Smerter ved samleie:

Derfor gjør det vondt under samleie

Mange kvinner opplever i løpet av livet ubehag eller smerter i forbindelse med sex. Her er årsakene.

SMERTEFULLT: Det er mange årsaker til at sex kan gjøre vondt.
SMERTEFULLT: Det er mange årsaker til at sex kan gjøre vondt. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Overgangsalder, sykdom eller det at du ikke er tent nok er bare noen av årsakene til at samleie kan føles ubehagelig eller smertefullt.

Dersom du opplever smerter under samleie som et gjentakende problem, bør du oppsøke lege for en undersøkelse.

Les også: Så ofte har nordmenn sex

Oppsøk hjelp

Når sex gir smerter er det viktig å søke hjelp hos en sexolog, fysioterapeut eller osteopat, før smertene setter seg som en forventning i kroppen.

Det mener sexolog Gro Isachsen.

Ekspertene:

Anne Lise Ording Helgesen er ansatt ved Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus. Hun jobber som post doc stipendiat tilknyttet Nasjonalt Senter for Kvinnehelseforskning, er leder av Vulvaforum og arbeider på Vulvapoliklinikken i Oslo som hudlege.

Tore Holter Follestad er spesialist i seksuell rådgivning, og assisterende daglig leder ved Senter for Ung Seksualitet, Sex og Samfunn.

Gro Isachsen er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no. Hun har også skrevet flere bøker om temaet. Boken Mer lyst!, tar blant annet for seg årsaker til- og behandlingsformer mot smerter ved samleie.

Hvis du har smerter under samleie der skjeden oppleves som for kort, kan det blant annet skyldes at du ikke er tent nok.

– Kvinner er erigerte på samme måte som menn, men innvendig. Skjeden er 8-11 cm lang uerigert, og hvis penis støter dypt da, kan du oppleve en voldsom smerte, sier hun.

Hun forklarer at mange menn tror at kvinner tenner like fort som dem. Det gjør de ikke.

– Kvinner tenner som en gammeldags kokeplate, mens menn tenner som et gassbluss. Årsaken er så enkel som at menn i gjennomsnitt har 10 -15 ganger så mye testosteron som kvinner og testosteron er det viktigste tenningshormonet, forklarer sexologen.

Isachsen forklarer at musklene rundt skjeden strammer seg, ofte ubevisst, hvis kroppen forventer støtsmerter. Dette for å unngå ubehaget av støtet.

– Stramme muskler gir mindre blodgjennomstrømming noe som gjør skjeden tørr. Dette kan igjen gi en gnagsårliknende følelse. Noen får så stramme muskler at de får vaginisme, ved at musklene strammer seg så mye at penis ikke kan komme inn i skjeden, forklarer sexologen.

Her følger 7 viktige årsaker til at samleie kan være smertefullt:

1. Overgangsalder

Overgangsalderen er en periode i livet der mange vil oppleve endringer i kroppen.

Noen får de første symptomene på overgangsalderen allerede i 30-årene og to av symptomene er nedsatt seksuallyst og tørrere skjede.

I overgangsalderen blir eggstokkenes hormonproduksjon sterkt redusert, og produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen opphører i stor grad.

– Skjeden kan dermed kjennes tørr og litt sprukket ut, akkurat som om den er litt sprø, forklarer Isachsen.

En løsning er å tilsette lokalt østrogen til området. Trening av bekkenbunnsmuskulaturen kan også hjelpe.

– Glidemiddel er et annet hjelpemiddel. Jeg skjønner ikke hvorfor så mange synes det er flaut å bruke glidemiddel når det kan hjelpe. Forsøk å ha jevnlig sex for å ikke avvenne skjeden fra samleie, sier sexologen.

OVERGANG: Det er mulig å ha et fungerende sexliv selv om du er i overgangsalderen. - Forsøk å ha jevnlig sex, råder sexologen.
OVERGANG: Det er mulig å ha et fungerende sexliv selv om du er i overgangsalderen. - Forsøk å ha jevnlig sex, råder sexologen. Foto: Getty Images.

