Guide om hodepine

De 10 hodepiner

Bare litt vondt i hodet? Smerter i topplokket kan være symptom på noe mye verre.

HODEPINE: Folk har tatt livet av seg på grunn av uutholdelige smerter i hodet. Hortons hodepine beskrives som de verste smerter et menneske kan gjennomgå. Da hjelper ikke smertestillende.

HODEPINE: Folk har tatt livet av seg på grunn av uutholdelige smerter i hodet. Hortons hodepine beskrives som de verste smerter et menneske kan gjennomgå. Da hjelper ikke smertestillende. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

"Du skal ikke overse en uforklarlig hodepine eller en som stadig blir verre," heter det i Pasienthåndboka.

I stedet bør du bruke hodet til å finne ut hvilken type hodepine du har.

Les også: Unngå dundrende hodepine

Fire av fem personer har spenningshodepine fra tid til annen, viser en britisk undersøkelse gjengitt i The Guardian. Én av sju har, ifølge den samme undersøkelsen, opplevd hvordan det er å ha migrene.

Ti hovedpiner

Her er ti av de viktigste formene for hodepine:

1. Spenningshodepine

Kjennetegn: Dette er den vanligste formen for hodepine, også kalt stress- eller tensjonshodepine. Det er en tosidig smerte og blir beskrevet som et stramt "bånd rundt hodet". Det blir mer merkbart ut over dagen og gjerne i krevende perioder av livet. Du kan vanligvis fortsette med det du holder på med, til tross for smertene. De kan vare alt fra en halv time til en uke i strekk.

Årsak: Spenningshodepine har ofte en ubestemmelig årsak. Det kan bero på en stramming av muskler i nakken og utenpå hodet. Mange peker også på sult og søvnmangel som mulige årsaker.

Behandling: Av legemidler pleier ibuprofen or paracetamol å hjelpe, men det samme kan trening gjøre.

Les om spenningshodepine i Helseleksikonet på Doktor Online.

Mot mer alvorlige, langvarige og hyppige former for spenningshodepine, kan antidepressiva som amitriptyline virke forebyggende.

2. Migrene

Kjennetegn: Migrene er en fysisk forstyrrelse i hjernen som oppleves som en intens, bankende hodepine på den ene siden av hodet. Smerten varer i minst fire timer. Noen får et forvarsel i form av synsforstyrrelser, og at de føler seg distansert fra det som skjer rundt seg.

Under anfallet kan den syke bli kvalm og kaste opp. Hun eller han reagerer ofte på sterkt lys, høye lyder og sterke lukter.

Les om migrene i Helseleksikonet på Doktor Online.

Årsak: Migreneanfall kan utløses av en rekke forskjellige faktorer, som allergi, at man er sliten samt visse typer mat, for eksempel ost, sjokolade eller vin.

Behandling: Dersom den syke ikke har migrenemedisin for hånd, kan hun eller han ta to tabletter paracetamol (barn tar den aldersbestemte dosen). Det er viktig at vedkommende får slappe av. Å legge seg på et kjølig, mørkt rom og prøve å få sove noen timer, er ofte lurt. Å føre en sykedagbok kan gjøre det lettere å unngå det som utløser anfallene, selv om normalt bare ca ett av fem anfall skyldes mat eller drikke.

Les også: Lyver på seg migrene

Triptaner er en gruppe substanser som kan avhjelpe mer alvorlig migrene ved at de blokkerer aktiviteten i visse reseptorer i hjernen. Dermed hindrer triptanene utvidelsen av årene som innleder migrenanfallene. Triptan skal inntas når et migrenanfall er under utvikling, men har også virkning seinere i sykdomsforløpet.

Les også: Frisk med Qi-terapi

3. Hortons hodepine

Kjennetegn: Denne vil du ikke ha. Hortons hodepine er også kjent som clusterhodepine, men burde vært kalt Hortons helvete. Dette er en hodepine karakterisert ved ulidelige, bankende smerter som varer fra ett kvarter til fire timer.

- Her er vi ved grensa av hva et menneske kan tåle. På grunn av smertene er det flere som er blitt drevet til selvmord av Hortons hodepine, sier nevrolog Paul Shanahan til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

Smertene ved Hortons hodepine sitter oftest rundt øyet. De kan ledsages av rennende øyne og nese på samme side. Sykdommen kommer gjerne i perioder på uker eller måneder. Det kan da være fra ett til åtte anfall per dag. Deretter forsvinner den for så eventuelt å angripe på nytt måneder eller år etter. For noen blir sykdommen livsvarig.

HORTONS HELVETE: Hortons hodepine kjennetegnes først og fremst av umennskelige smerter.

HORTONS HELVETE: Hortons hodepine kjennetegnes først og fremst av umennskelige smerter. Foto: Illustrasjon: Crestock

Årsak: Ukjent. Den gjeldende hypotesen er at sykdommen går løs på blodårene i hjernen.

Behandling: Under det akutte anfallet kan inhalering av oksygen med oksygenmaske være en lettelse. Ellers kan man gi forebyggende medisiner med navn som verapamil, litium, glukokortikoider og ergotamin.

Les om klasehodepine i Helseleksikonet på Doktor Online.

4. Tømmermenn

Kjenntegn: Bankende smerter i pannen er vanlig, jf. betegnelsen tømmermenn. Ofte ledsaget av kvalme og generelt nedsatt allmenntilstand.

Årsak: Den eksakte årsaken til bakrushodepine er ikke kjent, men man kjenner til mange utløsende faktorer: Alkohol gjør at blodkarene i hjernen til å utvide seg og kan endre virkningen av signalsubstansen serotonin i visse nerver i hodet. Det samme som skjer ved migrene. Alkohol fører også til uttørring, en vanlig årsak til migrene.

Behandling: Trøsten er at en hangover går over av seg selv. En god natts søvn og rikelig vann pleier å hjelpe. Prøv å få i deg mat også.

- Dersom du får kraftig hodepine etter forholdsvis beskjedne mengder alkohol, kan det være at du har migrene, sier nevrolog Paul Shanahan ved National Hospital for Neurology and Neurosurgery i London.

Les også: Slik tar du knekken på bakrusen

PS: Smertestillende medikamenter for å dempe hangover-plager kan øke risikoen for blødninger i mage og tarm.

5. Overforbruk av medikamenter

Kjennetegn: Paradoksalt nok kan alle medikamenter mot hodepine selv gi hodepine hvis du tar dem ofte nok. Dessverre er denne hodepinen vrien å skille fra andre former for hodepine. I visse tilfeller kan det være umulig å si om hodepinen skyldes det du fikk vondt i hodet av tidligere, eller medisinene du tar for å bli kvitt hodepinen.

Årsak: Grovt sett kan vi si at alle som tar et kodein- eller triptan-basert medikament i mer enn 10 dager i måneden, er i faresonen. For paracetamol og ibuprofen vil 15 dager i måneden gi tilsvarende risiko.

Behandling: Det er bare én ting du kan gjøre: Slutt å ta smertestillende. Hodepinen vil som regel forverre seg til å begynne med. Forbedring vil du kanskje først merke en uke eller måned seinere.

- En sikker diagnose kan du først stille i ettertid. Hvis medikamentoverforbruks-hodepine foreligger, vil man etter vellykket kutt av overforbruket oppdage at hodepinen kommer sjeldnere enn før, sier overlege og førsteamanuensis Knut Hagen ved Nasjonalt Kompetansesenter for Hodepine ved St. Olavs Hospital til Pasienthåndboka.

6. Hjernesvulst

Kjenntegn: Under fire prosent av alle hjernesvulster oppdages på grunn av hodesmerter. Når det en sjelden gang er tilfellet, fører svulsten til trykkøkning i hodet. Dette medfører både hodepine om morgenen og oppkast.

Hjernesvulst er en forholdsvis sjelden sykdom. Årlig får omtrent 200 menn og 150 kvinner hjernesvulst i Norge.

Årsak: Man kjenner ikke den konkrete årsaken til at hjernesvulster oppstår. Både arvelige og miljømessige faktorer spiller en rolle.

Behandling: Hjerneskanning (CT-røntgen og MRI-undersøkelse) er bare nødvendig når hodepinen ledsages av andre symptomer på hjernesvulst, så som synsforstyrrelser, kvalme, overtretthet, vekttap, epileptisk anfall og psykiske forandringer. Som behandlingsmetoder brukes kirurgi, strålebehandling og cellegift.

7. Hjernehinneblødning

Kjenntegn: En plutselig, kraftig smerte i bakhodet. Mange beskriver det som å bli slått med et balltre. Stivhet i nakken og kvalme følger, og etter hvert tretthet. Blodet som ansamles gjør at trykket i hodeskallen øker, noe som kan skade hjernen og føre til hjerneinfarkt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Årsak: Vanligvis skyldes hjernehinneblødning at en utposning på en arterie eller et blodkar (en medfødt misdannelse), sprekker. Blødningen kan også komme som følge av en hodeskade etter kraftig støt.

Behandling: Ring 113. Øyeblikkelig sykehusinnleggelse er nødvendig. Ofte mistes bevisstheten innen 15 minutter. Kirurgisk inngrep eller kateter settes inn for å stanse blødningen. Rundt 40 prosent som får hjernehinneblødning, dør.

8. Hjernehinnebetennelse (meningitt)

Kjenntegn: Vanlige symptomer ved siden av hodepine er høy feber, ledd- og muskelsmerter, medtatt allmenntilstand, omtåket bevissthet, nakke- og ryggstivhet, kvalme, brekninger, lysskyhet og kramper.

VONDT I HODET: Spenningshodepine er den vanligste formen for hodepine. Den har ofte en ubestemmelig årsak.

VONDT I HODET: Spenningshodepine er den vanligste formen for hodepine. Den har ofte en ubestemmelig årsak. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Årsak: Virus er hyppigste årsak til hjernehinnebetennelse og er som regel en mindre alvorlig sykdom. Bakteriene streptokokker og meningokokker derimot er ansvarlig for 80 prosent av alle tilfeller med alvorlig hjernehinnebetennelse.

Behandling: Ring ambulanse. Uten riktig behandling kan en alvorlig, bakteriell meningitt medføre døden i løpet av 24 timer. Ved smittsom hjernehinnebetennelse gis antibiotika intravenøst. Foruten antibiotika gis kortison og næring og væske direkte i blodet de første dagene.

Les mer om hjernehinnebetennelse i Helseleksikonet på Doktor Online.

9. Nakkehodepine

Kjennetegn: Smerten starter som regel i nakken og brer seg frem til pannen, der den er mest intens. Utstråling til skulder og arm kan forekomme. Nakkehodepine er vanligere hos kvinner enn hos menn.

Årsak: Plagene skyldes ofte en unormal bevegelighet i nakken eller øvre del av ryggen. Det kan komme av sykdom, skader eller slitasjeforandringer i området. En tidligere hode- eller nakkeskade kan være utløsende årsak.

Behandling: Fysisk aktivitet og instruksjon i avspenning og riktig bruk av rygg og nakke. Smertestillende og betennelsesdempende medikamenter kan ha god effekt i perioder med store smerter. Mange opplever at behandling hos fysioterapeut forverrer tilstanden.

10. Kjempecellearteritt (temporalis arteritt)

Kjenntegn: Dersom du har rundet 50 år, kan hodepine skyldes betennelsessykdommen temporalis arteritt. Det føles ofte annerledes alle andre hodepiner du har hatt, og du kan merke en ømhet eller smerte i tiningen mens du tygger. Sykdommen kan føre til blodpropper, som kan sette seg fast og gi infarkt ulike steder i kroppen.

Årsak: Ukjent.

Behandling: Temporalis arteritt kan behandles med steroider. Det er viktig med tidlig behandling ettersom sykdommen kan føre til blindhet om den forblir ubehandlet.

Kilder: The Guardian, Pasienthåndboka, Wikipedia

Tilbake til Klikk Helse

HJERNEN ER ALENE: Oppsøk lege dersom hodesmertene bare tiltar. Uten riktig behandling av eksempelvis bakteriell hjernehinnebetennelse kan du dø i løpet av 24 timer.

HJERNEN ER ALENE: Oppsøk lege dersom hodesmertene bare tiltar. Uten riktig behandling av eksempelvis bakteriell hjernehinnebetennelse kan du dø i løpet av 24 timer. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag