Hvordan er det å bytte fra iPhone 6 til 6s Plus?

Vi festet Apple Watch på armen og startet testingen. Resultatet overrasker oss veldig.

VERSUS: Det evigvarende spørsmålet: Har størrelsen noe å si?
Publisert

Etter lanseringen av iPhone 6S i høst, begynte vi å snakke litt i redaksjonen: Å gjennomføre en vanlig test av de nye telefonene blir vel veldig forutsigbart?

Designmessig er de (nær) identiske. Den er litt raskere. Frontkameraet er bedre. Det trykkfølsomme brukergrensesnittet ville vi trolig konkludere med at blir mer verdifullt når apputviklerne for alvor tar det i bruk. Live Photos er en fin gimmick uten noe stort bruksområde foreløpig. Høy pris gjør derimot disse funksjonene alene ikke er verdt oppgraderingen fra en 6-er.

(Og da vi fikk den første testen etter USA-lanseringen, var sjokkerende nok konklusjonen: «...vil absolutt anbefale 6s som en solid oppgradering hvis din telefon er to år gammel eller mer».)

Hvordan er det å bytte størrelse?

Det siste året har jeg (stort sett) benyttet iPhone 6, mens kollega Lars har benyttet iPhone 6 Plus. Vi har fått innarbeidet våre vaner. Jeg har vært fornøyd med den minste versjonen, men Lars har lovprist alle mulighetene den store versjonen ga.

Så hva om vi flyttet oss ut av komfortsonen. Hvordan er det å bytte?

Her er mine erfaringer - han kommer snart med sine.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus, Apple iPhone 6S Plus og iPhone 6S.

Førsteinntrykket: Oi, så tung!

For å akklimatisere meg litt til overgangen til den litt større utgaven, benyttet jeg Samsungs topptelefon Galaxy S6 Edge Plus en periode først - som utover å ha et litt vanskelig navn å uttale, er en helt strålende mobiltelefon.

HVORFOR, HVORFOR? Hovedkonkurrent S6 Edge Plus har to åpenbare svakheter: Her er det skjult 11 notifikasjoner, og ingen meldinger vises i sin helhet. I tillegg er det alltid er refleksjoner i de buede kantene.

Lett, rask, pen, god å holde i, en strålende skjerm, godt kamera både foran og bak - og generelt kanskje den beste Android-mobilen før nå neste generasjon Android kommer. Den eneste virkelige svakheten er gjenskinn langs kantene på den buede skjermen - og at Samsung ikke har klart å utnytte den store skjermen til notifikasjoner på en skikkelig måte.

Overgangen til iPhone 6S Plus ble umiddelbart litt overraskende: Apple-telefonen oppleves tung, og nesten klumpete å holde i sammenlignet med Samsung-toppmodellen. Denne følelsen førte også til at den oppleves noe vanskeligere å bruke med én hånd enn Samsung-mobilen.

URETTFERDIG: Denne sammenligningen er dypt urettferdig, men den viser litt utfordringen av at du i praksis må ha et deksel på en iPhone, for å beskytte skjermen.

Med Apples elegante lærdeksel forsterkes den følelsen enda mer.

Og skal jeg være brutalt ærlig: Designet oppleves allerede litt gammeldags. For øyeblikket ser Samsungs toppmodell mer "fresh" ut enn Apple.

Er det noe som heter "for rask"?

Jeg er en person som brukes låseskjermen veldig mye. Her renner det inn meldinger fra Twitter-kontoer jeg følger, og jeg får også hauger av varsler på SMS som jeg må få med meg, men aldri trenger å svare på.

Apple er her mye, mye bedre enn Android på at du får all nødvendig informasjon med en gang, og hele skjermen utnyttes - mens Android-telefoner har for vane å avkorte meldingene for mye.

Trykker du bare raskt på knappen for å se om du har fått notifikasjoner, kan du nesten garantere at fingeravtrykkleseren gjenkjenner fingeren din og sender deg rett inn i menysystemet.

Med den oppgraderte fingeravtrykkleseren i 6S-modellene har Apple utrolig nok klart å gjøre denne siden av operativsystemet mindre nyttig. Fingeravtrykkleseren er blitt så lynende rask, at du i praksis må bruke en annen finger (eller en negl) for å trykke på hjem-knappen for ikke å umiddelbart låse opp telefonen.

Du kan selvsagt også bruke av/på-knappen, men denne sitter plassert på en slik måte at du må skifte håndgrep for å ta den ibruk ved rask sjekk. (Dessuten er den med dekselet jeg benytter for tiden også tildekket slik at den ikke skal holdes inne ved en feil og skru seg av.)

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle si det, men fingeravtrykkleseren er for god! Dette gjelder forøvrig både 6S og 6S Plus.

Fantastisk skjerm og batterikapasitet

Det man veldig fort forelsker seg i når man gjør byttet, er du utover kvelden ikke begynner å få en ekkel følelse i magen av at du kanskje har brukt telefonen for mye og at det er en risiko for at batteriet går tomt før en tar kvelden.

Batterikapasiteten på telefonen er rett og slett fantastisk. Jeg kan virkelig ikke huske når jeg sist ikke hadde behov for å lade telefonen hver dag. Her om dagen la jeg meg med 71 prosent igjen på batteriet. På en iPhone 6 er jeg som regel der i lunsjtider.

Det er også veldig, veldig lett å bli glad i en større skjerm når man sitter på T-banen eller ellers bruker telefonen aktivt. Nettsurfing er mer oversiktlig, appene mer involverende. Alt blir bedre.

Begrepet "phablet" er påfallende treffende.

Men er større alltid bedre?

Mobiltelefoner er en ganske vanskelig vitenskap. Steve Jobs mente i sin tid at den originale størrelsen på iPhone var den perfekte, og at det ikke var behov for større mobiler. Han mente det gikk for mye på bekostning av andre ting.

Apple kaller det "rosegull", men det er lyseosa.

Året etter Jobs død ga Apple likevel opp den standhaftigheten. Først med iPhone 5, som ble høyere - uten egentlig å bli nevneverdig større. Mens de et par år senere tok de det store spranget med å virkelig øke størrelsen. iPhone 6 ble merkbart større. iPhone 6 Plus ble betydelig større.

Og det er først når du over tid bruker en virkelig stor telefon, at du legger merke til de små tingene som indikerer at Steve Jobs hadde et poeng. De tingene som trekker i retning at større ikke alltid er bedre.

Mange bekker små...

Det er småting som at buksa blir mindre fleksibel med en større klump. Eller at du blir smått nervøs når du holder telefonen over hodet for å ta en selfie (særlig med barn). Telefonen oppleves som tung, og litt lett å glippe ut av fingerene.

PLASSMANGEL: Å ha telefonen i lomma er ikke alltid like enkelt når telefonen blir stor.

... eller det å skrive i breddemodus ikke lenger fungerer spesielt godt fordi avstanden blir for lang til midten.

... eller at tommelen faktisk ikke er lang nok til å komme opp i venstre hjørne. Dette kan løses, det er bare litt mer tungvindt enn at tommelen var lang nok i utgangspunktet.

Hånda blir aldri stor nok til å holde telefonen og utnytte hele skjermen. Enten må du skifte grep, bruke to hender - eller først dobbelttappe på hjemskjermen for å flytte hele skjermen nedover. Joda, det fungerer, men er ikke optimalt.

... eller at telefonen krever bittelitt mer innsats for å løftes fra stuebordet.

Alle ting som er småting, og som du fint kan argumentere med at er uvesentlig, men som gnager litt.

De fleste kan være enig i at en telefon ikke kan være "hur stor som helst", og da er spørsmålet hvor du setter den grensen.

Til tross for at telefonen isolert sett er fantastisk god, føler jeg at min personlige grense er oversteget med iPhone 6S Plus - mens Samsung Galaxy S6 Edge Plus akkurat er innenfor.

Ironisk nok så er den innenfor fordi den har dårligere batteri - og kanter som skaper gjenskinn i skjermen. Det gjør den lettere, bedre å holde i og mer håndterlig.

... men det er her Apple Watch kommer inn

Her kunne jeg ha stoppet, og sagt at "jo da, den er fin, men personlig foretrekker jeg den minste iPhone-utgaven".

Men på mange måter er Apples nye smartklokke et svar på nesten alle utfordringene med at telefonen er litt for stor.

