Test: En uke med Apple iPad Pro
Vi besvarer de 19 spørsmålene du absolutt bør stille deg om du vurdere å kjøpe iPad Pro.

I midten av november fikk vi endelig tak i Apples nye nettbrett iPad Pro, og har siden brukt det så mye som mulig for å skaffe oss et helhetlig inntrykk.
Det har gitt oss svar på veldig mange av spørsmålene vi har stilt.
Er den morsom å bruke?
Dette er det første spørsmålet alle som har sett at vi bruker nettbrettet har stilt, så da tar vi det først: Ja.
Men den er ikke perfekt. Mer om det senere.
Hva er egentlig en iPad Pro?
Det korte svaret: En veldig stor iPad med kraftigere prosessor.
Det litt lenger svaret: Salget av nettbrett har stupt voldsomt det siste året. Samtidig har hybridprodukter som ligger et sted mellom nettbrett og bærbare datamaskiner blitt en stor suksess - som Microsofts Surface Pro. iPad Pro er Apples inngang i dette voksende hybridmarkedet.

Apple selv liker å fremstille iPad Pro som proffenes iPad, og som en real konkurrent til en bærbar datamaskin. De ønsker spesielt at kreative miljøer skal omfavne den, der den nye "digitale pennen" står sentralt. Og mange har fremhevet den som en direkte konkurrent til Surface Pro.
Så enkelt er det derimot ikke. Å sammenligne iPad Pro med Surface Pro er faktisk helt feil. Microsofts dings er en fullverdig Windows-PC, med alle fordeler og ulemper det medfører. iPad Pro er i bunn og grunn en veldig stor mobiltelefon, med det samme lettvektsoperativsystemet som iPhone.
I dette ligger det at alle apper på AppStore fungerer "out of the box", men også at fleksibiliteten til en fullverdig PC er fraværende.
Ved at den er litt mindre avansert enn en Surface Pro, er den også litt mindre.
Hva skiller den fra iPad Air 2?
Først og fremst størrelsen. Mens en vanlig iPad har en 9,7" skjerm, er skjermen på iPad Pro 12,9". Dette høres kanskje ikke så mye ut, men siden en her måler diagonalen, er det en betydelig forskjell. Den er faktisk større enn en MacBook.
Skjermen har nøyaktig samme pikseltetthet som iPad Air 2 med 264 ppi, men oppløsningen er 2732x2048 punkter.

Grovt sett kan du si at en iPad Pro er like bred som en iPad Air 2 er høy. Du kan derfor ha to fullverdige iPad-apper oppe samtidig.
I skjermen er det også lagt på litt teknologi for å gi støtte for pennbruk, men faktisk er Apple Pencil (mer om den senere) egentlig en trådløs enhet.
iPad Pro har også Apples nyeste og raskeste prosessor, A9X-brikken, mens iPad Air 2 har A8X. Ifølge Apple er denne nye brikken nær dobbelt så rask. Den har også mer RAM.
Hva er likt med iPad Air 2?
I praksis alt annet enn det som står oppgitt i forrige punkt. Dette inkluderer de samme kameraene, med 8-megapiksels hovedkamera, og 1,2 megapiksels frontkamera.

Den har fingeravtrykkleser, raskt nettverk, designmessig er de nesten identiske og så videre.
Byggekvaliteten oppleves også lik.
Er iPad Pro en erstatning for en bærbar PC?
Det kommer helt an på hva du bruker den til. Maskinvaren er kraftig nok til at du kan bedrive relativt avansert bruk, inkludert videoredigering i imponerende hastighet.
Men du må ha tilgang til de rette appene for å bruke den til det du vil.

Du merker fortsatt klart at iOS er et ganske lukket system, primært laget for mobiler. Det er for eksempel ikke støtte for "skikkelige" nettlesere, noe som gjør at veldig mange nettbaserte arbeidsverktøy ikke fungerer som de skal. Dette er et stort problem for mange bedriftsbrukere.
Dokumenthåndtering er også vanskelig siden du ikke har et skikkelig filsystem tilgjengelig som gjør at filer er tilgjengelig på tvers av apper.
Det finnes heller ingen USB-kontakter for tilkobling av eksternt utstyr annet enn Apples eget tilbehør.
Har den støtte for mus?
Nei.
Verken Apples eget tastatur eller noe fra konkurrenter tilbyr noen form for trackpad eller mus. Tastaturet må brukes i kombinasjon med å ta på skjermen.
Har den 4K-skjerm?
Nei.
Apple snakker høyt om 5,6 millioner piksler, og håper kanskje at du skal tro at det betyr mer enn 4K-oppløsning - slik nye store TV-er og mobiltelefonen Sony Xpersia Z5 Premium har fått.
Men i skjermenes verden er det fullt anarki navnebetegnelesene, og det er lett å la seg lure.

4K UHD-1 som det egentlig heter - betyr ikke 4 millioner piksler, men "fire ganger så mange piksler som FullHD".
FullHD er 1920 x 1080 punkter, altså ca 2,07 millioner piksler.
4K er 3840 x 2160 punkter, altså ca 8,3 millioner piksler.
iPad Pro har altså 2,7 ganger flere piksler enn FullHD.
Hvor lenge holder batteriet?
Apple sier selv at batterikapasiteten er på 9-10 timer avhengig av bruk, omtrent det samme de fleste iPad har hatt helt siden starten.

Benchmark-batteritester viser derimot rundt 6 timer, mens vår erfaring er at om du sitter du med lysstyrken på fullt og tegner aktivt, så går det enda raskere.
En fullstendig opplading tar godt over fire timer hvis du bruker den store medfølgende laderen - og omtrent det dobbelte om du bruker laderen som følger med en iPhone.
Hvordan er tastaturet å skrive på?
En av de mest fremhevede nyhetene med iPad Pro, er at det skal kunne være en erstatning for bærbare datamaskiner. Derfor er et Smart Cover med integrert tastatur - Smart Keyboard - en del av pakka du må vurdere. Denne kobles til gjennom en ny kontakt på siden av brettet.

Apple ser blant annet ut til å ha jobbet ganske aktivt med å tilgjengeliggjøre hurtigtaster til alle tenkelige kreative programmer.

Dessverre har ikke Apple laget Smart Keyboard for nordiske språk foreløpig. Det betyr at du faktisk ikke engang får kjøpt det i Norge - og Apple kan ikke svare på når det kommer i nordisk versjon.
Vi har tafset på tastaturet i engelsk versjon i noen minutter, og skal vi være ærlige er vi ganske imponert over hva de har fått til i myk plast med en overraskende god knappefølelsen - men vi har ikke fått testet det nok til å gi noen skikkelig erfaring.

Logitech har derimot lansert en utgave med norske taster, som de kaller Create. Dette har vi fått inn til test først en uke etter at vi mottok nettbrettet. I motsetning til Apples myke plasttastatur, er Logitechs tastatur laget i metall og hardplast, og oppleves som et helt vanlig tastatur.
Vi kommer tilbake med en test av dette.
Hvordan er Appe Pencil å bruke?
Først en klargjøring: Det er viktig å understreke at Apple Pencil ikke på noen som måte er en erstatning for fingertuppene dine. iPad Pro brukes som en hvilken som helst annen iPad.
Pennen er et ekstrautstyr for utvidet funksjonalitet. I praksis brukes den som presisjons/tegneverktøy i apper. Du kan også bruke den fremfor fingertuppene, men fingrene fungerer faktisk bedre til alle andre formål enn å tegne.

Men til det den faktisk er laget for, så fungerer den akkurat slik du forventer. Det hele er som å holde i en helt vanlig blyant, og den er trykkfølsom slik at den merker hvor hardt du presser.
Nøyaktigheten kan vi heller ikke si noe som helst galt om, og vi har klart å hente frem helt ukjente kreative sider ved oss selv i vår nye favorittapplikasjon «Procreate».
Pennen kommuniserer trådløst med nettbrettet, og du må faktisk "parre" den med nettbrettet ved å putte den inn i ladepluggen på nettbrettet. Om andre bruker pennen sin på ditt nettbrett, skjer det ingenting.

Batteriet på pennen er nesten "ubegrenset". I aktiv bruk mener Apple den holder til 12 timer, men 15 sekunders lading rett i Lightning-portner ifølge Apple nok til å gi deg en halvtimes videre bruk.
Appe Pencil har derimot et par svakheter:
- Den er ikke magnetisk, og du har ingen åpenbare oppbevaringssteder sammen med nettbrettet (heller ikke i dekselet). Vi antar dermed at vi kommer til å miste pennen omtrent like raskt som vi mister alle andre penner.
- Pennen har nesten ingen friksjon mot skjermen. Dermed er det helt annerledes å tegne på en iPad Pro sammenlignet med et papir eller mer dedikerte digitale tegneprodukter hvor du har mer følelse med underlaget.
Kan Apple Pencil brukes til iPhone eller andre typer iPad?
Nei.
Hvordan er den til film?
Med ett ord: Strålende!
Skjermen er i seg selv veldig klar, og en nytelse å bruke til film.
I tillegg har Apple utstyrt nettbrettet med en høyttaler i hvert hjørne, og den ser tilsynelatende ut til å bruke hele nettbrettet som en resonanskasse.

