Du har sikkert hørt at litt sjokolade om dagen er bra, og at det å unne seg et glass rødvin hver kveld er sunt både for kropp og sjel.

Mengde er imidlertid et viktig stikkord her, for det er nok ikke noe av det du inntar for å kose deg foran TV-en på kvelden du kan spise eller drikke av i ubegrensede mengder.

8 matvaretips til deg som vil spise mye med god samvittighet

Blomkål

Ovnsbak blomkålbukettene med litt olivenolje, noen urter, krydder og litt sitronsaft

Cherrytomater

Disse små tomatene er søte og gode. Det blir nesten som å spise druer, bare med mye mindre kalorier

Spinat

Grønne bladgrønnsaker er alltid et godt valg, men spinat er kanskje det aller beste valget. Lite kalorier og mye næring

Brokkoli

Deilige små buketter fulle av fiber og med lavt kaloriinnhold

Stangselleri

Det skal visstnok kreve mer kalorier å fordøye stangselleri enn du får i deg når du spiser den

Paprika

Skjær paprikaen i skiver eller del den i to og spis den rå, stekt eler bakt. Deilig smak som passer til det meste

Grønnkål

Hvis du fyller tallerkenen med deilig grønnkål, er sjansene store for at du reduserer det totale, daglige kaloriinntaket

Rødkål

Ha strimler av rødkål i salaten eller woken. Det fyller magen og demper visstnok også søtbehovet

Kilde: www.mensfitness.com

Kalorifattig og næringsrikt

- Det er få matvarer du kan spise så mye du vil av. Men mat som agurk, vannmelon, issalat, tomat , paprika og stangselleri er imidlertid kalorifattige, næringsrike og fiberrike matvarer. De er også uten stoffer du bør unngå, slik som oksalsyre, nitrat eller vitaminer det kan bli for mye av, sier ernæringsfysiolog i BAMA, Gunn Helene Arsky.

Men det å finne matvarer vi forbinder med kos og fortreffelig smak, som samtidig er sunne og knapt inneholder en kalori, mener hun derimot er umulig.

Også rom for sjokolade

- Dette er vel bare et uttrykk for at det ikke er matvaren i seg selv, men den totale kostholdet som avgjør om du legger på deg eller ikke og om kroppen din er sunn og godt ernært eller usunn og feilernært, sier Arsky.

Hun understreker at det er plass til både sjokolade, vin, boller og potetgull i et sunt kosthold, men ikke for mye eller for ofte.

- Slike matvarer skal du ikke spise hver dag, og de skal alltid spises i begrensede mengder. Hvorfor skal vi egentlig legge opp til fråtsing i det hele tatt, sier hun.

Sunt, men skadelig

Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen er enig, og hun vil nødig anbefale å spise ubegrenset av noen matvarer.

- Det handler om at alt har sin grense. Selv rent vann er dødelig i store, men overkommelige mengder. Og selv om for eksempel grønnsaker og andre fiberrike matvarer inneholder mye som er bra for kroppen, kan også de ha for stort innhold av fremmedstoffer, sier hun.

Hun legger til at også naturlige næringsstoffer kan bli et problem ved stort inntak eller dersom fiberinnhold er så høyt at det gjør annen mat vanskelig fordøyelig.

Taper energi

Resultatet kan da bli at du taper mye energi og næring fra kostholdet totalt sett.

- En annen lei bieffekt er at disse matvarene også fyller magen mye. Det kan føre til at du føler deg ubehagelig stinn først og deretter ubehagelig oppblåst, sier Mathisen.

Hun anbefaler ikke å spise ubegrenset av noe som helst.

- Ha heller som mål å få et kosthold som både ivaretar helse, vektregulering og metthet slik at du føler deg tilfreds mellom måltiden, sier hun.

 

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.