2. Soppinfeksjon

De fleste kvinner vil oppleve å få en soppinfeksjon i underlivet i løpet av livet. Som regel skyldes infeksjonen en oppblomstring av sopp som finnes naturlig i skjeden.

Det skriver Helseleksikonet.

– Når du får en slik infeksjon gjør det at slimhinnen endrer seg i struktur. Infeksjonen i seg selv kan fremkalle sårhet og kan gjøre slimhinnene hovne, noe som vil gi samleiesmerter.

Det sier Anne Lise Ording Helgesen, hudlege og leder av Vulvaforum.

Hun understreker at det er viktig å ikke ha samleie hvis infeksjonen gir smerter.

LEDER AV VULVAFORUM: Hudlege Anne Ording Helgesen.
LEDER AV VULVAFORUM: Hudlege Anne Ording Helgesen. Foto: Rikshospitalet.

– Hvis man har gjentatte samleier til tross for infeksjon og smerter, kan dette nemlig fremprovosere en vulvodyni. Man tror at soppinfeksjon kan være en av de vanligste årsakene til vulvodyni, som etterhvert vil bestå selv om soppen forsvinner, sier legen.

En soppinfeksjon kan opptre både utvendig i slimhinnene og også innover i skjeden. Det finnes flere klassiske symptomer man kan se etter hvis man er usikker på om man kan ha en soppinfeksjon.

– Utfloden er ofte hvit og "kornete" og kan legge seg som et hvitlig belegg. I tillegg opplever mange opphovnet slimhinne i tillegg til kløe, sier Helgesen.

Les også(+): Studie: Disse seks minuttene gir deg et bedre sexliv

3. Fødsel

Etter en fødsel vil hormonene være i ubalanse i relativt lang tid. Både disse hormonene og amming vil gjøre slimhinnen tørr og gjøre samleie til en utfordring.

– Det vil gjøre vondt og det er derfor kjempeviktig med glidemiddel og olje i denne fasen. Ikke fortvil og tro at det vil være sånn bestandig, men det er greit å vite at det kan være smertefullt i noen måneder etterpå, forteller Helgesen.

Blødningene som kommer i tiden etter en fødsel er også et tegn på at slimhinnen er i reparasjon og det vil derfor være økt fare for infeksjon etter samleie.

– Det er derfor lurt å bruke kondom slik at en infeksjon ikke oppstår når slimhinnene er såre og åpne for bakterier, sier legen.

– Viktig å ikke føle press

Mange er kanskje usikre på hvor lenge man bør vente med samleie etter fødselen. Helgesen anbefaler å vente 6-8 uker.

– Noen får rifter eller er kanskje klippet, og vi ser at noen får arrvev etter slike skader som kan gi smerter over tid. Det kan derfor være lurt å massere området med olje i tidlig fase for å hjelpe til med å reparere stram hud, tipser hudlegen.

Hun forteller at mye repareres av seg selv men at dette kan ta tid.

– Det er viktig å understreke at det vil variere fra person til person hvor fort man ønsker å ha samleie igjen etter en fødsel. Her vil det være mange faktorer som spiller inn. Kanskje er du sliten, får ikke til ammingen eller er i hormonell ubalanse. Eller kanskje hadde du en traumatisk fødsel som gjør at du frykter at samleie kan bli smertefullt, sier hudlegen.

Hun mener det derfor må bli veldig individuelt når man ønsker å ta opp samleie.

– Her er det viktig å ikke føle press og gå varsomt frem. De aller fleste vil grue seg og lure på hvordan det vil gå. Ofte vil det være annerledes med en gang, men de aller fleste kommer tilbake til normalen, betrygger legen.

