Overfølsomhet mot gluten, som finnes i de fleste meltyper, kalles cøliaki. Gluten finnes først og fremst i hvete og rug.

Sykdommen ble ifølge Doktor Online første gang påvist i Nederland under andre verdenskrig, da tilgangen på brød var dårlig. Det viste seg at mange barn fikk bedre helse uten gluten i kostholdet.

Den eneste måten å holde sykdommen i sjakk på, er å ha et kosthold fritt for gluten. Da kan det være deilig å nyte disse dessertene uten mel.

Oppskriftene er tilrettelagt for ukebladet Hjemmet av Camilla Agerup i samarbeid med Tine.

Jordbær Sommer=

PANNA COTTA: Denne glutenfrie desserten kan serveres i stetteglass for ekstra høy partyfaktor. Den er også uten egg. © Foto: Anders Martinsen

Jordbær panna cotta

(4 porsjoner)

7 pl. gelatin

1½ l yoghurt naturell

1 dl melis

2 ts vaniljesukker

800 g jordbær

1 dl sukker

2 lime

Panna cotta: Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 2 minutter. Visp yoghurt, melis og vaniljesukker. Smelt avrent gelatin på svak varme i en kasserolle. Rør først litt yoghurt i kasserollen og bland deretter inn resten. Hell røren i 4 porsjonsglass og sett dem kaldt i kjøleskapet, minst 4 timer.

Jordbær:

Skjær jordbærene i skiver. Bland bærene med sukker og revet limeskall. La dette marinere en kort stund. Topp hvert glass med jordbær og server.

Kristiansand 29 Mars 2012 Matopptak for Hjemmet i samarbeid med Tine. Tema for opptaket er 17 mai=

SOMMERDRØM: Denne glutenfri desserten har fått navnet Sommerdrøm, og består av kaker med marinerte jordbær på toppen. © Foto: Anders Martinsen

Sommerdrøm

(15-20 små kaker eller to store)

Marengs:

6 eggehviter

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

1 ts maisennamel

Fyll:

2 dl kremfløte

3 dl vaniljekrem

Pynt:

300 g friske jordbær

2 ss melis

1 lime

Skill eggene og visp eggehvitene stive i en ren bolle. Ha i eddiken mens du visper. Bland sukker og maisennamel og tilsett dette litt etter litt i de stive eggehvitene mens du fortsatt visper. Når massen er blank og smidig, fordeler du den med to skjeer på stekeplate dekket med bakepapir. Form små reder med en fordypning i midten. Stek ved 150° i ca. 30 min. og avkjøl på rist.

Finhakk jordbærene og vend inn melis, saft og revet skall fra lime. Visp kremfløten og vend den forsiktig inn i vaniljekremen. Fyll kremen i marengsen like før servering og pynt med jordbær og litt av marinaden. Server desserten straks, ikke la den stå for da vil marengsen bli seig og våt.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!