Test: Sony Xperia Z5 Premium
Når man begynner å sammenligne, blir det nesten absurd.

Den nye Sony Xperia Z5 Premium baserer seg på den vanlige - og gode - Xperia Z5-telefonen, men har én vesentlig endring:
Skjermen er en såkalt 4K-skjerm - altså fire ganger en vanlig FullHD-skjerm - og den er økt fra fra 5,2" til 5,5". Den økte størrelsen har også gitt plass til et batteri som er 18% større.
Les også: Hvordan er det å bytte fra iPhone 6 til 6s Plus?
Ekstrem skjerm
3840 x 2160 bildepunkter på en skjerm som kun er 5,5" stor, er intet mindre enn imponerende. Det er fire ganger så mange bildepunkter som på iPhone 6S Plus, som har nøyaktig like stor skjerm.

Eller en mer beskrivende sammenligning:
Den nye 12,9" iPad Pro - som på ingen måte kan sies å ha en dårlig skjerm - har en oppløsning på «bare» 2732 x 2048 bildepunkter.

Smak på den: En mobiltelefon med en skjermstørrelse på rundt 1/6 av Apples største nettbrett, har 50 prosent flere bildepunkter.
Hva i himmelens navn skal man med det?
Det grunnleggende spørsmålet rundt hele den nye telefonen: Har det noe for seg?
Vi skal ikke stikke under stol at skjermen er noe av det mest imponernede vi har sett.
Skjermen har en oppløsning på hele 806 ppi (iPhone 6S Plus har 401 ppi), og selv om du prøver, så vil du ikke klare å se hvert enkelt bildepunkt. Punktene er så små, og sitter så tett, at du bokstavelig talt må frem med lupe for å skille dem fra hverandre.

Og dette er et viktigere poeng enn du skulle tro: Mobiltelefoner ser stadig større grad ut til å kunne brukes som såkalte VR-briller, der du faktisk sitter med to forstørrelsesglass over skjermen.
Dessverre er telefonen altfor stor til våre Google Cardboard-baserte VR-briller, så vi har ikke fått testet hvordan dette fungerer i praksis.
Men med det rette utstyret, er vi helt overbevist om at telefonen vil vil være optimal til 4K.
Ellers en gimmick
Til alt annet, må vi være så ærlige og si at vi ikke forstår poenget. Vi har sittet side om side med Samsung Galaxy S6 Edge+, der vi virkelig har forsøkt å se om vi kan si at den ene har en bedre skjerm enn den andre, og vi klarer det bare ikke.
Det kommer til et punkt der høyere oppløsning utelukkende betyr høyere batteriforbruk, og i verste fall dårligere ytelse. Det at batteriet er 18% større enn en "vanlig" Z5, spises i praksis bort av høyere strømforbruk.

Det sier kanskje sitt at YouTube nekter å spille av 4K-videoer på telefonen, og ifølge Sony selv behandles skjermen som en FullHD-skjerm mesteparten av tiden for å spare strøm.
Men fortsatt en strålende telefon
Nå vi nå har sagt at den ekstreme oppløsningen i praksis ikke gir noen merverdi utover til eventuell VR-bruk, så betyr det på ingen måte at Z5 Premium er noen dårlig telefon.
For det første så er den rent faktisk større enn en vanlig Z5, så vil du ha den samme ytelsen som den lynraske Z5, bare med enda større skjerm, så er det et salgsargument som er sterkere en 4K-oppløsningen.
I ytelsestester så ligger Z5 Premium i det aller øverste sjiktet. Disse tallene er dog i seg selv ikke spesielt interessante, men telefonen oppleves rask.
Og i motsetning til stort sett alle andre toppmodeller er Z5 en telefon som faktisk tåler vann.
Det er heller ikke uvesentlig at telefonen har integrert minnekortleser, noe som betyr at 128 GB ekstra lagringsplass koster 650 kroner - fremfor at oppgraderingen fra 32 til 128 GB koster 1800 kroner som er tilfelle andre steder. (Hvis 128 GB er tilgjengelig overhode...)

Ellers vil nok enkelte også sette pris på at baksiden av telefonen også fungerer som speil. Andre vil kanskje irritere seg over at speilet svært raskt blir full av fingermerker.
Uvanlig knappeplassering
Vi har derimot en høne å plukke med Sony når det gjelder deres plassering av knapper - for den er rett og slett unaturlig.
Fingeravtrykkleseren er flyttet til av/på-knappen midt på høyre kant av telefonen. Der fungerer den relativt godt hvis du plukker opp telefonen (og er høyrehendt) - selv om den har noen nøyaktighetsproblemer sammenlignet med det både HTC, Apple og Samsung benytter.

