De fire vanligste underlivsplagene

Sjekk om underlivsplagene er ufarlige

Vær alltid obs på forandringer.

IRRITERER: Fuktig, klamt miljø får soppen til å trives, og trange klær og hyppig bruk av truseinnlegg kan gjøre at du får det lettere.
IRRITERER: Fuktig, klamt miljø får soppen til å trives, og trange klær og hyppig bruk av truseinnlegg kan gjøre at du får det lettere. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

De aller fleste kvinner opplever det minst én gang i livet, men de færreste liker å snakke om det: Uhumskheter «der nede». Men det er hjelp å få!

Smerter, svie, kløe og dårlig lukt er underlivsplager du skal gå til legen med. Sannsynligvis er det underlivssopp eller løpske bakterier, men det kan også være noe mer alvorlig.

Renslighet

Mange føler seg litt urene når de opplever lukt og økt utflod. Men dette er ikke plager som skyldes urenslighet.

Kanskje skyldes det til og med at du vasker deg for grundig.

Vanligvis dreier underlivsplager seg om en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Mens noen kvinner slipper unna med litt småtterier en gang eller to, er sopp og uvelkomne bakterier stadig tilbakevendende plager hos andre.

Ny type underlivsplage

Mens for eksempel sopp er velkjent, har en ny type underlivsplage økt kraftig de senere årene. Det er den smertefulle og fortsatt relativt ukjente vestibulitt.

Gynekolog Helena Enger ved Volvat medisinske Senter i Oslo, forteller at mange kommer til henne for smerter ved samleie, spesielt unge jenter.

- De klager over smerter ved penetrering - akkurat ved inntrenging - og en litt sviende, hoven følelse etterpå og i flere dager. Ofte viser det seg å være sopp. Men noen ganger kan det være vestibulitt, sier hun.

Her beskriver Helena Enger vestibulitt og tre andre vanlige underlivsplager.

Sopp

Underlivssopp kjennetegnes av rød, litt glinsende hud på kjønnsleppene, og føles litt hovent. Kløe og svie rundt skjedeinngangen og tykk, hvit, grøtet utflod som lukter litt yoghurtlignende.

En soppinfeksjon skyldes vanligvis candidasoppen, og trives i varme, fuktige omgivelser. Derfor trives den godt hos kvinner, men liker seg ikke hos menn, og smitter derfor sjelden en mannlig partner.

Vaginal soppinfeksjon påvises ved at utfloden undersøkes av lege/gynekolog, og behandles med krem og vaginale stikkpiller, for eksempel Canesten eller Pevaryl.

Disse får du reseptfritt på apoteket. Hvis du har hatt underlivssopp tidligere, og gjenkjenner symptomene, kan du forsøke å behandle deg selv. Hvis problemene fortsetter, bør du oppsøke lege. Hvis soppbehandlingen ikke virker, kan det være vestibulitt.

Vestibulitt

Kjennetegnes av brennende og sviende smerter i den nederste, ytterste delen av skjeden. På grunn av for mange nerver og blodkar i dette området, blir det for smertefullt for kvinnen å gjennomføre et vanlig samleie.

Uten behandling vil smertene ikke bare komme ved penetrering av skjeden, men den vil være der hele tiden. Noen kvinner får svært sterke smerter, mens andre er lettere rammet.

Man vet ikke hvorfor noen får vestibulitt, og ikke alle fastleger kjenner igjen symptomene.

Vestibulitt eksploderte rundt 2005. Man kan lure på hvorfor, men dette var samtidig med at stringtrusen kom.

Jenter som bruker stringtruser, barberer seg i tillegg, og denne kombinasjonen kan være uheldig for noen. Selv om vestibulitt særlig opptrer hos unge jenter/kvinner, kan det ramme kvinner i alle aldre, også unge jenter som aldri har hatt samleie eller brukt stringtruse.

Medisin som kurerer problemet, finnes ikke, men det er hjelp å få:

- Fysioterapi. Smertene fører til forkrampning av muskulaturen i bekkenbunnen. Det man ser er at fysioterapi hjelper. Når muskler trenes, øker blodtilførselen, muskulaturen mykes opp, og dette er også med på å bedre smertene.

- Bedøvende krem.

- Ikke ha samleie så lenge det er vondt.

De fleste blir bra etter 3-12 måneder, avhengig av hvor sterkt man er rammet og hvor lenge man har gått med smertene.

Bakteriell vaginose

Kjennetegnes av tyntflytende, hvitaktig utflod med litt stram lukt.

Det er denne som lukter fisk.

Noen opplever kløe og lett svie i og omkring skjeden. Dette er ikke en infeksjon, men en ubalanse i bakteriefloraen med for lite melkesyrebakterier i forhold til luktebakterier.