Resultatet er at det er overraskende god lyd tatt tykkelsen på nettbrettet i betraktning.
Hvordan er den til spill?
Husker du hvordan det er å bruke iPhone-apper til iPad?
Omtrent slik er følelsen til de aller fleste spill til iPad Pro i øyeblikket. Nettbrettet oppskalerer vanlige iPad-apper, noe som fører til at alt virker litt unaturlig stort.
Vi antar at dette vil endre seg over tid når flere utviklere optimaliserer appene sine for Pro-utgaven.
Fungerer den bedre å ha stående i fanget enn en vanlig iPad?
Det kommer helt an på hva slags deksel du benytter.
Nettbrettet har ikke et integrert stativ, og med det vanlige Smart Cover-stativet har du ikke tilstrekkelig overflate mot lårene til at nettbrettet står støtt.

Skal du oppnå dette, må du ha et tastatur. Men verken med Apples eller Logitechs løsning kan du justere skjermvinkelen.
Hvordan er den til nettsurfing?
Det er en stor iPad, hva tror du? Den er i praksis skreddersydd til oppgaven!
Vi har likevel én liten hake å påpeke: Responstiden på LCD-displayet er ikke i toppsjiktet. Når man scroller nedover en nettside kan man se tydelig "ghosting".

I praksis betyr dette at bildepunktene bruker litt lenger tid på å skifte fra svart til hvitt enn det øyet kan oppdage. Dette skaper en uskarphet under scrolling, og er litt forstyrrende.
Dette er derimot ikke noe du legger merke til under noen annen type bruk.
Kan du brukere flere programmer på en gang?
Apple har gjort en ganske god jobb med å la deg kjøre to programmer samtidig - forutsatt at de har den rette funksjonaliteten integrert i appene du vil bruke.
Apple Pro er etter vår mening det første produktet som gir "Split View" i iOS en reell mening.

Du kan velge mellom å dele skjermen på midten, eller en nærmere 70/30-split. Dette fungerer både på høykant og i breddeformat.
Du opplever ikke noen forsinkelse ved å hoppe mellom de to appene på skjermen.
Vi har riktignok to små innvendinger:
- Du kan ikke kan ha to Safari-vinduer oppe på en gang.
- Ikke alle apper støtter at du har flere vinduer oppe samtidig, spesielt spill
Har skjermen 3D Touch som iPhone 6s?
Nei, det er helt fraværende.
Det er trykkfølsomhet i Apple Pencil, men du kan ikke bruke denne til å få opp hurtigmenyer og lignende, som med 3D Touch. Trykkfølsomheten i pennen fungerer kun samme med for eksempel tegneprogrammer.
Mister du noen funksjoner med iPad Pro sammenlignet med vanlig iPad?
Nei, men du ser ut som en tulling om du bruker nettbrettet som kamera.
Er den verdt prisen?
I tillegg til å være Apples største nettbrett noen sinne, er den også det klart dyreste dyreste.
iPad Pro starter på 8990 for den billigste med 32 GB minne og bare Wifi. Topputgaven med 128 GB minne og 4G-støtte koster 11.999 kroner.
I tillegg koster Apple Pencil 1090 kroner, mens Smart Keyboard etter hvert vil koste 1790 kroner - til sammen 2890 kroner.

Til sammenligning koster den billigste iPad Mini-modellen 2880 kroner.
Men til spørsmålet om den er verdt det: Det finnes det ikke noe fasitsvar på. Det er et gjennomført godt produkt, men det er ikke feilfritt.
Oppsummering
Det gode
- Veldig god ytelse
- En generelt god (og stor) skjerm
- Apple Pencil fungerer godt
- Overraskende god lyd
- Byggekvalikteten er upåklagelig
- For første gang er multitasking noe som fungerer på iPad
- Gir deg tilgang til alle apper som allerede finnes på AppStore
- Med de rette appene og tastatur kan den være et alternativ til en bærbar PC
Det dårlige
- Tekst "ghoster" ved scrolling
- Totalprisen med tilbehør er stiv
- Få apper er foreløpig laget spesielt for iPad Pro, noe som gjør at mye fremstår unødvenidg stort på skjermen
- Batterikapasiteten kunne vært bedre
Det grusomme
- Det er ingen steder å oppbevare Apple Pencil
- iOS har klare svakheter som en erstatning for en fullverdig PC
Les også: Test: 21 dager med Apple Watch