KLASSISK FESTKAKE: Til og med pavlova kan lages som kake uten egg. Selve marengsen består av vann, sukker, gelantin og vaniljesukker. © FOTO: Svein Brimi

Mange festkaker inneholder egg. I tillegg til å gi god smak, bidrar eggene også til hevelsesprosessen.

Men ikke alle tåler egg. Å kunne lage kake uten egg kan derfor være nyttig kunnskap å ha med seg, enten man skal arrangere barnebursdag eller familieselskap.

Vi gir deg fire oppskrifter på kake uten egg.

Vil du heller lage glutenfrie kaker? Her finner du seks oppskrifter på glutenfrie festkaker.

Pavlova uten egg

Pavlova er en klassiker på ethvert kakebord til fest. Det er egentlig mye egg i pavlova, men Sissel Brustad i MinMat har utviklet en variant av kaken som også eggallergikere kan spise.

KAKEBUNN

Du trenger:

1 dl vann

2 ½ dl sukker

3 plater gelatin

1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i noen minutter.

Kok opp vann og sukker i ca 10 min.

Ta sukkerlaken til side, "vri" opp gelatinplatene fra det kalde vannet og tilsett dem i den varme sukkerlaken.

Tilsett vaniljesukker og pisk massen til den er lett, luftig og stiv med en kjøkkenmaskin, ca. 10-15 minutter.

Bruk en frokosttallerken, og tegn en sirkel på et bakepapir. Hell massen over i en sprøytepose, eller bruk slikkepott og fordel massen i sirkelen på bakepapiret. Dette er nok til 2 kaker, samt at du kan sprøyte ut noen pikekyss til å pynte kaken med.

Stekes på 90-100 grader i 40-45 minutter (skal ikke sprekke). Skru av ovnen og la marengsen ligge i ovnen til ovnen er avkjølt, og marengsbunnen sprø på utsiden.

FYLL

Du trenger:

½ pk ferdiglaget piano vaniljekrem fra Tine

3 dl kremfløte

1 ss sukker

1 kurv friske jordbær eller bringebær

1 kurv friske blåbær

Slik gjør du:

Pisk fløte og sukker til krem.

Rør opp vaniljekremen i en egen bolle og bland/vend kremen og vaniljekremen sammen. Dette kan gjøres på forhånd.

Rett før servering legger du kremen på kaken, og fordeler bærene.

Oppskriften har vi fått fra Sissel Brustad, som står bak nettstedet MinMat.no

Mokkakake

ALLERGIVENNLIG: Denne kaka passer veldig godt for allergikere. I tillegg til at det er en kake uten egg, inneholder den heller ikke melk eller gluten. © FOTO: Anne Spurkland, Friekaker.no

Oppskriften rekker til 12-15 personer, diameter på formen er 24 cm.

I tillegg til at kaken er uten egg, inneholder den heller ikke melk eller gluten. Det betyr også at den er vegansk. Hvis du ikke tåler sitrus, kan du lage kakebunnen med aprikosmarmelade eller eplesyltetøy.

KAKEBUNN

Du trenger:

400 g appelsinmarmelade

200 g revet gulrot

100 g olje

150 g finmalt rismel (eller lys, glutenfri melblanding)

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

50 g kakao

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader. Legg et bakepapir i bunnen av en springform, 24 cm i diameter.

Marmelade, gulrot og olje kjøres i blender til tykt skum.

Bland godt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og kakao i en bolle. Hell appelsingulrotkremen over melet, og rør forsiktig sammen så du mister minst mulig luft.

Stek kaken på 180 grader i ca 30 minutter. Sjekk om kaken er ferdig med en kniv eller kakepinne - det skal ikke sitte igjen deig på pinnen.

KRYDRET KAKESTRØ

Du trenger:

50 g glutenfrie havregryn

30 g sukker

20 g mykt eller smeltet kokosfett

½ ts malt kardemomme

½ ts kanel

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 220 grader. Bland alt godt sammen i en bolle.

Legg et bakepapir i bunnen av en liten langpanne. Spre massen ut i formen, og sett i stekeovnen i 10 minutter. Sukkeret skal smelte og bli gyllent. Hvis det er for lyst, stek 2-3 minutter til, mens du følger med gjennom vinduet i ovnen.

Avkjøl, og løsne kakestrø fra bakepapiret når det er blitt kaldt. Knus det i mindre biter med fingrene.

MOKKAKREM:

Du trenger:

250 g kakesmør eller melkefri margarin (her kan du bruke vanlig smør om du tåler melk)

250 g melis

200 g maisstivelse med kaffe (lages slik: 200 g sterk kaffe (gjerne pulverkaffe), blandes i en liten kjele med 25 g maizennamel. Varmes opp til kokepunktet under kontinuerlig omrøring. Avkjøles.)

Merknad: Kakesmør er en blanding av delfiafett (herdet kokosfett), rapsoljle og saltvann i forholdet 10:4:3. Saltvann lages ved å løse 1 ts salt i 75 g vann. Fettet smeltes forsiktig, og blandes godt sammen mens det avkjøles. Bruk gjerne kaldt vannbad, men husk å røre ofte så fettet ikke klumper seg. Når fettet har stivnet men fortsatt er mykt, vispes saltvannet litt etter litt med håndmiksmaster.

Til 250 g kakesmør trenger man 160 g kokosfett, 60 g rapsolje og 40 g saltvann

Slik gjør du:

Rør kakesmør luftig med melis. Rør inn kald maisstivelse med kaffe litt etter litt til det blir en luftig og myk krem.

SJOKOLADEGANACHE:

Du trenger:

200 g 70% sjokolade uten melk

200 g kokosmelk 17% fett

Slik gjør du:

Varm opp kokosmelken i en liten kjele mot kokepunktet. Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen til den er smeltet. Ha blandingen over i en vispebolle og avkjøl. Visp opp sjokoladen med håndholdt miksmaster, til den blir såpass tykk at den ikke renner, men kan spres utover på kakebunnen med slikkepott.

Montering av kaken:

Del sjokoladekakebunnen i tre tynne lag. Legg det tykkeste av lagene på et kakefat. Sett ringen til springformen kaken ble stekt i rundt kakebunnen.

Strø halvparten av kakestrøet over kakebunnen. Spre ganachen utover. Legg det andre kakelaget over. Smør 1/3 av Mokkakremen over kakebunnen. Legg den siste kakebunnen på toppen. Smør et tynt lag med mokkakrem over hele kaken. Ta resten av mokkakremen i en sprøytepose, og fordel striper av krem på kanten av kaken. Strø resten av kakestrø over midten av kaken og ut mot periferien. Plasser resten av kremen som små roser langs ytterkanten av kaken og innover så langt du har krem.

Oppskriften er hentet fra Anne Spurklands blogg Frie kaker. Spurkland har også gitt ut en kokebok med samme navn.

Gyllen ostekake

APPELSIN: En frisk ostekake passer til vår og sommer. Bruker du kornmokjeks i bunnen får du en kake uten egg. © FOTO: Anders Martinsen

10-12 biter

Du trenger:

10 Kornmokjeks

100 g mørk sjokolade

50 g smør

2 ss appelsinlikør eller appelsinjuice

2 ss vann

2 pl. gelatin

6 dråper gul konditorfarge

400 g kremost naturell

1 beger Kesam vanilje

1 dl melis

2 dl kremfløte

PYNT:

10 kumkvats (små appelsiner)

½ dl sukker

1 granateple eller annen pynt

Slik gjør du:

Smelt smør og sjokolade på svak varme i en kjele. Knus kjeksen og bland den med sjokoladesmøret. Trykk kjeksblandingen ut i en springform 24 cm i diameter, kledd med bakepapir i bunnen. Sett formen kaldt mens ostekremen lages.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 min. Varm opp vann og likør og smelt gelatinen i blandingen. Bland sammen kremost, kesam og melis. Visp kremfløten stiv og vend den inn i kremostblandingen. Hell i gelatinen og bland godt. Ha i så mye konditorfarge som trengs for at kaken får en fin gulfarge. Sett kaken kjølig i minst fire timer.

Skjær kumkvaten i tynne skiver og ha dem i en kjele sammen med sukkeret. Kok opp og la koke i to min. Hell dem over på en tallerken og sett til avkjøling. Del granateplet i to på tevers og bank kjernene ut med en tresleiv. Får du ikke tak i små appelsiner, kan du pynte med hermetiske mandariner eller det du har for hånden.

Pynt kaken med kumkvatsskivene og kjernene fra granateplet like før servering.

Oppskriften er hentet fra ukebladet Hjemmet.

=

BARNEVENNLIG: Sjokoladekake er noe de aller fleste liker. Denne er uten egg. © FOTO: Mona Gundersen

Sjokoladekake med kardemomme og kanel

Kaken er uten egg, og om du bytter ut margarinen med melkefri margarin, er den også melkefri.

KAKEBUNN

Du trenger:

10 dl hvetemel eller glutenfritt mel

4 dl sukker

1/2 dl kakaopulver

6 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

2 ts eggerstatning

1/2 ts kardemomme

1/2 ts kanel

200 g margarin

6 dl vann eller eplejuice

Slik gjør du:

Bland de tørre ingrediensene, og smuldre i myk margarin. Rør i vann eller eplejuice.

Fordel røren i rund kakeform (26 cm), eller i en bakepapirkledt langpanne. Stekes på 180 grader i ca 40 min. Avkjøl på rist.

GLASUR

Du trenger:

125 g margarin

3 ss vann

2 ts vaniljesukker

11/2 ss kakaopulver

300 g melis

Slik gjør du:

Smelt margarin i en gryte. Rør i alle ingrediensene. Glasuren smøres utover kaken med en gang, da den stivner fort.

Tips: Kaken egner seg godt til å fryse. Ønsker du en krydderkakevariant, kan du tilsette mer kanel og kardemomme, og eventuelt bruke noe mindre kakaopulver.

Oppskriften er hentet fra boken Allergikokebok for hele familien av Ann Eli Mavrakis (Cappelen Damm)

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!