Mer irriterende er det at du faktisk må plukke opp telefonen for å bruke den. Ligger telefonen på bordet, må du faktisk taste inn koden din.
Det som er enda mer merkelig er at de har plassert volumknappene nede på høyre side, under denne fingeravtrykkleseren. Nesten uansett hvordan vi holder telefonen, er disse vanskelig tilgjengelig. At "alle" andre telefoner har volumknapper høyt oppe på høyre eller venstre side på telefonen, bør være et hint om at det er en god idé og godt innarbeidet.

Den eneste fordelen vi ser med løsningen, er at knappene også fungerer som zoom-knapp for kameraet - men så lenge det er digital zoom handler det bare om å få dårligere bildekvalitet.
Den siste kjepphesten vi har, er at Sony i sin helhet har valgt å fjerne de fysiske "Android"-knappene på bunn av telefonen, og heller har gjort dette til en integrert del av skjermen.
Og så vidt vi kan forstå, har de ikke oppnådd noen fordeler med det. Området under skjermen er fysisk større enn på Samsung Galaxy S6 Edge+, men utnyttes ikke til noe som helst.
Det eneste som faktisk skjer, er at Sony i brukergrensesnittet er nødt til å okkupere unødvendig store deler av den dyrbare skjermplassen til virtueller knapper for hjem, tilbake og multitasking. Dette er plass Samsung utnytter til å faktisk gi deg en stor skjerm.

Siden Android-brukergrensesnittet i utgangspunktet har med "dødplass" enn på iOS, er dette et ganske viktig element.
Hvorfor Sony, hvorfor ønsker dere å kaste bort plassen?!?
Kort om kameraet
Sony kan skryte av et av de mer høyoppløste kameraene på markedet, med 23 megapiksler i 4:3-format og relativt heftig vidvinkel.

Skal vi være brutalt ærlige, så er dette et godt eksempel på at antall megapiksler ikke trenger å ha noen sammenheng med bildekvalitet.
Den kraftige vidvinkelen sørger for at bildene ser ut til å ha et tegnefilter i hjørnene med relativt kraftig fortegning, og selv under relativt gode lysforhold er det mye støy i bildene. Vi er heller ikke spesielt imponert over hvordan kameraet takler store kontraster.

Det er på ingen måte et dårlig kamera, men Sony hadde hatt alt å tjene på å fokusere på optikken fremfor høyest mulig oppløsning. Den høye oppløsningen ser egentlig bare ut til å sørge for at hvert bilde tar typisk 5-8 MB per stykk.
Fordeler og ulemper
Alt i alt er Xperia Z5 Premium en telefon som gjør oss skikkelig forvirret.
På én side har den trolig markedets beste skjerm, den er vanntett, ytelsen er helt i toppsjiktet og den er en av få flaggskipmodeller med integrert minnekortleser. Så selv om telefonen i seg selv er dyr, slipper du billigere unna om lagringsplass er viktig for deg. Og med stadig høyere oppløsning på både apper, video og bilder, så er lagring viktig.
Vi opplever også at hodetelefonforsterkeren er kraftig nok til relativt kraftige hodetelefoner.
Og selv om den er litt tung og skarp i kantene, er den god å holde i.

Med dette som utgangspunkt er det fristende å si at dette er den beste Android-telefonen på markedet.
Baksiden av medaljen er derimot at det du egentlig betaler mye for 4K-oppløsningen, som primært fremstår som en gimmick med begrenset praktisk verdi. Telefonen er ikke vesentlig mindre enn en vanlig Z5, men koster vesentlig mer.
Verre er det at knappeplasseringen gjør at telefonen fremstår mindre brukervennlig enn sin sterkeste konkurrenter fra Samsung og Apple. Sony har fjernet de fysiske knappene, uten at vi føler at vi får noe som helst fordel av det.
Vi opplever heller ikke at kvaliteten på bildene fra det 23-megapiksels kameraet lever opp til forventningene.
Motsetningene mellom det gode og det mindre gode i telefonen gjør at anmeldere før oss har vært helt i villrede. Tek.no/VG ga den terningkast 6, mens DinSide/Dagbladet ga den terningkast 4.
Til syvende og sist handler det om hva du vektlegger. Vi mener uansett at telefonen er blant markedets tre beste.
Det gode
- Kanskje markedets beste skjerm
- Nærmest skreddersydd til VR
- Meget rask
- Vanntett
- Minnekortleser
- Sterkt nok lydkort til å dra tunge hodetelefoner
- Sammenlignet med andre konkurrenter er ikke prisen avskrekkende
- Fungerer som speil
Det dårlige
- Kameraet er ikke så godt som du skulle tro
- Knappeplasseringen kunne vært mye bedre
- Fingeravtrykkleseren fungerer bedre på forsiden enn siden
- Blir veldig varm under aktiv bruk
Det grusomme
- Å droppe fysiske knapper foran gjør at altfor mye skjermplass kastes bort
Les også: Test: HTC One A9