Eggstokkreft

Avslør eggstokkreft i en tidlig fase

– Noen får en psykiatrisk diagnose i stedet for å bli undersøkt for eggstokkreft, sier Norges fremste ekspert.

Sist oppdatert

Opplever du endret avføringsmønster, må tisse ofte, har nedsatt almenntilstand, dårlig appetitt, er kvalm og trøtt, bør du oppsøke lege.

Trykkfølelse i underlivet og magen, følelse av oppfylthet og vekttap kan også være symptomer på eggstokkreft.

Samtidig er alle disse symptomene diffuse, og kan være signaler om at noe annet er galt med helsen, ifølge Kreftforeningen.

Les også: Nytt håp for yngre brystkreftpasienter

Det første tydelige, men farlig sene tegnet

For mange kvinner er væskeansamling i buken det første tegnet på eggstokkreft, magen vokser unormalt og er årsaken til at de oppsøker lege.

Da er ofte prognosen dårlig. Kreften kan ha spredd seg.

- Ta ansvar for å sjekke selv

Det finnes ingen helt konkrete symptomer på eggstokkreft, eller metoder for selvdiagnostisering. Men plager som kommer tilbake, bør få lampene til å blinke.

- Mange kvinner opplever å løpe frem og tilbake til legen, de får litt antibiotika mot urinveisinfeksjon og senere beskjed om at alt ser bra ut. Om symptomene ikke gir seg i løpet av noen uker, bør kvinnen be om å bli henvist til gynekolog for undersøkelse, sier professor Claes Tropé ved Oslo Universitetssykehus Radiumhospitalet, til Klikk.no.

Han er Norges fremste ekspert på eggstokkreft.

Les også: Høyt utdannede får oftere brystkreft

Psykiatrisk diagnose

Professoren mener fastleger må gå videre med undersøkelser for pasienter som har tilbakevendende diffuse plager som kan relateres til eggstokkreft.

Han hevder at noen pasienter i stedet for å bli undersøkt, ender opp med en psykiatrisk diagnose fordi fastlegen synes de maser og klager.

- Mange kan gå med plager i flere år, men når svulsten eksploderer og kvinnen ser ut som hun skal føde, har eggstokkreften kommet veldig langt, sier Tropé.

Gynekologene har ofte langt bedre muligheter til å undersøke for eggstokkreft enn det allmennlegene har. De har det rette utstyret, og mer ekspertise på denne delen av kroppen.

Les også: D-vitamin beskytter mot kreft

Jakter på blodprøve

Det foregår forskning for å finne en enkel metode for å diagnostisere eggstokkreft på et tidlig stadium. Det er ingen enkel oppgave.

En blodprøve som finnes, CA125, kan være nyttig for å følge utviklingen av eggstokkreft, men den kan ikke påvise sykdommen i en tidlig fase.

- Den som finner en slik metode, får helt sikkert nobelprisen i medisin, mener Claes Tropé.

I dag er det vanligvis et funn av en kul i eller rundt eggstokkene ved gynekologisk undersøkelse som gir mistanke om sykdommen. En ultralyd-undersøkelse gjennom skjeden kan også brukes for en forholdsvis sikker diagnoe. Men et helt sikkert svar får man ofte først ved operasjon og analyse av vevet.

Les også: Søvn beskytter mot brystkreft

Ingen sikre årsaker til eggstokkreft

Eggstokkreft er den tredje vanligste dødsårsaken på grunn av kreft hos kvinner i Norge, etter brystkreft og tykktarmskreft.

Hvert år får rundt 500 kvinner diagnosen. I 2008 fikk 457 kvinner i Norge påvist eggstokkreft, ifølge Kreftregisteret. Langt flere fikk påvist brystkreft, men fordi kreft i eggstokkene er vanskelig å oppdage, dør flere av kreftformen.

- Vi lykkes i å helbrede mange, men med tidligere diagnostisering kan vi redde enda flere, sier Tropé.

Ifølge Tropé vil bruk av p-piller i fem til ti år halvere risikoen for eggstokkreft. Å føde barn tidlig i livet og å amme, er også forebyggende mot eggstokkreft.

Eggstokkreft er relativt sjelden blant yngre kvinner. Kreftformen er vanligere hos dem som aldri har født barn og hos dem som får sitt første barn i høy alder. Risikoen for utvikling av eggstokkreft ser ut til å være relatert til kvinnens totale antall eggløsninger.

Les også:

Slik senker du kreftrisikoen

Menn er mest utsatt for kreft

Stadig flere får barn etter kreftsykdom

HAR DU OPPLEVD Å FÅ FEIL DIAGNOSE ETTER GJENTATTE LEGEBESØK? DEL DINE ERFARINGER I KOMMENTARFELTET!

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også