Back app, Swopper og HÅG

De nye ryggstolene

Her er tre nye kontorstoler som holder terapeutene på lang avstand. Vi gir deg også ryggtipsene som sitter.

SITT PENT: Men det aller viktigste for ryggen er å variere sittestillingen.

SITT PENT: Men det aller viktigste for ryggen er å variere sittestillingen. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
KULT DESIGN: Den røde kulen kan beveges opp og ned ut fra hvor ustøtt sete du ønsker.

KULT DESIGN: Den røde kulen kan beveges opp og ned ut fra hvor ustøtt sete du ønsker. Foto: Foto: Produsenten

Det nye er at ryggen skal være i bevegelse selv om du sitter stille.

Tren mens du sitter

Kjernemuskulaturen skal utfordres med ubalanserte seter, slik at du faktisk trener de små støttemusklene i korsryggen mens du sitter.

Her presenterer vi tre ny stolkonsepter som alle er spesialdesignet for å ta vare på ryggen din. Prisene ligger på fra 5000 til 7000 kroner.

Back App: Finn balansen

Setets utforming gjør at man blir sittende med en avspent stilling i hoftene og blir "tvunget" inn i en naturlig svai i korsryggen. Mellomvirvelskiver og ledd i ryggen får best mulige belastningsforhold. Ved at man stadig er i bevegelse og søker balanse, vil ryggsøylens støttemuskulatur stimuleres kontinuerlig.

Bevegelsen og sittestillingen vil bedre blodsirkulasjon lokalt i ryggen samt i hofter og bein. Graden av balanseutfordring kan justeres ved å skru kulen midt i fotplaten opp eller ned. Jo lenger ned kulen er, desto mer balanseutfordring. Start med kulen høyt oppe for en trygg tilvenning.

Pris: kr 4950

Les mer: www.backapp.eu

Les også:

Disse stolene digger vi

Bli kvitt ryggplagene

Swopper: Tredimensjonalt

3D-SITTING: Her kan du bevege deg i tre plan: opp og ned, rundt og... til siden. Å spille minesveiper på jobben blir aldri det samme igjen!

3D-SITTING: Her kan du bevege deg i tre plan: opp og ned, rundt og... til siden. Å spille minesveiper på jobben blir aldri det samme igjen! Foto: Foto: Produsenten

Swopper Work er verdens eneste kontorstol med 3D-sete og TÜV kontorstolsertifikat, som er et prestisjetungt sikkerhets- og funksjonssertifikat.

3D-sitting innebærer at du kan bevege seg i tre plan: opp og ned, rundt og til sidene. Swopper Work har også et såkalt DIN EN 1335-sertifikat, noe som betyr at den er godkjent som en fullverdig kontorstol på lik linje med andre mer tradisjonelle kontorstoler.

Swopper er den første stolen i verden med mulighet for 3D-sitting, som oppnår denne godkjennelsen.

Pris: kr 5600

Les mer: www.ergonomi.no

HÅG Capisco: Opp i stående

Balans-konseptet er det mest revolusjonerende sittekonseptet innen norsk møbeldesigns historie. HÅG Balans Vital var en av de første modellene, i form av "knestolen", og har fortsatt sin plass i markedet. Da den ble lansert i 1983, bidro den til å sette HÅG på kartet som en produsent som tenkte annerledes. Konkurrentene var stort sett statiske stoler med ordinært sete og rygg.

Håg Capisco med sadelsete er den populære etterfølgeren, og er perfekt for deg som liker det utradisjonelle. Sadelsetet er unikt for høye arbeidsbord, og du kan variere mellom lav og høy arbeidsstilling - helt opp til stående, slik at du blir mer dynamisk og mer balansert.

Pris: kr 6870

ORIGINALEN: "Knestolen" skulle avlaste ryggen ved å legge mer av vekten på knærne. Ikke like populær i dag som på åttitallet.

ORIGINALEN: "Knestolen" skulle avlaste ryggen ved å legge mer av vekten på knærne. Ikke like populær i dag som på åttitallet. Foto: Foto: Produsenten

OPPFØLGEREN: Håg Capisco med sadelsete er lett å justere og spesielt vellegnet for høye arbeidsbord.

