Fakta om stevia:

- Stevia er en plate som vokser vilt. Kommer opprinnelig fra Sør-Amerika.

- Kina er verdens største produsent av stevia i dag.

- Stevia er helt naturlig.

- Steviaekstrakt er 300-400 ganger søtere enn sukker.

- Stevia inneholder ingen kalorier, og gir ingen blodsukkerstigning.

- Stevia hindrer hull i tennene.

- Stevia kan brukes av diabetikere.

- Gir ikke vekst til gjærsopp, og kan brukes av personer som sliter med candida.

Kilde: Søtt uten sukker, av Kenn Hallstensen og Thorun Ranes, Forlaget Lille Måne

Nå kan du meske deg med kaker, is, desserter og søte drikker uten å få i deg kalorier fra sukker eller søtstoff. Og uten å tilføre kroppen kunstige søtningsstoffer. Det er nemlig blitt lov å selge det naturlige søtstoffet stevia her i landet.

Disse oppskriftene passer inn i et lavkarbokosthold, eller bare hvis du vil kutte litt ned på sukkeret.

Trenger søtt

- Vi mennesker har en naturlig trang til å spise søtt. Den søte smaken fortalte våre forfedre at det som var søtt, det var trygt å spise. Derfor har lysten på søtt vært en evolusjonsmessig fordel, og det er ikke rart vi i dag liker denne smaken, sier Kenn Hallstensen, en av forfatterne av boken Søtt uten sukker, der oppskriftene er hentet fra.

Og du trenger ikke kutte ut desserten for å bli slank.

Imidlertid har forkjærligheten for søtt de senere årene blitt et stort helseproblem. Hvitt, raffinert sukker er billig og lett tilgjengelig, og inneholder mange kalorier uten å gi noen næringsstoffer.

Mørk sjokolade er imidlertid litt sunnere, selv om den inneholder sukker. Vi har testet hvilke som er sunnest.

Kaker, boller, godteri og brus har fått sukkerforbruket til værs de siste tiårene. Noen blir til og med avhengig av sukker.

Det toppet seg i 2000, da vi gjennomsnittlig spiste og drakk 44 kilo sukker på et år her i landet.

Etter det har spesielt inntaket av brus gått noe ned, men fremdeles er alle kostholdseksperter enige om at sukkerforbruket er altfor høyt. Og at det bidrar til flere helseproblemer. Blant annet gjelder det diabetes, metabolsk syndrom, hjerte- og karsykdommer og noen typer kreft.

Men det er faktisk mulig å bli kvitt sukkeravhengighet.

Ligner sukker

Stevia er ganske likt på vanlig sukker i smaken. Men det kan være vanskelig å tilpasse til oppskrifter du allerede har, fordi det er så mye søtere. Ett gram steviaekstrakt vil tilsvare 300 gram sukker.

Men dette er stevia i ren form. Flere varianter på markedet er tilsatt andre stoffer for å bedre både smak, bakeegenskaper og gjøre det mer brukervennlig.

Erytritol (markedsført som "Sukrin") er et søtningsstoff som blir brukt i kombinasjon med stevia. Erytritol i seg selv er bare 70 prosent så søtt som sukker, og har en kjølende effekt i munnen.

Vær imidlertid oppmerksom på at en del søtstoffer kan gi mye luft i magen.

- Trygt å bruke

- Stevia er et godkjent søtningsmiddel, og så lenge man holder seg innenfor akseptabelt daglig inntak (ADI), er det helt trygt. Det er gjort mange tester på celler og dyr som viser at stevia ikke gir noen helseskader i de tillatte mengdene, sier seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Trine Husøy.

ADI er på 4 mg per kilo kroppsvekt. Det maksimale bruksnivået i brus og saft er satt til 80 mg per liter.

- Denne grensen er satt fordi de som drikker mye brus og saft til daglig kan være i fare for å få i seg for mye stevia, sier hun.

For et barn på 30 kilo vil det si å drikke 1,5 l brus om dagen. For en person på 60 kilo betyr det 3 liter brus om dagen, og en på 80 kilo kan drikke 4 liter daglig uten å overskride ADI, og likevel være innenfor grensen. Det vil si hvis man ikke får i seg stevia i andre produkter i tillegg.

- Hva er man bekymret for ved et høyt forbruk?

- Grenseverdiene er satt fordi stevia i store mengder har vist seg å ha en effekt på nyrefunksjonen til rotter og mus, forklarer hun.

Testet oppskrifter

Forfatterne av boken Søtt uten sukker, Kenn Hallstensen og Thorun Ranes, forteller at de har eksperimentert en del før de har kommet frem til de beste oppskriftene.

- Det kan være litt vanskelig å finne akkurat den riktige mengden av stevia, fordi det gir en litt bitter ettersmak hvis det blir for mye, forteller Ranes.

Hun er imidlertid blitt svært begeistret for å bruke dette søtningsmiddelet.

- Det fremhever andre smaker, og bidrar til en renere smak av for eksempel frukt og bær. Det er også kjempefint sammen med melkeprodukter som fløte og yoghurt, sier hun.

Sukker er en av flere kilder til raske karbohydrater. Du kan gå ned i vekt dersom du kutter dem.

Nylig godkjent

Stevia ble godkjent for salg i Norge 18. juni 2012. Dette skjedde etter at EU godkjente det som et tilsetningsstoff i november 2011.

Vær klar over:

- Stevia kan gi en bitter, lakrislignende smak ved høye doser.

- Det finnes mange ulike steviaprodukter på markedet, som har ulik søthetsgrad. Sjekk hvor søtt det er før du bruker det.

- Stevia tilfører ikke mat til gjærsoppen, og vil derfor ikke bidra til heving av bakevarer. Men bruk av mel eller bakepulver vil kunne gi gjærsoppen mat, og dermed heving.

- Tåler varme godt, og passer derfor fint i matlaging, bakverk og varme retter.

- Stevia blir ikke karamellisert.

- Stevia er et godkjent søtningsmiddel, og så lenge man holder seg innenfor akseptabelt daglig inntak (ADI), er det helt trygt. Det er gjort mange tester på celler og dyr som viser at stevia ikke gir noen helseskader i de tillatte mengdene, sier seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Trine Husøy.

ADI er på 4 mg per kilo kroppsvekt. Det maksimale bruksnivået i brus og saft er satt til 80 mg per liter.

- Denne grensen er satt fordi de som drikker mye brus og saft til daglig kan være i fare for å få i seg for mye stevia, sier hun.

For et barn på 30 kilo vil det si å drikke 1,5 l brus om dagen. For en person på 60 kilo betyr det 3 liter brus om dagen, og en på 80 kilo kan drikke 4 liter daglig uten å overskride ADI, og likevel være innenfor grensen. Det vil si hvis man ikke får i seg stevia i andre produkter i tillegg.

- Grenseverdiene har en sikkerhetsmargin, så det skal ikke umiddelbar fare med et inntak opp mot grensen på enkelte dager, understreker Husøy.

- Hva er man bekymret for ved et høyt forbruk?

- Grenseverdiene er satt fordi stevia i store mengder har vist seg å ha en effekt på nyrefunksjonen til rotter og mus, forklarer hun.

Oppskrifter:

I alle oppskriftene er det stevia-produkter i merket Steviosa som er brukt.

Sjokolademousse

sjokolademousse

Sjokolademousse © FOTO: Kevn Bækkevold, Søtt uten sukker, Forlaget Lille Måne

(4-6 porsjoner)

200 mørk sjokolade 70-86 %

4 eggeplommer

2 ts Steviosasukker

4 eggehviter

3,5 dl kremfløte

Krem til pynt

Smelt sjokoladen i vannbad. Pisk eggeplommene sammen med Steviosasukkeret. Tilsett sjokoladen og rør jevnt. Stivpisk eggehvitene og tilsett de forsiktig i sjokoladerøren. Pisk fløten til krem og rør den inn i sjokoladeblandingen. Fyll opp dessertglass med moussen og la stå kjølig i 2-4 timer. Pynt med krem, bær eller litt frukt.

