Gi jernet

Du er kanskje ikke klar over det, men syklusen din påvirker faktisk innsatsen din på trening. Visste du for eksempel at de to første ukene etter mensen er da du virkelig bør gi jernet?

(Kilde: Silje Mariela Westby)

Trening og PMS

Når den premenstruelle fasen nærmere seg, er det ikke bare humørsvingninger som øker - det gjør forbrenningen også!

- Mange føler seg varme, får sug etter mer mat og når du trener, kan du kjenne at du blir fortere sliten, sier Westby.

I denne fasen er kvinner også mer disponert for skader. En undersøkelse fra Canada antyder at hormonendringer i kroppen er årsaken til at kvinner er mer utsatt for kneskader enn menn.

- Hormoner kan gjøre leddene våre mykere. Dersom du i tillegg pusher deg når kroppen ikke har lyst til å bli pushet, kan det få følger, sier Westby.

Les også:

Klimakteriet kan starte i 30-årene

Alternativet til bind og tamponger

Sjekk om du kan skylde på PMS

Mens, mat og mosjon - det henger faktisk sammen! Spis og tren i takt med syklusen din, da kan du få det mye bedre.

En normal menstruasjonssyklus varer fra 23-35 dager, og menstruasjonen varer mellom tre og åtte dager. I løpet av menstruasjonen er det vanlig å miste 80 milliliter blod.

- Du oppnår mer om du klarer å spille på lag med syklusen og vite når du skal sette inn maks innsats, sier Silje Mariela Westby til Kamille.

Hun er utdannet personlig trener og driver sitt eget treningsstudio, hvor hun jobber spesifikt med styrketrening for jenter.

Usikker på syklusen din? Menstruasjonskalkulatoren forteller deg når du skal ha mensen og når du er fruktbar.

Pause eller ikke?

- Jenter er mest mottagelig for å bygge form de to første ukene etter menstruasjonen. Da har kroppen en høyere toleranse for smerte, sier hun.

Mange kvinner er redde for å ta pauser i treningen, særlig fra styrketrening. De er redde for at formen forsvinner fort.

- Trening er ferskvare, men det er først etter 7-10 dager at styrken i kroppen reduseres litt. Den kommer uansett fort tilbake, og det å ha en uke uten styrketrening, er ikke krise. Det kan tvert imot være veldig sunt, sier Westby.

Søtsug

Mange kvinner opplever et reelt søtsug i dagene før mensen. Men slett ikke alle.

- Jeg tror noen kvinner bruker mensen som en unnskyldning for å kunne kose seg, sier Helene Aure, ernæringsfysiolog ved Balderklinikken.

- Personlig har jeg nesten aldri søtsug, kun hvis jeg er veldig trøtt. Måten jeg holder dette i sjakk på, er ved å spise regelmessig og riktig sammensatte måltider med rikelig protein, litt fett og litt karbohydrater, sier Aure.

Lurt av vekta

Om du ikke lurer deg selv, så kan det tenkes du blir lurt av vekta. Noen liker å veie seg hver dag, andre nøyer seg med en gang i måneden.

Uansett når du velger å ta steget opp på vekta, så vit at hvor du er i syklusen, vil påvirke tallet. Du kan ha spist sunt og trent masse, uten å se et gram forskjell.

- Vær klar over at kroppen din binder vann mot slutten av menssyklusen. Dette er bare vann, ikke fett, selv om det føles som om du har mer fett på kroppen. Dette er viktig å være klar over, hvis ikke kan det ødelegge motivasjonen til å fortsette å leve sunt, siers klinisk ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland i Animalia til Kamille.

Mange kan oppleve av vekta svinger så mye som 2-3 kilo i denne perioden.

Idealvekten din er den som gir deg normal BMI (body mass index), det vil si BMI mellom 18,5 og 24,9. Du kan enkelt regne ut idealvekten din her.

- Veier du deg et par ganger i måneden, så vei deg mot slutten av menstruasjonsuka og igjen, 14 dager senere. Unngå å veie deg uka før mensen, råder Hovland.

Vekta kan generelt også svinge mye fra dag til dag, dersom du f.eks. har spist mye salt som binder vann i kroppen.

Les mer om konkrete tips til kosthold og trening her:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!