Mandag denne uken var det den store vaffeldagen.

Fikk du ikke tid til å steke noen vafler da?

I så fall er jo påsken en perfekt tid til nettopp det!

Alle elsker vafler, men vafler passer ikke bare til kos - det er også perfekt frokost-og lunsjmat dersom du gjør en liten vri på dem.

Sjekk hvor enkelt det kan gjøres:

Ekstra kos

Mammas eggevafler:

Ingredienser

  • 4 dl kveitemjøl
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 4 stk egg
  • 5 dl H-melk
  • 100 g smelta smør
  • 4 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • evt. 1/2 ts kardemomme

Slik gjør du:

1. Smelt og avkjøl smøret. Bland alt det tørre og rør inn melka til en glatt røra. Pisk eggene med en gaffel og tilsett i røra. Rør tilslutt inn det smeltede smøret.

2. La røra svelle en halvtimes tid og steik til gyldne fine vafler.

3. Serveres med rømme og godt syltetøy eller ripsgele og brunost. Eller din egen favoritt.

Ønsker du sunnere vafler kan du erstatte noe av melet med fibra.

Vafler

GOD PÅSKE: Med gode vafler. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Vaffeldagen

  • 25. mars markerer et skille mellom vinter og vår, og i Sverige er vaffelen et symbol på vår.
  • Vaffeldagen er spredt til flere land, deriblant Norge.
  • Opprinnelsen til dagen er den kristne Maria budskapsdag, da engelen Gabriel fortalte Maria at hun skulle føde akkurat ni måneder senere.
  • Vår frues dag ble på svensk folkemunne til Våffel-dagen. Det er også sagt at man spiste vafler denne dagen fordi man hadde større tilgang til egg og melk etter vinteren.

(Kilde: Jernia, Wilfa)

Sunn kos

Havregrynsvafler:

Men du kan også prøve deg på en enda mer sunn variant, nemlig havregrynsvafler.

Denne oppskriften skal være nok til 10-12 personer.

Ingredienser:

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl hvetemel
  • 4-5 ss sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts kardemomme/vaniljesukker
  • 6 dl melk, søt/syrnet
  • 2 egg
  • 4-5 ss flytende margarin eller olje

Slik gjør du:

1. Bland sammen havregryn, hvetemel, sukker, bakepulver, salt og kardemomme eller vaniljesukker.

2. Rør inn melken og rør til det blir en klumpfri røre.

3. Bland inn sammenpisket egg og margarin eller olje.

4. La røren stå og svelle i minst 15 minutter før du steker vaflene.

Havregryn gir vaflene god smak og konsistens. De inneholder også mye av det sunne umettede fettet. Bruk gjerne også olje eller flytende margarin, eventuelt smeltet plantemargarin.

(Kilder: Jernia, Wilfa)

Les også:

Endelig - den perfekte vaffeloppskriften

Vafler med spelt

Slik lager du lavkarbo-vafler

Vafler på ti ulike måter

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!