Urinveisinfeksjon og blærekatarr

Slik blir du kvitt urinveisinfeksjon

Her er rådene som forebygger urinveisinfeksjon.

URINVEISINFEKSJON: Blærekatarr kan være smertefullt, men er ufarlig.
URINVEISINFEKSJON: Blærekatarr kan være smertefullt, men er ufarlig. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Blærekatarr er en infeksjon i urinblæren.

Det medisinske betegnelsen er cystitt og sykdommen skyldes ifølge Helsenett.no som regel bakterier.

- Årsaken til utbruddene er vanligvis at det har oppstått infeksjon i, eller ved utgangen av, urinblæren. Infeksjonen kan oppstå som en reaksjon på intimservietter eller sprayer, og til og med skumbad. Blærekatarr kan også oppstå i forbindelse med at bakterier føres opp i skjeden under samleie, ifølge DoktorOnline.

Smertefullt

Sykdommen er smertefull og plagsom, men vanligvis ufarlig. Men blærekatarr kan utvikle seg til nyrebekkenbetennelse.

Tilstanden er svært vanlig og utgjør omtrent 3,5% av alle henvendelsene i allmennpraksis, ifølge Norsk Helseinformatikk.

I aldersgruppen 26-30 år er det 100 ganger så mange kvinner som menn som har urinveisinfeksjon. Mens bakteriene hos kvinner ikke behøver "reise" mer enn 3-4 cm, er den tilsvarende ruten hos menn 15-20 cm.

Les også: Slik unngår du sommerforkjølelse

Smitter ikke ved sex

Blærekatarr er en infeksjon i blæren som skyldes smitte av våre egne tarmbakterier. Du kan da ikke smitte kjæresten din.

- Av og til kan man imidlertid ta feil av blærekatarr og urinrørskatarr fordi symptomene kan ligne. Urinrørskatarr er en infeksjon i selve urinrøret (og ikke i blæra) og skyldes andre typer bakterier som man blir smittet med seksuelt. Klamydia er et eksempel på en slik bakterie. Selv om symptomene kan ligne hverandre, så gir som regel blærekatarr meget hyppig tissetrang hvor det kommer veldig lite hver gang og kraftig svie, opplyser spesialist i hud- og kjønnssykdommer Åse Haugstvedt til NRK.

Symptomer på blærekatarr

For kvinners del kjennes det ut som de må tisse ustanselig, og urinen svir og kjennes varm ut. Behovet for å tisse er akutt, selv om det bare kommer noen dråper ved hvert toalettbesøk.

Når menn har utflod i forbindelse med blærekatarr, kan dette være en indikasjon på en uspesifikk infeksjon i urinrøret. Både kvinner og menn kan få smerter i nedre del av magen, over blæren.

Les også: Slik holder du deg frisk

Uklare årsaker til sykdommen

Hos kvinner er det ofte slik at man selv etter gjentatte urinprøver ikke klarer å påvise noen infeksjon, selv om de har klare symptomer på blærekatarr.

Man antar at denne formen for blærekatarr skyldes en kronisk betennelse og irritasjon i blærehalsen. Dette kan også føre til svie og hyppig vannlating. Denne typen inflammasjon kan skyldes en lett infeksjon som ikke lar seg påvise ved hjelp av prøver.

Får man tilbakevendende infeksjoner, kan dette skyldes uregelmessigheter i selve blæren, oftest i form av polypper, eller en tilstand i urinlederne. Noen oppdager også at enkelte frukter eller syreholdige matvarer kan fremprovosere blærekatarr.

Les også: 8 tips mot dårlig feriemage

Ved hjelp av avansert DNA-teknologi har norske forskere klart å påvise et stort mangfold av bakterier i urin, skriver Apollon .

- Vi håper at dette blant annet kan gi oss bedre verktøy for å oppdage urinveisinfeksjon. Ti til tjue prosent av de som har urinveisinfeksjon blir ikke fanget opp med dagens diagnoseverktøy, sier professor emeritus Stig Jeansson ved Oslo universitetssykehus til NRK.no .

Behandling hos legen

MEDISIN: Legen behandler tilbakevendende blærekatarr med antiobiotika, ellers helbreder kroppen seg selv på noen dager.
MEDISIN: Legen behandler tilbakevendende blærekatarr med antiobiotika, ellers helbreder kroppen seg selv på noen dager. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Er man bare mildt angrepet av blærekatarr, vil plagene normalt gi seg etter noen dager.

- Behandlingen hos legen er vanligvis antibiotika som gis som tabletter. Hos voksne kvinner som ikke er gravide, og som ellers er stort sett friske, er det ikke nødvendig med mer enn 1 - 3 dagers behandling. Lenger behandlingstid øker sjansen for bivirkninger, og øker også sjansen for at det utvikler seg resistente bakterier i tarmen din, ifølge Nettdoktor.no .

Les også: Unngå dundrende hodepine

Forebyggende råd

Disse åtte rådene gis av samstemte eksperter ved nettstedene DoktorOnline , Lommelegen , Norsk Helseinformatikk , Nettdoktor og Helsenett :

VANN: Drikk rikelig, lyder et av de forebyggende rådene mot blærekatarr.
VANN: Drikk rikelig, lyder et av de forebyggende rådene mot blærekatarr. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

1. Drikk rikelig med vann, men ikke overdriv.

2. Lat vannet når behovet melder seg. Slapp godt av, slik at du får tømt blæren best mulig.

3. Lat alltid vannet før og etter samleie, innen 15 minutter. Dette vil skylle eventuelle bakterier ut av urinblæren og urinrøret.