Personlig så jeg aldri helt forstått poenget med Apple Watch da den ble lansert. Etter å ha benyttet 1. generasjons operativsystem - som mildt sagt var uferdig - var det ikke mye å være glad i. For som nesten alle Apple-produkter er det smart å vente til andre generasjon.

Nå har det strengt tatt ikke kommet en ny Apple Watch, men andre generasjon av operativsystemet har fikset opp i en del av unødvendigheter, og etter å ha brukt klokken en ukes tid begynner jeg å se poenget:

Den skal ikke stå på egne bein. Den skal ikke tilby en ny surfeopplevelse, eller bli en erstatning for mobilen. Den skal være en forlengelse - og funksjonsforsterker - av telefonen.

Irritasjonene er ikke lenger relevante

Jeg skrev tidligere om hvordan fingeravtrykkleseren hadde blitt for rask. Men i kombinasjon med Apple Watch har det ingenting å si. Notfikasjonene for både meldinger, Twitter og alt annet kan jeg fortløpende følge med på på klokka uten at jeg trenger å løfte telefonen eller scanne fingeravtrykk.

Litt mer tungvindt å ta telefonen ut av lomma for å endre sang? Bruk klokka som fjernkontroll.

Og har du ikke klokke fra før, trenger du aldri lenger ta frem telefonen for å sjekke klokka.

Starte en ny treningsøkt? Trykk på klokka - og den sørger for mer nøyaktige resultater gjennom å tilby kontinuerlig overvåkning av puls.

Bare sjekket været for i morgen? Trykk på klokka.

Gå ombord på flyet? Bare vis frem klokka hvis du har Passbook-billett.

TALESTYRT: Hva skal du med stor skjerm?

Skal du på en tekstmelding? Snakk den inn til Siri. Dette fungerer faktisk.

Har du lagt igjen telefonen i stua, men noen ringer når du sitter på kontoret? Ikke noe problem, bare snakk gjennom klokka.

Så får det helle bare være at Facebook ikke fungerer på klokka, men Instagram har egen app. Forstå det den som kan.

Behagelig og ikke-plagsom

Etter å ha brukt klokka en stund er jeg også overrasket over hvor godt den sitter på armen, selv om klokka egentlig er ganske så klumpete. Vanligvis når jeg kommer  hjem tar jeg av meg min "vanlige" klokke, men Apple Watch sitter på til jeg legger meg.

Og jeg er også overrasket over at jeg ikke lar meg irritere over varslene som tikker inn. Jeg trodde det skulle bli litt stress, men det er en hjelp.

(Dessuten er klokka veldig god på å minne meg på at du sitter for mye stille.)

JING OG JANG: Verken iPhone 6S Plus eller Apple Watch er produkter som hver for seg er fritt for irritasjonsmomenter. Men sammen utfyller de hverandre overraskende bra.

Apple Watch gjør stor telefon meningsfylt

Det er virkelig så enkelt som at Apple Watch er produktet som gjør det OK å ha en for stor telefon. Det er i den konteksten du forstår at det gir mening at Apple Watch ikke er et "standalone"-produkt som ikke kommer seg på nett på egenhånd.

I praksis er det en forlengelse av telefonen, som både sørger for at du alltid holder deg oppdatert - samtidig som du får fordelen av en større skjerm når det er hensiktsmessig.

Det gode ved å bytte fra iPhone 6 til 6S Plus

  • Større skjerm gir større glede av telefonen
  • Batterikapasiteten er meget god
  • 3D Touch-systemet fungerer godt, men er langt fra uunnværlig
  • Det nye frontkameraet er milevis bedre enn tidligere til glede for alle Snapchat- og selfietil
  • Det nye kameraet er mye bedre til å håndtere store kontrastforskjeller

Det dårlige ved å bytte fra iPhone 6 til 6S Plus

  • Vi nevner det ikke i saken, men Live Photos er foreløpig en ren gimmick - og på vårt testeksemplar ble videoene også hakkete
  • Fingeravtrykkleseren er for rask
  • Telefonen oppleves overraskende tung og klumpete, selv om de fysiske forskjellene egentlig ikke er all verden
  • Utover størrelsen er de egentlig ganske like

Det grusomme ved å bytte fra iPhone 6 til 6S Plus

  • Reelt sett bør du ha både 6S Plus og Apple Watch. Det er en kostbar affære.