inn midt i stekovnen. Stek på 200 grader i cirka 35-40 minutter.

Server med vaniljekesam eller naturell yoghurt, og kanskje litt hjemmelaget syltetøy. For eksempel rørte jordbær kjørt til glatt tynn røre. Dette er naturlig søtt med masse smak.

SUNNE COOKIES: Stappfulle av nyttige næringsstoffer og god smak. Foto: Privat © Sergejs Rahunoks

DADLER: Dadler er energirike og en yppelig kostfiberkilde. Dadler er også en kilde til magnesium og kalium, i følge bama.no. Foto. COLOURBOX

2. Sunnere cookies

- Disse cookiesene er gode til hverdagskosen, sier Ledder.

Du trenger:

  • Havregryn ca.100 gram
  • Linfrø 1-2 ss
  • Solsikkefrø 1-2 ss
  • Brunt sukker 1-2 ss
  • Vaniljesukker 1-2 ts
  • Honning eller agavenektar ca.1-2 ss
  • 3 egg
  • 12 dadler
  • Havremelk (til daddelmasse og havregrøt)
  • Vann
  • Kakao 3-4 ss
  • Soyayoghurt 5-6 ss

Fremgangsmåte:

Kok opp en god porsjon havregrøt, med linfrø og solsikkefrø på litt havremelk og vann.

Den kan godt være litt tykk og seig.

Kjør dadler, kakao, honning eller agavenektar, soyayoghurt og litt havremelk i blender eller annen mikser til en jevn og fyldig masse.

Egg og brunt sukker piskes til stiv eggedosis. Bland litt av daddel massen inn i eggedosisen og rør godt sammen, rør så eggedosismassen inn i resten av daddelmassen, så tilsetter du dette over i havregrøte blandingen og har i litt og litt byggmel til passelig konsistens.

Røren bør ikke være for flytende, da renner det utover stekeplaten.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i cirka 25-30 minutter.

La dem kjøle av på en rist i 30-60 minutter, så er de klare til servering.

Disse cookiesene kan fint ligge i en tett pose på kjøkkenbenken i noen dager, uten at de blir dårligere.

ENKEL OPPSKRIFT: Disse svelene er sunne og tar ikke lang tid å lage. Foto: Hanna Cornelia Ledder. © unknown

GOD TOPPING: Det er godt med kesam, fersk frukt og banan til svelene. Foto: Hanna Cornelia Ledder.

FERSK FRUKT: Bruk fersk frukt og kesam som lekkert tilbehør til svelene. Foto: Hanna Cornelia Ledder.

Gode og sunne sveler

- Dette er et godt og mettende alternativ til frokosten, sier Ledder.

Du trenger:

  • 2 egg
  • Brunt sukker eller sukrin 2 ss
  • Soyayoghurt eller naturell yoghurt 150-200 gram
  • Havremelk til passelig konsistens
  • Kardemomme og kanel 1 ts
  • Olje eller smeltet smør 1 ss
  • Byggmel 120-150 gram til passelig konsistens
  • Bakepulver 2 ts

Fremgangsmåte:

Pisk egg med sukker, tilsett yoghurt, olje eller smør og ha i havremelk.

Sikt inn byggmel og bakepulver til en tykk og fin svelekonsistens. Den skal være litt tykkere enn pannekakerøre og litt tynnere enn vaffelrøre.

Stekes på middels varme i cirka to-tre minutter på ene siden og ett minutt på neste.

Legg svelene på en rist etter hvert som du steker neste.

Du kan stekte bacon på sterk varme og legge over på en tallerk med kjøkkenpapir, slik at de får renne av seg og blir sprø.

Ellers er disse kjempegode med syltetøy, banan, smør, peanøttsmør eller en kombinasjon av ulike.

KOSTHOLDSVEILEDER: Hanna Cornelia Ledder er kostholdsveileder og personlig trener på Elixia CC Vest. Foto: Privat

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!