4. Sørg for god intimhygiene. Vask deg nedentil en gang daglig med mild såpe. Husk at etter avføring skal man tørkes seg forfra og bakover for ikke å få endetarmsbakterier i nærheten av urinrørsåpningen.

5. Unngå å bruke intimservietter som bidrar til å tørre ut skjeden.

6. Unngå pessar, sæddrepende kremer og sprayer som kan tørre ut slimhinnene.

7. Kle deg varmt, og unngå å bli kald på beina. Ikke sitt på kaldt underlag. Bader du om sommeren, må du skifte til tørre klær med en gang etter badet.

8. Kvinner over 70 år kan ha stor nytte av de svakeste østrogenene (østriol). Disse forebygger blærekatarr ved å forynge slimhinnen i området, og kan også bedre tendens til lekkasje og tørr skjede.

Les mer om urinveisinfeksjon i Helseleksikonet på Doktor Online.

Tranebær

Tranebær finnes i form av juice, tabletter og kapsler. Det er en utbredt oppfatning, både blant fag- og legfolk, at de røde bærene virker mot urinveisinfeksjon.

- Tranebær inneholder en type flavonoider (proantocyanidiner) som sørger for at bakteriene ikke klarer å feste seg på innsiden av urinblæren. Vi vet imidlertid ikke hvor mye tranebær som er nødvendig og hvor lenge man bør ta det. Ei heller hvilke form tranebær bør inntas i, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh til Klikk.no .

HJELPER: Tranebær som juice, tablett eller kapsel hjelper, men det trengs mer forskning.
HJELPER: Tranebær som juice, tablett eller kapsel hjelper, men det trengs mer forskning. Foto: Foto: Colourbox.com

Ifølge en artikkel publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening , tyder forskningsdata på at tranebær kan forebygge urinveisinfeksjon. Imidlertid mangler det anbefalinger om optimal dosering (mengde per dag og konsentrasjon), om administrasjonsform (juice/kapsler/tabletter) og behandlingslengde.

- Før vi kan trekke sikre konklusjoner trengs det godt designede kliniske studier der tranebærpreparatene er tilstrekkelig standardisert, skriver artikkelforfatterne som har studert effekten av tranebær mot blærekatarr.

Tranebær inneholder store mengder organiske syrer, noe som forsurer urinen ved å senke pH-verdien. Bakterier som ikke trives i for sure miljø "skremmes" dermed vekk, ifølge Helsenett.no . Det er mulig at tranebær kan hjelpe mot infeksjonen, men virkningen er først og fremst forebyggende.

Les også: Urinveisinfeksjon kan drikkes bort

Alternativ medisin

For noen har alternativ behandling som homeopati vært en utvei når antibiotika ikke strekker til.

- Mange antibiotikakurer er en viktig fellesnevner for kvinnene jeg behandler. Når de ikke orker flere kurer, og kanskje har fått problemer med soppvekst i tillegg, kommer de hit, sier homeopat Anne Grosvold til bladet Bedre Helse.

Ved kroniske eller tilbakevendende urinveisplager bør man i stedet for antibiotika styrke motstandskraften ved bruk av tilskudd av silisium og tranebær, kanskje kombinert med akupunktur, skriver Mat & Helse .

ALTERNATIV: Homeopater og akupunktører mener de har hjelp mot blærekatarr.
ALTERNATIV: Homeopater og akupunktører mener de har hjelp mot blærekatarr. Foto: Foto: Colourbox.com

Bladets ekspert mener også at begynnende infeksjoner kan behandles med melbærblader og rikelig drikke.

Tradisjonell kinesisk medisin, (TKM) som akupunktur, massasje, meditasjon, urter, ernæringslære og qigong, benyttes både som forebygging og behandling av sykdommer og helseplager, deriblant blærekatarr, ifølge Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB).

Les også: Kald rumpe gir ikke blærekatarr

Kjerringråd

Her er noen tips og råd vi har hentet fra bladet Bedre Helse og nettstedet Kjerringråd.com :

1. Det er lett å bli utsatt for blærekatarr hvis urinen blir for basisk. Det kan lønne seg å forebygge ved å surgjøre urinen.Spis en halv grapefrukt eller saften fra en halv sitron daglig.

2. Ta en kur med dvergpalme eller tranebær, hvis årsaken til infeksjonen er E-colibakterier.

3. Drikk te av kjerringrokk.

SURT: Sitron eller grapefrukt gjør urinen sur, noe som skal hjelpe ved å regulere bakteriefloraen i urin.
SURT: Sitron eller grapefrukt gjør urinen sur, noe som skal hjelpe ved å regulere bakteriefloraen i urin. Foto: Foto: Colourbox.com

4. Spis gresskarkjerner til salat, i brød, frokostblanding eller som snacks.

5. Unngå høyt inntak av hvitt sukker og gjær.

6. Drikk et glass med Cultura Naturell morgen og kveld eller ta melkesyretabletter.

7. Ta omega-3 og C-vitamintilskudd.

Les også: Blåbær gir bedre hukommelse

8. Bruk undertøy av naturfibre, gjerne bomull som tillater god luftsirkulasjon.

9. En liten teskje natron utrørt i vann, morgen og kveld ved symptomer.

10. En halv teskje bakepulver i et glass vann. Gjenta dette i et par dager.

11. Tapp varmt vann i en bøtte og sett deg oppå denne.

12. Et godt råd mot blærekatarr er å ta 1-2 te-skjeer med eplecidereddik i et glass vann hver dag. Dette skal drikkes på fastende hjerte.

13. Ta tilskudd av Slippery Elm for å beskytte irriterte slimhinner.

Les også:

Kosttilskudd: Spis heller mat!

Den store juicebløffen

De 20 sunneste matvarene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning