glutenfrie kaker

KAKEGLAD: Kristin Jøtun er matmedarbeider i Hjemmet, og har blant annet ledet kåringen av bladets store kakekonkurranse. To av de tre vinnerkakene er glutenfrie, og du finner oppskriftene nederst i saken. © FOTO: Svein Brimi

Nordmenn er glad i kaker, og ikke minst er 17. mai en stor kakedag for mange.

Men kanskje er du glutenallergiker, eller kjenner noen som ikke tåler gluten? Da kan noen av disse festkakene være gode alternativer på kakebordet.

Tidligere har vi publisert oppskrift på krydderkake i langpanne uten egg. Mange har ulike matallergier, og det kan dermed være lurt å ha kaker på kakebordet som ikke inneholder hvetemel, egg, melk eller nøtter.

Noen tips for å gjøre kaker allergivennlige:

Ostekake: Bytt ut oppgitte kjeks med glutenfrie kjeks.

Fyrstekake: Bytt ut hvetemelet med glutenfritt mel.

Paideig: Kan lages uten egg.

Alpro har soyabaserte produkter som erstatning for både melk, smør og fløte.

Hvor mange kaker?

Å beregne antall kaker til en fest kan være vanskelig. Ta utgangspunkt i at en kake gir ca. 10 kakestykker. Til 10 personer kan det være passe med tre kaker, beregn seks-åtte kaker til 20-25 personer.

Be gjerne familie og venner om å bidra med en kake også, de fleste gjør dette med glede.

Foretrekker du cupcakes? Det er mulig å lage cupcakes som er glutenfrie, lavkarbo eller grove.

Dersom du ønsker mer informasjon om glutenintoleranse, eller flere oppskrifter på mat uten gluten, kan du besøke nettsidene til Norsk Cøliakiforening.

glutenfrie kaker

HVIT SJOKOLADE: Denne ostekaken har hvit sjokolade i fyllet. Med glutenfrie digestivekjeks passer den også for allergikere. © FOTO: Svein Brimi

Ostekake

Ostekake hører med når det er kakefest. Denne er litt annerledes, og har hvit sjokolade i fyllet.

12 biter

BUNN:

12 glutenfrie digestivekjeks

100 g smør

FYLL:

4 dl kremfløte

3 eggeplommer

200 g hvit sjokolade

200 g kremost naturell

PYNT:

Physalis, bringebær og stjernefrukt

SLIK GJØR DU:

Knus kjeks i en food processor og tilsett smeltet smør. Trykk bunnen ut i en bakepapirkledd rund form, ca. 24 cm. Sett formen kaldt.

Bland eggeplommene med 1 dl av kremfløten og varm opp under omrøring til det tykner. Avkjøl blandingen noe, smelt sjokolade i vannbad og rør den inn i blandingen.

Pisk resten av kremfløten stiv. Pisk forsiktig kremosten inn i sjokoladeblandingen og tilsett kremen. Hell blandingen over bunnen og la kaken stå kaldt ca. 3 t.

Kaken kan også serveres som iskake, men da må den fryses i minimum 2 t. En halv time før servering tempereres kaken i kjøleskap.

Pynt gjerne med friske bringebær, stjernefrukt og physalis.

glutenfrie kaker

KLASSIKER: Pavlova er en klassiker uten gluten, og kan fylles med mange ulike typer frukt og bær. © FOTO: Svein Brimi

Pavlova med friske bær

12 biter

BUNN:

4 eggehviter

½ ts bakepulver

3 dl sukker

PYNT:

3 dl kremfløte

ca. 300 g bringebær

ca. 100 g blåbær sitronmelisse

SLIK GJØR DU:

Pisk eggehvitene stive. Bland bakepulver og sukker og pisk dette i eggehvitene. Pisk til eggeblandingen danner topper.

Ha marengsen i en bakepapirkledd form, ca. 24 cm. Stek marengs-bunnen midt i ovnen, først ved 175° i 10 min og deretter ved 150° i ca. 50 min.

Pynt kaken med pisket krem og bær like før servering.

glutenfrie kaker

NØTTEBUNN: Suksessterte kan lages med bunn av både mandler og hasselnøtter, eller en blanding. © FOTO: Svein Brimi

Suksessterte

12 biter

BUNN:

4 eggehviter

150 g melis

150 g hasselnøtter eller mandler

KREM:

4 eggeplommer

1 dl kremfløte

125 g sukker

1 ts vaniljesukker

150 g smør

PYNT:

Sjokoladekonfekt og mokkabønner. Noen foretrekker hakkede mandler istedet for sjokolade.

SLIK GJØR DU:

Bland melis og malte mandler/nøtter og vend forsiktig inn stivpiskede eggehviter.

Fyll røren i en bakepapir- kledd form, 24 cm i diameter, og stek ved 160° i 30-35 minutter. Avkjøl bunnen.

Rør sammen eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker. Varm det opp over svak eller middels varme til kremen tykner. Avkjøl kremen og rør inn mykt smør.

Sett kremen kaldt til den stivner, gjerne en liten stund i fryseren. Legg bunnen på et kakefat og bre kremen over. Form topper i kremen som pynt, eller lag mønster med en gaffel.

Pynt med mokkabønner og sjokoladekonfekt.

glutenfrie kaker

KAN FRYSES: Kransekake hører med på mange kakebord, og kan med fordel fryses. © FOTO: Svein Brimi

Kransekake

Kransekake er festkake nummer èn, og har en naturlig plass på mange kakebord.

Fyrste- og kransekaker er også fine å lage til på forhånd, siden de fint tåler å bli fryst.

18 ringer

DEIG:

1 kg mandler

8 eggehviter

2 pk. melis

eventuelt 3 pk. ferdig kransekakemasse

GLASUR:

½ eggehvite

75 g melis

½ ts romessens eller sitronsaft

PYNT:

Sløyfer, smellbongbonger eller norske flagg.

SLIK GJØR DU:

Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke, gjerne natten over. Mal så alle mandlene, sikt inn melis og bland det inn sammen med eggehvitene til en passe fast deig. Det kan være en fordel å tilsette den siste eggehviten i porsjoner.

Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag. Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive.

Smør kransekakeformene med olje, strø eventuelt med glutenfritt mel og fyll dem med pølsene. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem på nederste rille ved 200° i ca. 10 min. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.

Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt sikksakkmønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen.

glutenfrie kaker

PISTASJ: Pistasjnøtter i mandelbunnen gjør vinneren av Hjemmets kakekonkurranse litt annerledes enn andre nøttebunner. © FOTO: Svein Brimi

Pistasjnøttkake med eggekrem

Denne kaken, som består av en smakfull bunn fylt med deilig eggekrem og masse deilig frukt, ble vinneren i ukebladet Hjemmets store bakekonkurranse. Leserne sendte inn sine beste oppskrifter, og ifølge juryen er kaken enkel å lage, og en velfortjent vinnerkake.

10-12 biter

BUNN:

5 eggehviter

250 g sukker

125 g mandler

125 g pistasjnøtter

100 g kokesjokolade

EGGEKREM:

5 eggeplommer

1 vaniljestang

4 dl melk

2 ss maisenna

½ dl sukker

3 dl kremfløte

PYNT:

Jordbær, bringebær, blåbær, melon, granateple og sitronmelisse.

SLIK GJØR DU:

Pisk eggehviter og sukker stivt og vend inn malte mandler/pistasjnøtter. Ha røren i en godt smurt springform, ca. 24 cm, gjerne med bakepapir i bunnen.

La kaken steke midt i ovnen ved 180º i ca. 40 min. Riv kokesjokolade og strø den oppå kaken med en gang den kommer ut av ovnen.

Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha dette i en gryte sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Rør hele tiden til dette tykner, og ta av platen når det koker. Rør i av og til under avkjøling.

Pisk kremfløten stiv og bland denne inn i den avkjølte eggekremen.

Legg den avkjølte bunnen på et fat, bre utover eggekremen og pynt med bær og frukt etter eget ønske.

glutenfrie kaker

INNHOLDSRIK: Denne kaken kom på tredjeplass i ukebladet Hjemmets kakekonkurranse, og inneholder både jordbærkrem, sjokolademousse og ostekrem. © FOTO: Svein Brimi

Mandelbunn med sjokolademousse, jordbær- og ostekrem.

Denne kaken kom på tredjeplass i Hjemmets kakekonkurranse, og er også glutenfri.

10-12 biter

BUNN:

5 egg

250 g melis

250 g finmalte mandler

1 ts bakepulver

JORDBÆRKREM:

7 jordbær, skåret i biter

6 ss jordbærsyltetøy

3 dl kremfløte

2 ss sukker

SJOKOLADEMOUSSE:

3 dl kremfløte

2 ss sukker

2 plater Lindt Excellence Chili sjokolade (mørk)

OSTEKREM:

2 pk. kremost naturell

2½ dl melis

3 dl kremfløte

2 ss sukker

PYNT:

6 jordbær

mynte

SLIK GJØR DU:

Visp egg og melis til eggedosis, og bland deretter i finmalte mandler og bakepulver. Ha røren i en godt smurt form på ca. 24 cm, gjerne med bakepapir i bunnen.

Stekes nederst i ovnen på 180º i 30-40 min. La bunnen avkjøles og del den deretter i to.

Pisk kremfløten og sukkeret stivt. Bland deretter i jordbærsyltetøyet. Smør kremen utover bunnen. Legg deretter de oppskårne jordbærene oppå og legg på topplokket.

Smelt sjokoladen over vannbad mens du pisker kremfløten og sukkeret stivt. Bland deretter sjokoladen i litt krem, og ha deretter i resten av kremen. Smør dette på toppen av kaken og sett den kjølig til moussen har stivnet.

Pisk osten og melisen hvit og luftig, og kremfløten og sukkeret stivt. Bland deretter disse to, og du har en velsmakende og deilig ostekrem.

Når moussen har stivnet, smører du ostekremen på toppen av kaken og bruker resten av kremen til å pynte den med. Pynt med jordbær og mynte på toppen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!