Dersom du selv reagerer på melk og laktose, eller har venner med allergi, kan det være nyttig med noen oppskrifter på kake uten melk.

I dag får man kjøpt mange erstatningsprodukter for kumelk, som gjør det lettere å tilby kake uten melke som alternativ til gjester som ikke tåler melk.

Kake uten melk

Her er fire oppskrifter på kake uten melk.

Bløtkake og brownie er kjent for de fleste, men hva med å prøve en kake med kokos og marengs neste gang - eller Elviskake med banan og peanøttsmørkrem?

Med melkefritt smør og gode erstatninger for tradisjonelle melkeprodukter, er det ingen sak å trylle frem flotte og velsmakende kaker, selv om man vil ha kake uten melk.

Kokoskake med marengslokk

Denne kaken kan serveres som den er, men blir ekstra god med for eksempel friske blåbær eller jordbær til.

Dette trenger du:

KAKEBUNN

170 g smør uten melk

150 g sukker

4 eggeplommer

ca. 225 g hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

MARENGSLOKK

3 eggehviter

175 g sukker

ca. 150 g kokosmasse

Kokoskake med marengslokk

KOKOS: Kokoskake med marengslokk er et spennende forslag om du vil forsøke deg på noe nytt til den store festen. © FOTO: Trine Sandberg/Trines Matblogg

Slik gjør du:

KAKEBUNN

Sett ovnen på 175 grader, over- og undervarme. Pensle og strø en rund kakeform på ca. 24 cm i diameter.

Rør smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Benytt gjerne en K-spade, hvis du har.

Skill eggene og ha eggeplommene i smør- og sukkerblandingen, og rør godt sammen.

Bland sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Tilsett ca. 3/4 av melblandingen i bakebollen og visp det hele godt sammen, og spe på med resten av melblandingen til du har en jevn og litt tykk røre.

Fordel røren i den smurte kakeformen.

MARENGSLOKK

Ha eggehvitene og sukkeret i en ren bolle, og visp det blir stiv marengs. Bruk gjerne vispen til kjøkkenmaskinen.

Vend inn kokosmassen med en slikkepott til slutt, og hell det over røren som et lokk.

Stek kaken umiddelbart ved 175 grader på midterste rille i 30-35 minutter, til marengslokket har tatt litt farge og kakebunnen er gjennomstekt.

Bruk gjerne en fyrstikk eller kakenål for å sjekke om kakebunnen er gjennomstekt. Hvis det fortsatt henger litt røre igjen på pinnen er den ikke gjennomstekt.

Oppskriften er hentet fra Trines Matblogg.

Mokkabrownie

MOKKABROWNIE UTEN SUKKER: I tillegg til å være en kake uten melk, inneholder ikke mokkabrownie mel, og er søtet med stevia istedenfor vanlig sukker. © FOTO: Solveig Grande

Denne kaken inneholder ikke mel, og er søtet med stevia istedenfor vanlig sukker.

Røren er beregnet til en liten ildfast form.

Dette trenger du:

200 g sjokolade med 70% kakao

150 g kokosolje

1/2 dl sterk kaffe

2 ts vaniljepulver

3 egg

2 måleskjeer steviosa steviapulver (selges i mange helsekostforretninger)

150 g malte mandler

2 ts bakepulver

50 g valnøtter, grovhakket

50 g hasselnøtter, grovhakket

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 170 °C.

Smelt sjokolade og kokosolje forsiktig i en kjele.

Ta kjelen av varmen, bland inn kaffe og vaniljepulver og avkjøl.

Pisk eggedosis av egg og Steviosa steviapulver.

Bland inn mandler, bakepulver og nøtter.

Rør sjokoladeblandingen forsiktig inn i røren og smak eventuelt til med litt mer Steviosa steviapulver eller Sukrinmelis hvis du vil ha den litt søtere.

Ha røren i en liten, smurt ildfast form, stek kaken på midterste rille i 15-20 minutter.

Avkjøl kaken godt i kjøleskap før servering og oppbevar eventuelle rester i kjøleskapet.

Serveringsforslag: Server gjerne mokkabrownie med friske bær og siktet Sukrinmelis.

Oppskriften er hentet fra boken Uten Melk. Frisk med lavkarbo av Dr. Sofie Hexeberg og Tine Berg-Hansen (2013)

Elviskake med karamelliserte peanøtter

ELVISKAKE: Elvis skal visstnok ha vært veldig glad i både banan og peanøttsmør. Prøv det sammen i denne kaken, hverken inneholder melk eller egg. Den kan også gjøres glutenfri, ved å bytte melet med rismel eller glutenfri melblanding. © FOTO: Anne Spurkland/Frie Kaker

Oppskriften er beregnet på en kake på 18 cm i diameter, og er nok til 8-10 personer.

I tillegg til at kaken er uten melk, er den også fri for egg. Den kan også gjøres glutenfri, ved å bytte melet med rismel eller glutenfri melblanding.

KAKEBUNN

Du trenger:

225 g kokte kikerter (gjerne fra boks)

225 g godt moden banan uten skall

110 g raps eller solsikkeolje

100 g hvitt sukker

125 g brunt sukker

1/2 ts salt

1 1/2 ts bakepulver

1 1/2 ts vaniljesukker

ca 180 g hvetemel (Dersom du ikke tåler gluten kan du også bruke 150 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding)

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200 grader. Smør en springform på 18 cm i diameter med olje. Har du flere kakeringer på 18 cm, er det enda bedre å steke kaken i tre deler.

Skyll kikertene og gi dem et raskt oppkok hvis de kommer fra en boks. Vei opp direkte i kolben på en blender; erter, banan, olje og sukker, og ha i salt.

Kjør hurtigmikseren til alt er godt blandet og det er blitt til en fyldig krem.

Bland sammen mel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle for seg. Hell over ertekremen, og bland forsiktig sammen så du mister minst mulig luft. Ha deigen i springformen(e).

Stek kaken ved 200 grader. Hvis du har fordelt deigen i flere former, er det nok å steke kakene i ca 30 minutter. Hvis du har all deigen i en form må kaken stekes nærmere 50 minutter. Sjekk med en kniv mot slutten av steketiden at den er stekt, det skal ikke henge deig igjen på kniven når kaken er ferdig. Avkjøl kakebunnen(e) helt før du monterer kaken.

PEANØTTSMØRKREM

Visp sammen 125 g melkefri margarin eller -smør (romtemperert) og 100 g peanøttsmør. Tilsett 125 g melis, og visp 2-3 minutter til det blir en luftig krem.

KARAMELLISERTE PEANØTTER

Smelt 80 g sukker i en ren stekepanne uten å røre. Når sukkeret er smeltet, og er begynt å bli gyllent, har du 100 g salte peanøtter i sukkeret, og rører forsiktig rundt med en stekespade eller tresleiv. Når sukkeret er blitt pent brunt, heller du alt sammen over på en stekeplate dekket med et rent bakepapir. Spre peanøttene utover og avkjøl.

SJOKOLADEGLASUR

Du trenger:

100 g 70% sjokolade (melkefri)

100 g melkefri margarin eller smør

1 ts vaniljesukker

50 g melis

75 g varmt vann

Slik gjør du:

Smelt sjokolade og margarin over vannbad. Bland sammen melis og vaniljesukker i en bolle. Hell over sjokoladeblandingen. Rør sammen. Bland inn varmt vann til slutt, og rør til glasuren er glatt og jevn. Avkjøl glasuren til den har tyknet såpass at den er som en litt tykk saus.

Montering av kaken:

Del kaken i tre, hvis du ikke allerede har stekt kaken i tre deler. Den midterste kakedelen uten skorpe må legges i bunnen eller midten av kaken. Legg en kakedel på et kakefat.

Stikk strimler av matpapir inn under kaken hele veien rundt for å hindre søl av fyll og sjokoladetrekk. Smør halvparten av peanøttsmørkremen på kakebunnen. Legg en kakedel oppå, og smør resten av peanøttsmørkremen over. Legg den siste kakedelen på toppen, med stekeskorpen opp.

Smør glasuren på toppen og langs sidene av kaken. Hvis glasuren blir stiv og vanskelig å smøre utover, kan du varme opp kniven ved å holde den i varmt vann, før du fortsetter.

Strø tilslutt toppen av kaken med karamelliserte peanøtter.

Oppskriften er hentet fra Anne Spurklands blogg Frie kaker. Spurkland har også gitt ut en kokebok med samme navn.

Bløtkake uten melk

17.MAI-KAKE: Det finnes gode erstatninger for krem, slik at bløtkaka kan bli melkefri. © FOTO: Kim Holthe

Ja, det er mulig å lage bløtkake uten å bruke melk. Her er oppskriften:

SUKKERBRØD

Du trenger:

6 egg

175 g hvetemel eller speltmel

175 g sukker

2 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

Slik gjør du:

Start med å forvarme stekeovnen (over og undervarme) til 175 grader.

Bruk en kjøkkenmaskin og pisk egg og sukker til stiv eggedosis.

Sikt inn mel, vaniljesukker og bakepulver - og vend lett inn i eggedosisen.

Smør en ringform (22 cm-24 cm) med melkefri margarin, olje eller fest bakepapir fast mellom bunnen og sidene på ringformen.

Stek sukkerbrødet på nederste rille i ca 30 minutter.

Avkjøl sukkerbrødet på en rist.

KAKEFYLL

Du trenger:

1 dl eple- eller ananasjuice, eller Farris eller Mozel til dynking av kakebunn

150 g jordbær

3 dl Odense erlet, eller bruk kremfløte basert på havre eller soya. NB! Velg en type som kan piskes til krem.

3 stk gelatin plater

1 dl sukker

Slik gjør du:

Legg gelatinplatene i kaldt vann ca 10 min.

Lag fruktmos av bær og sukker i en foodprosessor.

Pisk Odense erlet/kremfløte av havre eller soya til krem, og tilsett fruktmos.

Kok opp 2 ss vann og ta kasserollen til side. Smelt gelatinplantene i vannet.

Avkjøl gelatinen noe, og tilsett den i kremblandingen i en jevn, tynn stråle under omrøring.

Del sukkerbrødet i 3 lag.

Dynk kakebunnene.

Fordel jordbærkremen på 2 av de 3 bunnene.

Legg bunnene oppå hverandre etter hvert som de fylles, trykk lett sammen.

PYNT

Du trenger:

4 dl Odense erlet eller kremfløte basert havre eller soya

3 ss sukker

1 kurv friske jordbær og blåbær til å pynte bløtkaken i 17. mai farger.

Slik gjør du:

Pisk Odense erlet eller kremfløteerstatning med sukker til den blir stiv.

Bruk en spatel eller slikkepott og fordel halvparten av kremen over kaken. Ha resten av kremen i en kremsprøytepose og pynt kaken etter eget ønske.

Oppskriften har vi fått fra Sissel Brustad, som står bak nettstedet MinMat.no

Les også:

Fire oppskrifter på kake uten egg

Seks glutenfrie festkaker

Forum: - Kan man vokse av seg laktoseintoleranse?

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!