Bringebærkake

bringebærkake

Bringebærkake © FOTO: Kevin Bækkevold, Søtt uten sukker, Forlaget Lille Måne

Bunn:

140 g mandler

2 egg

3 dadler

Mal mandlene sammen med dadlene i en kjøkkenmaskin med kniv til en finhakket masse. Pisk eggene luftig og rør inn i mandelblandingen. Ha deigen over i en bakepiapirkledd form, 20x30 cm, og stek den på 175 grader i ca 15 minutter. Avkjøles.

Fyll:

300 g bringebær

10 gelatinplater

3 dl kesam

3 dl yoghurt naturell

3 måleskjeer Steviosapulver

0,5 ts vaniljepulver

Legg gelatinplatene i kaldt vann til de er myke. Mos bærene med en stavmikser og tilsett Steviosapulver. Varm opp bærmassen og tilsett gelatinplatene slik at de løses opp. Visp sammen kesam, yoghurt og vaniljepulver til en jevn masse, som deretter røres inn i bærblandingen. Fyllet fordeles jevnt over kaken, som settes kjølig til den er stivnet. Pynt gjerne med bær.

Eplekake

eplekake

Eplekake © FOTO: Kevin Bækkevold, Søtt uten sukker, Forlaget Lille Måne

200 g meierismør

4 ss Steviosasukker

3 egg

220 g speltmel, finsiktet

2 ts bakepulver

2 syrlige epler

2 ss kanel

2 ss Steviosasukker

50 g mandler, hakkede

Rør inn Steviosasukker i mykt smør og tilsett eggene mens du pisker godt. Sikt og bland deretter i melk og bakepulver. Hell deigen i en smørsmurt form (20-23 cm). Skrell eplene og skjær dem i skiver, cirka 0,5 cm tykke. Rør sammen kanel og Steviosasukker og fyll i en liten pose. Tilsett eplebitene og rist posen slik at alle eplene blir dekket av sukker/kanel. Trykk deretter epleskivene ned i kaken i sirkler, og strø over hakkede nøtter. Stek på 175 grader på nederste rille i cirka 1 time.

Fyldig sjokoladekake

fyldig sjokoladekake

Fyldig sjokoladekake © FOTO: Kevin Bækkevold, Søtt uten sukker, Forlaget Lille Måne

300 g nøtter (mandler, valnøtter eller hasselnøtter)

200 g mørk sjokolade, 70-86 %

1 ss kakaopulver

4 måleskjeer Steviosapulver

125 g kokosolje

125 g meierismør

6 eggeplommer

6 eggehviter

Lag mel av nøttene, mørk sjokolade og kakaopulver i en kjøkkenmaskin. Smelt og bland kokosfett og smør sammen med Steviosapulver. Rør deretter inn eggeplommene, en om gangen, før kakao/nøtteblandingen blandes i. Til slutt stivpiskes eggehvitene, som vendes inn i massen. Hell blandingen i en smurt form (20-23 cm), som er dekket med bakepapir i bunnen. Stek ved 190 grader i cirka 50 minutter. Avkjøl og ha eventuelt over glasur, for eksempel smeltet sjokolade.

Jordbærcupcakes

jordbærcupcakes

Jordbærcupcakes © FOTO: Kevin Bækkevold, Søtt uten sukker, Forlaget Lille Måne

6 stk

120 g speltmel, fint

0,5 ts johannesbrødkjernemel

2 ts bakepulver

50 g smeltet smør

50 g mascarpone

2 egg

3 ts Steviosasukker

100 g bær (jordbær/bringebær) i biter

Topping:

100 g mascarpone eller annen nøytral smøreost

50 g jordbær

2 ss Steviosasukker

Alt moses med en stavmikser.

Bland alt det tørre i en bolle. Visp sammen egg og Steviosasukker. Tilsett smøreost. Vend inn med en slikkepott, det tørre med det våte, og ha i bær forsiktig til slutt. Fyll formene (silikonmuffinsformer eller papairformer) og stek på 190 grader i 15-20 minutter. Ha toppingen i en sprøytepose og lag fint mønster på toppen av cupcaken. Pynt med kakepynt.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!