Seks smarte spørsmål

• Hva er deres beste og verste minner?

• Hva ville ha gjort dem bedre?

• Hvordan står disse for deg i dag?

• Hva er disse ritualene for deg i dag?

• Hva betyr eller symboliserer de?

• Hvordan ville du ønske at de var nå?

Mer om ritualer kan du lese her.

«Gjør den lille, daglige innsatsen som skal til, og du bygger en konto som bufrer forholdet når de dårlige tidene kommer. Gode hverdagsvaner gir deg tabbekvote i forholdet.»

Det er psykologspesialist Anne Marie Fosse Teigen som viderebringer dette rådet fra John Gottman, en av de mest sentrale forskerne innen parterapi.

Teigen har utviklet det norske samlivskurset Bufferkurs for par. I kursheftet beskrives ni hverdagsvaner som gir innskudd på kjærlighetskontoen.

To hovedområder

- For å få samlivet til å vare, trenger par ifølge Gottman å mestre to hovedområder: Det ene er å håndtere løsbare og uløsbare konflikter, det andre er å holde vennskapet og tilliten i forholdet ved like, forteller Teigen.

Uten vennskap hjelper ikke de beste konfliktstrategier – da blir de kun tekniske øvelser uten langtidseffekt, fordi vi egentlig ikke tror på det partneren sier.

Vi trenger å se at partneren bryr seg over tid for å ta ordene på alvor og for å klare å reparere forholdet etter en konflikt.

- I Bufferkurs for par, som i stor grad bygger på Gottmans forskning, er disse handlingene beskrevet som hverdagsvaner, sier Teigen.

Ni hverdagsvaner

Les gjennom og snakk sammen om hvilke vaner dere kjenner igjen som styrker i parforholdet deres. Ikke få prestasjonsangst, ingen av oss gjør dette hele tiden!

Og på den annen side: Om dere savner noe dere er gode på, kan dere gjerne notere dere denne. Plukk deretter ut en ferdighet dere vil satse ekstra på fremover.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!