Opptrer relativt ofte hos kvinner i overgangsalderen. Når østrogennivået synker, synker også mengden melkesyrebakterier i skjeden, slik at luktbakteriene får gode vekstvilkår.

Disse plagene kan du forsøke å behandle selv, ved å kjøpe reseptfrie melkesyrebakterier på apoteket, for eksempel Ecovag eller Vivag. Dette er vagitorier, det vil si stikkpiller som settes inn i skjeden (altså ikke piller som skal svelges). Om man setter inn slike tre kvelder etter hverandre, vil de fleste merke at de blir bedre.

Men noen får symptomene tilbake straks de slutter.

Da kan plagene skyldes gardnerella. Den har oftest grålig utflod med stram, fiskeaktig lukt. Ved mistanke om gardnerella skal du oppsøke gynekolog.

Bakterien påvises ved å ta prøver av utfloden, og behandles med antibiotika. Siden antibiotika dreper alle bakterier i skjeden, også de gode, er det viktig å ta melkesyrebakterier (i skjeden) i tillegg, for å unngå for eksempel en soppinfeksjon.

Urinveisinfeksjon

Blærekatarr skyldes bakterier som har kommet seg opp i urinblæren.

Det kjennes som om man må tisse ustanselig, og urinen svir og kjennes varm ut. Selv om man føler at man må tisse, kommer det kanskje bare ut noen dråper.

Er man bare lett angrepet av blærekatarr, vil plagene normalt gå over etter få dager. Husk å drikke mye vann.

Det finnes også råd du kan følge for å forebygge urinveisinfeksjon og blærekatarr.

Siden østrogen beskytter mot urinveisinfeksjon, er kvinner i og etter overgangsalder spesielt utsatt på grunn av lavt østrogennivå.

Noen kvinner har en tendens til å få urinveisinfeksjon etter samleie. De kan følge disse rådene:

- Alltid tømme blæren etter samleie.

- Surgjøre urinen, for eksempel ved å drikke tranebærjuice.

- Ta melkesyrebakterier (i skjeden). Disse gjør miljøet i skjeden surere, slik at bakteriene får dårligere vekstvilkår.

Hvis problemene ikke er gått over etter fire dager, bør du oppsøke lege. Behandles med antibiotika. Ta med en morgenurinprøve slik at man kan foreta bakteriedyrking før du har begynt med antibiotika.

Viktig å utelukke noe alvorlig

- Det er viktig å ta en gynekologisk sjekk regelmessig - og alltid hvis man føler at noe forandrer seg, understreker Kristin Offerdal, gynekolog med egen praksis i Heimdal i Trondheim.

- Man bør oppsøke gynekolog hvis man har ubehag, svie eller kløe, mensen forandrer seg eller hvis utfloden endrer seg og lukter vondt. Ta også en sjekk om du har smerter ved eller utenom sex, eller hvis du i forbindelse med overgangsalder opplever sårhet, smerter i underlivet og føler at ting forandrer seg, sier Offerdal.

Det trenger ikke være noe farlig eller galt, men det er viktig å få en avklaring for eventuelt å utelukke noe alvorlig.

- Plagene kan være symptomer på en rekke ulike sykdommer, alt fra infeksjoner som for eksempel klamydia og eggstokkbetennelse, til hormonforstyrrelser og organforandringer i underlivet - som både kan være god- eller ondartede, sier Offerdal.

Hun bekrefter at noen kvinner kan synes at det er litt vanskelig å snakke med fastlegen om underlivsplager.

- Noen bare snakker med fastlegen uten å foreta en gynekologisk undersøkelse. Enkelte kvier seg for å be fastlegen om en slik undersøkelse, spesielt hvis legen er mann. Men gynekologisk undersøkelse kan være viktig for å få riktig behandling, understreker hun.

Dette kan irritere skjeden

Hvordan oppstår ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, slik at ubehagelige bakterier får gode vekstvilkår?

Gynekolog Kristin Offerdal har klart svar: Alt som forstyrrer pH-verdiene. Alt som gjør at det forandrer seg inni der.

- For eksempel menstruasjon og sæd. Da blir det normalt sure miljøet i skjeden mindre surt, og sopp kan blusse opp.

Kosthold kan også ha betydning. Mye søtt, gjærbakst og lyse brødprodukter ødelegger for normale pH-verdier. Kosthold kan ha mye å si for dem har stadig tilbakevendende soppinfeksjoner.

Fuktig, klamt miljø får soppen til å trives, og trange klær og hyppig bruk av truseinnlegg kan gjøre at du får det lettere.

Hyppig partnerskifte kan føre til eksponering for flere bakterier som lettere kan føre til bakteriell vaginose.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Finn din biologiske alder

Kvinnens skjulte underliv

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Dette avslører alderen din

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også