Test: Samsung Galaxy S6 Edge+ og Gear S2 Classic
Er dette den perfekte mobilkombinasjonen?

Apple og Samsung har for tiden et solid tak på mobilmarkedet i Norge. Ny statistikk fra Netcoms distribusjonsnett viser at Samsung og Apple deler på ni av de ti øverste plassene.
Det er lov å si at en slik dominans fra to aktører ikke er spesielt bra for konkurransen, men samtidig er det ikke rart at det er slik: De to har over tid laget noen av markedets beste mobiler.
Begge har nå også kastet seg over smartklokke-markedet. De første forsøkene i Android-verdenen var ikke spesielt vellykkede, og Apple Watch måtte også få andre generasjon av programvaren før det også ble vellykket.
Samsung med sitt motsvar
Samsung har nå kommet med sitt motsvar, Gear S2, som vi har testet sammen med selskapets toppmodell Galaxy S6 Edge+.

Det store spørsmålet er selvsagt om dette er en kombinasjon som kan leve opp til det du får fra Apples verden.
Som vi allerede har nevnt i et par tester allerede, er det ikke noen grunn til å gå rundt grøten: Galaxy S6 Edge+ er rett frem en av de aller beste mobiltelefonene på markedet - selv om den har et navn som kan gi deg krøll på tungen både én og to ganger.
Trolig markedets beste Android-telefon
Allerede da vi testet lillebroren S6 Edge i april i år, mente vi at dette var en telefon som for alvor var i ferd med å gjøre iPhone til lillebror - og etter å ha brukt storebroren over noe tid nå, er det klart at den er om mulig enda bedre.

Forskjellene mellom de to modellene er ikke all verden store. Det er den samme prosessoren, samme kameraene (som støtter RAW), samme operativsystemet og skjermene har faktisk like høy oppløsning på 2560x1440 punkter.
Der det skiller er at Edge+ har en 5,7" skjerm, mot 5,1" på den vanlige Edge. Dette gjør telefonen fysisk noe større, og gjør plass til et 15 prosent større batteri. I tillegg har storebror fått 4 GB RAM, mot 3 GB på lillebror. Sistnevnte var en helt nødvendig oppgradering.

Var det noe mer? Ja, ingen av dem har minnekortleser og Edge+ kommer kun i 32 og 64 GB-utgaver - mens lillebror også kommer i 128 GB-utgave.
"Hvorfor?", undrer du? Nei, gudene vet.
I bruk er telefonen ganske enkel en drøm. Brukergrensesnittet er responsivt, du legger ikke merke til at punkttettheten ikke er like høy som på lillebror. Samsung utnytter også skjermstørrelsen på et utmerket måte - i motsetning til Sony og HTC - og vi mener vel også at det er den peneste telefonen på markedet.

Det skal også sies at den oppleves som vesentlig lettere og "nettere" enn iPhone 6S Plus, selv om de fysiske forskjellene ikke er all verden.


Så får det heller være at dette konseptet med avrundede hjørner skaper en penere telefon, på bekostning av mer refleksjoner. Og at Samsung fortsatt ikke har oppgradert til Android 6 - noe som visstnok skal skje over nyttår.
Les også: Google har store nyheter på gang
Men smartklokken da, hva med den?
Den nye smartklokken Gear S2 har på forhånd blitt "hypet" som det store vendepunktet for smartklokker. Problemet til smartklokkene har vært at "alle" mente det var fremtiden, men at ingen egentlig visste hva de skulle brukes til og at brukervennligheten har vært... la oss si "ikke optimal".
Det å lage en smartklokke er vanskelig. Halve grunnen til at folk går med klokker, er at det skal se bra ut. Mange av de første smarttelefonene på markedet har ikke sett bra ut.

Elektronikken skaper plassutfordringer - og de færreste elektronikkprodusenter har designere som tenker eleganse som Tag Heuer, Omega, Alpina, Breitling, Rolex og Tissot. Det er rett og slett noe fundamentalt annerledes å se en koreansk smarttelefon eller et Apple-produkt, sammenlignet med en sveitsisk kvalitetsklokke.
Les også: Denne har 700 ganger bedre batteritid enn Apple Watch
Den andre grunnen til å lage smartklokker, er at mobiler etter hvert har blitt så store at de har blitt et ork å dra frem hver gang en app forsøker å få oppmerksomheten din. Ved å få notifikasjoner direkte på håndleddet kan du raskt avgjøre om det er verdt å dra opp mobilen.

Mener de har fått det til
Men med Gear S2 mener Samsung at de har knekt kode. Borte er det rektangulære displayet fra Gear S(1), og inn har vi fått et sirkulært display. Med en skinnreim synes vi ganske enkelt at klokka ser ganske så bra ut. Det blir en helt annen liga enn Apple Watch, som ser ut som en liten datamaskin.
De har også lagt ganske mye arbeid i forskjellige klokkeflater som står til denne elegansen, i tillegg til en haug med mer glorete varianter, inkludert skreddersydde løsninger fra for eksempel CNN og Bloomberg.


På baksiden sitter det en pulsmåler. Og la oss være ærlig: Den fungerer fryktelig dårlig sammenlignet med Apple Watch. Mens Apple måler pulsen din mer korte mellomrom gjennom dagen, gjør i utgangpsunktet Gear S2 dette bare når du aktivt ber den om det - og selv da er det ikke sikkert den får det til.

Den elegante skinnreimen er utformet slik at klokka som regel løftes opp fra huden din, med mindre du strammer den til så mye at det blir ubehagelig.
Eller eleganse fremfor funksjon, som det heter.

Heldigvis ser det ut til at skrittmåleren fungerer helt eksemplarisk.
Varsler i fokus
Selve skjermen er trolig den beste vi har sett på en smartklokke før. Den er krystallklar og lyssterk


Klokka bruker Samsungs egenutviklede operativsystem Tizen (ikke le). I kombinasjon med en trykkfølsom skjerm, to knapper på siden og et roterende hjul rundt klokkeflaten, er brukervennligheten overraskende god.
Som standard har klokka et vell med apper installert. Alt fra kalender til Nikes treningsapp, til kontaktliste til SMS til epost, til alarm til karttjenesten Here, det er værtjeneste og fjernstying av musikken. Det er bildegalleri og en håndfull sponsede apper og mye mer.
I tillegg er det en egen appbutikk som bare har skreddersydde apper for Samsung Gear. Denne er foreløpig dårlig utrustet, men har potensial hvis utviklere kaster seg over den.

Mesteparten av dette er ting du overser ganske glatt, for det viktigste med klokke er definitivt notifikasjoner fra favorittappene dine.
Klokka er god på å varsle om ting som SMS-meldinger og Twitter-kontoer du følger, der du kan lese det fulle innholdet på telefonen. Du kan også besvare meldinger med korte hurtigsvar - og teoretisk lese inn fulle svar med stemmestyringsløsningen S Voice, men det fungerer ikke på norsk.


Og i motsetning til Apple Watch får du også varsler fra Facebook. Facebook er derimot ikke skikkelig integrert, så du må åpne Facebook-appen på mobilen for å se mer enn at "Pål har svart på din post" - altså de samme varslene du får opp på mobilen.
Store problemer med e-post
Noe av det vi har benyttet Apple Watch mest til, særlig når vi sitter i sofaen, er å sjekke e-post på en rask og diskret måte.
Under testperioden har vi derimot slitt voldsomt med e-postfunksjonen til Gear S2. Etter et par dagers bruk sluttet klokka å oppdatere e-postinnholdet - og etter å ha spurt Samsung om råd, fikk vi beskjed om å nullstille klokken.

Etter å ha gjort det fant ikke klokka epost overhodet, selv om det i innstillingene klart og tydelig står at den skal hente e-post fra to kontoer (Google og Exchange) og at den skal varsle.
Vi har forsøkt å resette telefonen helt flere ganger, med og uten Exchange, samt testet med en annen klokke, men alltid støtt på forskjellige former for ustabilitet på e-postfunksjonen der den ikke klarer å hente inn e-post på en korrekt måte.
Ifølge Samsung i Norge har de ikke vært borte i problemet før, og har videresendt problemet til teknikere i utlandet. Vi antar at det er hikke et eller annet sted, eller at en programvareoppgradering vil fikse problemet. Men i skrivende stund har vi en smartklokke som ikke lar oss sjekke e-post. Det er litt over middels upraktisk.
Det skal nevnes at dette fungerte helt fint frem til det plutselig ikke fungerte lenger, men det er en fattig trøst.
Vi liker den - men langt fra perfekt
Der iPhone 6S Plus først kom til sin rett sammen med Apple Watch, der de to produktene utfylte hverandres styrker og svakheter, føler vi i større grad at Galaxy S6 Edge+ står fjellstøtt på egne bein.
Gear S2 blir en litt mer en blandet pose drops.
Vi liker utseende, brukergrensesnittet og funksjonene den tilbyr. Som klokke er den strålende, og som et "varslingssenter" må vi si at den fungerer utmerket - spesielt opp mot SMS og Twitter.
Den måler skritt, vi kan få rask tilgang til GPS og dermed fungerer den også godt til trening.

Klokka kan også fungere uavhengig av mobilen, til en viss grad. Den har - i motsetning til Apple Watch - litt lagringsplass (4 GB, der 2 GB er ledig) der du kan lagre musikk og bilder. Med trådløse bluetooth-hodetelefoner kan du spille musikk fra klokka under trening uten å ha med deg telefonen.
(Gear S2 kommer også i en variant med integrert 3G-støtte, og da får du også med en GPS-sensor. Denne har vi derimot ikke testet.)
Noe vi ikke har nevnt, er at batterikapasiteten er god nok for typisk 2-3 dagers relativt aktiv bruk.
Men det er ikke bare gull. Stemmestyringen S Voice er foreløpig kun tilgjengelig på engelsk. Dermed kan du ikke lese inn tekstmeldinger. Nettopp denne funksjonen er halve grunnen til at Apple Watch fungerer såpass bra.

En rund skjerm er pent å se på, men ikke helt optimalt å lese lang tekst på. Du må nesten alltid scrolle en og en linje. Dette er et godt eksempel på at du ikke kan få i pose og sekk.
Pulsmåleren fungerer, men ikke like godt som på Apple Watch.

Et annet svakhetsmoment er at du ikke faktisk kan gjennomføre samtaler med klokka. Vi vet det er mye bedre å snakke i mobilen fremfor en høyttalerfunksjon i Apple Watch, men som en nødløsning om mobilen ligger i et annet rom - eller du ikke kan fiske frem mobilen - er det genialt.
Dessuten har vi opplevd problemer, som tydligvis ingen andre opplever, med e-post-funksjonen.
Totalen er at vi egentlig liker klokken godt, men føler at det fortsatt er et stykke igjen til perfeksjon.
Det gode med Gear S2
- Designmessig kanskje den mest elegante smartklokken på markedet.
- Brukergrensesnittet fungerer godt
- Skjermen er klar og tydelig
- Veldig god på varslinger
- Skrittmåleren fungerer flott, og ellers godt til trening
- Kartfunksjon
- En app-butikk med potensial
- Brukbar batterikapasitet
- Kan fungere uten å ha med mobilen
Det dårlige med Gear S2
- Vi har hatt problemer med e-postfunksjonen (men vet at den egentlig fungerer godt)
- Rund skjerm er ikke optimalt å lese lang tekst på
- Pulsmåleren kunne fungert bedre
- Du kan ikke gjennomføre samtaler direkte gjennom klokken
- Benytter ikke Android, og er dermed med på å fragmentere app-markedet for smartklokker
Det grusomme med Gear S2
- S Voice støtter ikke norsk