Tre stikkord når temaet er kvinners seksuelle problemer er orgasme, lyst og smerter ved samleie. 

Orgasme, smerter og lyst

- Kvinners vanligste seksuelle problemer er problemer med å få orgasme og smerter ved samleie, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, Oslo, som fungerer som et nasjonalt ressurssenter.

- Nedsatt sexlyst må også nevnes, og at noen sliter med sexlysten fordi de har smerter eller på grunn av manglende orgasme, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) som har kontor i Sexologisenteret, Oslo.

Hun legger til at hennes opplevelser i terapirommet stemmer overens med undersøkelser som tyder på at tap av seksuell lyst og orgasmefrykt er aller mest utbredt.

Orgasmeproblem

Follestad knytter orgasmeproblemet til manglende kommunikasjon om hva som skal til for å få orgasme.

- Og en annen kanskje enda viktigere ting, det er ikke sånn at du kan ligge på ryggen og så kommer orgasmene trillende på en snor så lenge penis kommer inn i skjeden, sier han.

Gamnes erfarer at mange kvinner har et overdrevent utenifra-blikk på seg selv, slik at de faller inn i tanker om hvordan bryster eller mage ser ut når de har sex.

- Orgasme er jo en følelse du må la komme til deg, så rasjonelle tanker er en stopper for de seksuelle følelsene. Det er nok ofte årsaken til at kvinner sliter med akkurat dette, sier Gamnes.

Smerter

Når det gjelder smerter under samleiet, så handler det mye om at du vet hva du liker og tør å verbalisere det (i stedet for å ha vond sex, eller gjøre deg dårlige sexerfaringer som kroppen «husker»).

- Hvis ikke, blir du heller ikke våt. Hvis du ikke blir våt kan samleiet bli vanskelig eller problematisk, slimhinnene blir tørre og det kan bli vanskelig å få inn en penis – det samme gjelder hvis du spenner deg, sier Follestad.

- Du kan også komme til et punkt der du forventer dette, og det gjør vondt fordi det er blitt en ond sirkel, sier Gamnes.

Hun forteller at det er mange ulike smertetilstander som kan utvikle seg til mer kroniske følgetilstander som vaginisme og vestibulitt, hvis man går lenge med smertene og ignorerer dem.

Seksuell lyst

Manglende seksuell lyst er ifølge Gamnes forbundet med orgasme- og smerteproblematikken, og kan ha en  rekke ulike årsaker.

Det kan være et generelt problem eller det kan være et problem i et forhold til en spesifikk partner som igjen kan bunne i ulike årsaker, som ulike typer samlivsproblemer.

- Noen har dårlige seksuelle opplevelser som gjør at kroppen legger lokk på lysten, sier Gamnes.

Det er også de som har vokst opp med et skambilde av det å ha seksuell lyst, og har undertrykt den. Disse henter jo heller ikke frem den seksuelle lysten sin.

Sexologenes råd:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!