I begynnelsen av et forhold føler vi oss så like, og alt er så enkelt. Sånn er det ikke alltid i lengden...

Disse rådene bygger på grundig forskning, men er enkelt oppnåelige.

Den amerikanske forskeren John M. Gottman er kåret til de siste tiårs mest innflytelsesrike forsker på parforhold. Han har forfattet- og medforfattet 40 bøker, inkludert den bestselgende The Seven Principles for Making Marriage Work, som koker forskningen hans ned til syv prinsipper for et lykkelig parforhold.

- De syv prinsippene taler for seg selv, og bygger på grundig forskning, forsikrer familieterapeut Egil Halleland ved Senter for familie og samliv, Modum Bad, som holder PREP-kurs over hele landet (Prevention and Relationship Enhancement Program).

- Gottman er en meget anerkjent fagperson og forsker, som nyter stor respekt i familievern-sammenheng, og ofte blir sitert både på kurs og i samtaler med par, sier han.

Vennlighet og interesse

- Dette er nyttige huskeregler, enkle og oversiktlige, og så er det bra at de fokuserer på noe du selv faktisk kan gjøre noe med, ikke et eller annet ideelt som er uoppnåelig eller vanskelig å forstå, lyder kommentaren til Peder Kjøs, psykolog og spesialist i klinisk voksenspsykologi.

Og alle handler om å forholde seg relasjonelt med vennlighet og interesse; venner er som kjent de beste partnerne, påpeker psykologen.

- Et parforhold som er en konkurranse eller hvor man misliker hverandre må jo være et Levende Helvete, sier Kjøs.

Det er ikke bare en myte at like barn leker best. Norsk forskning slår fast at partnere faktisk ligner hverandre.

Spørsmål rundt prinsippene

- Det som likevel kan være okay er jo at par kan snakke om hvordan dette er for dem. Kjenner de seg igjen i ett eller flere av disse prinsippene? Hvilke verdier bygger de sitt forhold på?, tipser Halleland.

Han anbefaler også hver enkelt i parforholdet å stille seg det følgende: Hvordan er dette for meg?

- Et annet godt spørsmål å stille er: Hvem eller hva vil jeg være for min partner? I stedet for kun å fokusere på hva man vil ha, sier Halleland.

Les også:

Slik får du ham på kroken

Sommerens store flørteguide

Slik oppnår du drømmedaten

Dette er parforholdets syv prinsipper:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!