FØDSEL: Biologisk sett er ikke kvinnekroppen klar for sex i månedene etter en fødsel.
FØDSEL: Biologisk sett er ikke kvinnekroppen klar for sex i månedene etter en fødsel. Foto: Getty Images.

4. Kjønnssykdommer

–Smerter under samleie er noe man skal ta alvorlig.

Det sier Tore Holte Follestad, spesialist i seksuell rådgivning og assisterende daglig leder i Sex og Samfunn - Senter for ung seksualitet.

Han forteller at ulike seksuelt overførbare infeksjoner kan gi smerter når en har sex og samleie.

– Smertene kan oppleves ulikt fra person til person. Noen opplever et generelt ubehag når en har sex, andre kan kjenne det som dumpe eller stikkende smerter, utdyper han.

En kan være smittet av en seksuelt overførbar infeksjon uten å vite om det og det er derfor alltid lurt å ta en sjekk om en har hatt sex og samleier med en tilfeldig partner uten kondom og når en bytter fast partner.

– Smittesjekk kan en få gratis hos fastlegen sin, på helsestasjon for ungdom hvis man er under 24 år eller på spesialklinikker som Olafiaklinikken i Oslo. De fleste større byer har poliklinikker der en kan få testet seg, forteller Follestad.

5. Endometriose

Sykdommen endometriose kan også gi smerter under samleie.

– Endometriose fremkaller slimhinner fra livmoren som setter seg i klumper på feil sted, både utenfor og rundt livmoren, sier Helgesen.

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan disse slimhinnene sees på innsiden av eggleder eller på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren.

– Ettersom problemet sitter langt inn vil dette fremkalle en annen type smerte enn de som er i vulva. Smertene vil først opptre lengre inn og vil kunne gi dype støtsmerter, forklarer Helgesen.

Les også: «Lur» kroppen og få et bedre sexliv: – Kjønnsorganene kan slutte å fungere like bra hvis de ikke er i bruk

6. Vulvodyni

Ved vulvodyni er hovedsymptomet at samleie blir smertefullt og for noen umulig å gjennomføre. Tampongbruk kan også være vanskelig.

Det skriver Sex og Samfunn på sine sider.

– Vulvodyni, som direkte oversatt betyr smerter i vulva, merkes ofte ved at man begynner å få smerter under samleie, for eksempel etter en soppinfeksjon, forteller Helgesen.

Ifølge Sex og Samfunn beskrives ofte smertene som en sviende og en brennende følelse. For noen få vil smertene også komme av seg selv uten å ha samleie.

– Både vulvodyni og vaginisme er vanligst i alderen 18 til 25 år og man tror at tilstanden skyldes overaktiverte nerver i slimhinnen. Det vil derfor kunne være smertefullt med en gang du rører ved slimhinnen eller skjedeinngangen. Har du en lett grad av vulvodyni vil tilstanden imidlertid oftest gå over av seg selv, fortsetter legen.

Helgesen forteller at det har vært gjort mye forskning på tema men at man enda ikke har klart å finne en klar årsak.

– Man regner med at det er en sammensatt diagnose og at mange og ulike faktorer som infeksjoner, stress og hormoner kan spille inn, sier hun.

KAN OGSÅ GI SMERTER: Endometriose kan gi dype støtsmerter.
KAN OGSÅ GI SMERTER: Endometriose kan gi dype støtsmerter. Foto: Getty Images.

7. Vaginisme

Ved vaginisme oppstår en krampelignende spenning i muskulaturen omkring skjedeinngangen slik at samleie ikke kan gjennomføres. Ofte er det heller ikke mulig å for eksempel innføre instrumenter for gynekologisk undersøkelse.

Det skriver Helseleksikonet.

– Vaginisme oppstår oftest etter vulvodyni. Man har gått med smertene over en periode, noe som etterhvert til føre til at musklene i skjeden strammer seg. Det er dette som er vaginisme, forteller Helgesen.

Legen forteller at vaginisme ofte innebærer at man har mistet kontroll over muskulaturen i skjeden.

– Ganske mange av kvinnene som vi får til klinikken har ofte hatt vaginisme en stund og har ingen kontroll over denne muskulaturen. Hvis jeg ber dem stramme bekkenbunnen så skjønner de ikke hva jeg mener, sier hun.

Vaginisme kan derfor være vanskeligere å behandle enn vulvodyni.

– Sånn sett er denne diagnosen mer dramatisk da det ofte kan være vanskeligere å behandle. Du må jobbe med musklene og på nytt lære deg hvordan du skal slappe av i muskulaturen, fortsetter Helgesen.

Legen forteller likevel at denne muskulaturen fint kan trenes opp.

– Pasienten må bli klar over hvordan hun strammer og slapper av. Hvis man klarer å finne disse musklene er man godt på vei, og til dette kan man få hjelp av en fysioterapeut. Dette er også en viktig teknikk før og etter fødsel for å unngå lekkasje, sier hun.

– Kan ta tid

Det skilles også mellom primær og sekundær vaginisme, der primær vaginisme omfatter de pasientene som har hatt problematikken helt fra første gang de satte inn en tampong eller hadde samleie.

– For denne gruppen er prognosene litt usikre, dessverre. Mange av de med primær vaginisme har et sammensatt årsaksbilde, hvor noen kan ha vært utsatt for overgrep eller har hatt en traumatisk barndom, forklarer legen.

Sekundær vaginisme er mye vanligere og omfatter rundt 80 prosent av tilfellene.

– Da har du først hatt et normalt sexliv og så plutselig setter den inn. Denne typen er lettere å behandle og pasienten har god hjelp av fysioterapi for å oppnå kontakt med muskulaturen og lære å slappe av. Generelt pleier vi å si at alle kan bli bedre og at de aller fleste blir bra. Det tar riktignok tid og kan til og med ta år, forteller Helgesen.

Også sexolog Gro Isachsen understreker viktigheten av å gjenoppta kontrollen over musklene i bekkenbunnen.

Hun har vært med på å utvikle en bekkenbunnstrener som hun mener kan hjelpe kvinner som sliter med vaginisme, inkontinens og andre problemer knyttet til dårlig bekkenbunnsmuskulatur.

- Gå til en gynekolog for å få konstatert at du har et problem. Deretter bør du finne noen som kan noe om vaginisme. Det kan være en sexolog eller en gynekolog, sier Isachsen.

Viktig med tidlig diagnostisering

Lenge ble vulvodyni og vaginisme vurdert som psykisk problematikk hos pasienten og det er fortsatt en god del som feilinformeres når de tar slik problematikk opp med legen.

– Det er derfor viktig å informere fastleger bedre for å hjelpe å forebygge disse problemene hos kvinner, og hjelpe legene til å diagnostisere vulvodyni og vaginisme. Det er nemlig ikke slik at det sitter i hodet, det er rett og slett en endring i nervefibrene i underlivet, understreker hudlegen.

Hun fremhever også hvor viktig det er med tidlig diagnostisering.

– Tidlig behandling er kjempeviktig og jo tidligere du får hjelp, jo fortere blir du bra, sier hun.

Helgesen forteller at det er et problem at mange går for lenge med diagnosen uten å få behandling.

Dette skyldes blant annet et dårlig behandlingstilbud.

– Det finnes for få behandlingssteder og dette er en stor frustrasjon for oss leger. Hadde det vært lettere å komme til behandling og lettere å få opplysning så hadde det hjulpet betydelig, forteller Helgesen.

Likevel skjer det sakte men sikkert en utvikling og høsten 2020 ble Vulvodyniforeningen opprettet.

– Jeg oppfordrer de det gjelder til å melde seg inn i denne foreningen da det vil kunne gi mer og bedre ressurser til denne pasientgruppen, avslutter Helgesen.

Denne saken ble første gang publisert 12/08 2011, og sist oppdatert 22/09 2021.

Les også