700 ganger bedre batteritid enn Apple Watch

Norges tøffeste mann blir ansiktet til en annerledes smartklokke.

TØFFING: Alpina har hentet inn Børge Ousland som ambassadør for sitt nye smartklokkeprosjekt.
Publisert

Smartklokker er i vinden som aldri før, og med Apples inntreden på markedet er det trolig en nær ustoppelig kraft.

Men etter Apples lansering, er det spesielt to spørsmål som har blitt stilt:

  1. Hva skal vi med en klokke som kan gjøre det samme som du kan med mobilen?
  2. Er ikke 18 timers batterilevetid veldig dårlig for en klokke?

Om vi tar en kikk til Sveits - landet som kanskje mer enn noen kan dette med klokker - har de langt på vei tenkt den samme tanken.

Mekanisk og elektronisk

Den anerkjente klokkeprodusenten Alpina vil i løpet av en måned eller to legge ut sin nye smartklokke - eller «Horological Smartwach» som de liker å kalle det.

Horologi er gjerne omtalt som vitenskapen rundt mekaniske klokker.

Dette er en smartklokketype som forsøker å gjøre ting på en helt annerledes måte enn det teknologigiganter som Samsung, LG og Apple.

Alpinas smartklokke kunne like gjerne vært laget for 100 år siden, om en ser på designet.

- Vil ikke duplisere telefonen på hånda

Side3 møtte Alipna-sjef Guido Benedini, i forbindelse med at selskapet gjennomførte en fotoshoot med deres nye «ambassadør» Børge Ousland, trolig Norges tøffeste mann, som vil være selskapets ansikt utad fremover.

Alpina-sjef Guido Benedini med sin nye smartklokke.

- Vi har hatt et annet fokus på dette enn en del av teknologiprodusentene. Vi ønsker ikke å duplisere telefonen på hånde. Vi ønsker at en skal kunne gjøre noe annet og nyttig. Det må være annerledes - eller så må det fungere enda bedre på hånda, vi skal ikke ha tusenvis av apper, sier Benedini til Side3.

- En klokke skal ikke måtte byttes hvert år eller lades hver natt. Målet med vårt produkt var at det skulle kunne vare evig, og batteriet bytter du uansett bruk etter rundt to år - som på en vanlig klokke, sier han.

- Vi har laget en modulær løsning, og det vil ikke komme en "versjon 2" om et år. Klokka synkroniseres opp mot mobilen, kan oppgraderes over nettet - og kommer det helt nye funksjoner, kan selve klokka oppgraderes ved å bytte ut deler av innmaten, påpeker han.

Børge Ousland under fotoshooten.

Ikke vanlig klokke - ikke digitalt race

Om du koker alt dette ned, betyr det at Alpinas tanke om hva en smartklokke er, er noe som er markant annerledes enn hva Apple tenker. Reelt sett er deres klokken reelt sett en «vanlig» klokke med innebygde funksjoner fra de mest avanserte treningsarmbåndene - men med litt ekstra funksjonalitet på toppen.

Dette er altså ikke noe digital klokke. Alt er klassisk sveitsisk klokkekunst på utsiden.

Alpinas app til mobilen, som fungerer både på iOS og Android, ser til forveksling lik ut mange av løsningene til treningsarmbåndprodusentene.

I klokken finner vi derimot bevegelessensorer laget av Motion X. Dette teller skritt, kalorier og måler søvnmønstret ditt slik at du kan få en bedre vekking på morgenen. Alt sammen synkes mot mobiltelefonen din så ofte du skulle ønskes - mens klokken på egenhånd kan lagre informasjonen fra den siste uka.

Det er et par ekstra visere på uret som gir deg informasjon om hvor langt du har gått, om du når dine mål og den type ting - men for alle praktiske formål fungerer klokka mer som en sensor.

Ved at klokka kan synkroniseres opp mot mobilen, har den også fordeler som at du faktisk ikke må stille datoen annenhver måned (de som ikke har 31 dager) - og den forstår også automatisk hvilken tidssone du er i.

- Når du går av flyet, og telefonen forstår at du er i New York, stiller klokka seg automatisk seks timer, sier Alpina-sjefen.

NFC er på plass

Det er dog litt mer under panseret ett en sensor og en tilkobling til mobiltelefonen din. Alpina har forstått at NFC er fremtiden.

Klokka vil derfor i utgangspunktet fungere som kontaktløst betalingsmiddel (les: mobilbetaling), og til annet som støtter NFC.

Dameutgaven av den nye klokken.

Da Apple for eksempel viste frem under sin lansering at Apple Watch kunne brukes til å åpne hotelldører, var det NFC-delen av klokka som gjorde dette mulig.

Alpina: - Ikke blaff - fremtiden

Sveitsiske klokkeprodusenter har fått noe kritikk for å være bakpå når det gjelder smartklokkeutviklingen, men dette er noe Alpina-sjefen avviser.

- Vi har jobbet med dette i tre år, det tar tid å gjøre dette riktig og å finne de rette partnerne. Det er ikke slik at vi så hva Apple gjorde og kom med noe tre måneder etterpå som et mottiltak.

Benedini er overbevist om at smarteknologi i løpet av relativt kort tid kommer til å være en del av den store majoriteten av de sveitsike klokkene - og at teknologien vil være standardisert rundt modulære løsninger som de nå ruller ut.

Tanken er at klokke skal få lov til å være klokke, men at teknologien skal gjøre klokkene bedre - ikke erstatte klokkene. En skal fortsatt kunne kjøpe den klokka en ønsker, med det riktige designet og imaget, og samtidig få med seg teknologi - som om mulig kan oppdateres, uten at klokka må byttes ut.

Hvor sikre er de på at dette er fremtiden? Deres nye ansikt har planlagt ekspedisjoner ti år frem i tid - over alle verdens største isbreer - som er sponset av klokkeprodusenten.

Så gjenstår det å se om det er de tradisjonelle klokkeprodusentene eller elektronikkprodusentene som vinner kampen om kundene fremover.

Lik Side3 her og få flere slike saker direkte i feeden din!