OPPFØLGEREN: Håg Capisco med sadelsete er lett å justere og spesielt vellegnet for høye arbeidsbord. Foto: Foto: Produsenten

Les mer: www.hag.no

- Ikke stol på stolen

- Man kan pådra seg plager i hvilken som helst stol, fastslår ergonomikonsulent Camilla Lindblad i Ergonomikonsulentene AS.

- En vanlig feil er at man sitter ytterst på stolsetet og for lavt i forhold til skrivebordet, eller for høyt og dermed på setets fremkant for å nå ned til gulvet. Ryggen får ingen støtte og du synker etter hvert sammen i det jeg kaller "bananstillingen". Spenninger bygges opp når musklene ikke får sjansen til å slappe av, vi blir trette og begynner også ganske fort å få vondt i rygg, nakke og skuldre, sier Lindblad til klikk.no.

Ergonomiske finesser

Men en god, ergonomisk kontorstol løser ikke alt i seg selv, mener ergonomikonsulenten.

- For at de ergonomiske finessene skal komme til sin rett, må stolen brukes på riktig måte, legger Lindblad til.

Hun understreker viktigheten av å variere sittestilling.

Varier sittestillingen

- Uansett hvor god stolen er, kommer du til å ønske å bytte arbeidsstilling mange ganger daglig. Det bør du kunne gjøre uten å forandre på innstillingene, og Lindblad anbefaler å variere avstanden til skrivebordet.

- Er du heldig å ha en heve- og senkepult, kan du småjustere og tilpasse høyden så skuldrene kommer i riktig høyde og ikke blir presset opp. Dette gir spenninger i nakke og skuldre som ikke er heldige. For å sitte godt - skyv stolen noe tilbake til skuldrene senkes til normal posisjon, eller finjuster pulten ned, forklarer ergonomikonsulenten.

Riktig utgangsposisjon

Slik setter du deg riktig på kontorstolen:

La stolen være en anelse bakoverlent hvis du har en tradisjonell kontorstol med rygg - da hviler kroppen bedre mot stolen.

  • Begynn med å sette deg så langt inn på setet som mulig. Først da får hoftepartiet og nedre del av ryggen god støtte.
  • Hev stolen til en god arbeidshøyde. Du skal kunne sitte helt inntil ryggstøtten med baken og fortsatt nå ned til gulvet med beina, uten å få press under lårene.
  • Sett deg helt inntil skrivebordet så underarmene får god støtte. Frigjør gyngen, hvis stolen har det. Da vil stole følger deg i de små bevegelsene som faller naturlig under arbeidet.

Rist løs!

- Det er veldig viktig at kontorpulten er tilrettelagt for variasjon, slik at du kan endre arbeidsstilling forholdsvis ofte. Dette er nok det viktigste for å forebygge plager, forteller fysioterapeut Vegard Ølstørn til klikk.no.

Han mener at flere og flere i dag sitter "pal" for lenge, og at dette er en av de største årsakene til ryggplager.

- Ta minipauser på 15-30 sekunder hvert 15 minutt. Stå opp, rist løs og bruk den kontorstolen og pulten du har. Variér ved å sitte på tuppen av stolen, og å sitte godt innpå. Mange har enkel mulighet til å variere bordet fra sittende til stående høyde - bruk det! råder fysioterapeuten.

Musa nær kroppen

Ta en titt på hvor du har mus og tastatur akkurat nå!

Ifølge Vegard Ølstørn bør tastatur og mus være plasser så nær kroppen som mulig - du skal ikke behøve å strekke deg etter musa. Underarmsstøtte bak til albuen kan avlaste skuldrene dine.

- Mange av de kontorarbeidsplassene jeg har sett, mangler en god underarmsstøtte. Dette kan være armlener på stolen, bordet eller en ekstern underarmsstøtte. Uansett hva du foretrekker, vil det komme din rygg til gode, sier Ølstørn.

Les mer:

Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning