Test: Sony Xperia Z3+

Åtte gram lettere og 0,4 millimeter tynnere

Xperia Z3+ er Sonys nye toppmobil. Vi har testet mobilen som framstår som en polert utgave av forgjengeren.

TÅLER VANN: Sony Xperia Z3+ er fortsatt vanntett.
TÅLER VANN: Sony Xperia Z3+ er fortsatt vanntett. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert
GOD I DAGSLYS: Skjermen på Sony Xperia Z3+ er god også i dagslys.
GOD I DAGSLYS: Skjermen på Sony Xperia Z3+ er god også i dagslys. Foto: Hallvard Lunde

Sony Xperia Z3+ blir Sonys nye toppmobil i år. Mens både Apple og Samsung gjorde store designmessige endringer på sine nyeste toppmobiler, henholdsvis iPhone 6 og Galaxy S6, så har Sony vært tro mot designprofilen til toppmobilene i Z-serien. Legger du Xperia Z1, Xperia Z2, Xperia Z3 og Xperia Z3+ ved siden av hverandre, så er slektskapet svært tydelig.

Les også: Test av Sony Xperia Z5 og Sony Xperia Z5 Premium

Samme skjermstørrelse

Xperia Z3+ er med andre ord fjerde generasjon i Z-serien. I forhold til, Xperia Z3, så har plussversjonen av Z3 blitt åtte gram lettere og 0,4 millimeter tynnere.

Skjermstørrelsen på 5,2 tommer er beholdt. Det samme er også oppløsningen (1080p). Sony sier likevel at skjermen skal ha blitt bedre. Blant annet er lysstyrken skrudd opp, noe som blant annet skal bidra til å gjøre skjermen bedre utendørs i skarpt sollys.

Vanntett USB-port

Selv om Xperia Z3 og Xperia Z3+ ser like ut ved første øyekast, har det skjedd noen små endringer. Den viktigste er kanskje at USB-porten er flyttet til undersiden av mobilen og at den er vanntett selv om den ikke lenger er beskyttet av et deksel.

Dette er også litt viktig, siden det åpner for en litt mer praktisk bruk av dokkingstasjoner. Sony har alt varslet at de kommer med en dokkingstasjon med hurtiglader.

Sony har i tillegg fjernet dokkingkontakten som Z-serien har hatt på venstre side. Xperia Z3+ har nå bare en luke med deksel. Denne oppryddingen av designet synes vi har vært vellykket. Færre åpninger og kontakter er også positivt med tanke på telefonen egenskaper for å tåle vann.

God ytelse

Jevnt over leverer Xperia Z3+ helt greie ytelsesmålinger. Vi har kjørt den gjennom vår vanlige rekke med tester. Her skårer Z3+ helt greit. Den ligger på nivå med LG G4 og HTC One M9, men jevnt over noen under Galaxy S6-duoen fra Samsung.

Det er ikke de helt store forskjellene vi snakker om og i daglig bruk framstår Xperia Z3+ like potent som årets øvrige toppmobiler.

Der Xperia Z3+ skuffet oss er på batteritesten. I vår videoavspillingstest, der Galaxy S6 klarte over 11 timer, fikk vi bare drøye fire timer ut av Xperia Z3+.

Vi tror dette kan skyldes Sonys lyssterke skjerm, siden vi kjører testen på maksimal lysstyrke.

For skjermen på Xperia Z3+ er virkelig blitt lyssterk.

Det er uproblematisk å bruke den utendørs i skarpt solskinn. Faktisk er skjermen så lyssterk at vi trolig må pønske ut en ny batteritest der skjermens lysstyrke ikke får påvirke resultatet. Dette gjør vi blant annet når vi tester batterilevetiden på PC-er.

For ordens skyld nevner vi at batterikapasiteten på Xperia Z3+ er litt mindre enn på Xperia Z3, men vi tror ikke den vesle endringen er årsaken til den litt dårlige batteritesten.

Med normalt aktiv bruk, erfarte vi at batteriet holdt i to dager - akkurat som Sony har lovet. Du trenger derfor ikke bekymre deg for batterikapasiteten. Bare husk på å bruke den automatiske justeringen skjermlysstyrken.

Godt kamera

Hovedkameraet på Xperia Z3+ ser ut til å være identisk med kameraene på Xperia Z2 og Xperia Z3.

Sonys 20,7 megapikselkamera har gjort det godt i våre tester tidligere, selv om vi i fjor høst mente at iPhone 6 og iPhone 6 Plus lå et lite hakk foran.

Hvorvidt Sony har gjort ting med optikken og programvaren som gjør at Xperia Z3+ har noen ekstra å by på, må vente til vi er ferdige med en stortest av kameraene på samtlige av årets toppmobiler.

Førsteinntrykket av kameraet er likevel godt. Her får du også 4K-opptak, noe som iPhone 6-modellene for eksempel ikke har.

Kameraappen til Sony er også rikholdig med mange funksjoner. Legg spesielt merke til muligheten for en «flerkameraproduksjon» (Multi-kamera) der du kan legge til en annen Xperia-mobil, et Sony actionkamera eller et Sony-kamera med WiFi/NFC.

(Testen av Sony Xperia Z3+ fortsetter under bildet)

AVRUNDET: Sony Xperia Z3+ har fått en litt mer avrundet form og overflaten er blitt mer glossy.
AVRUNDET: Sony Xperia Z3+ har fått en litt mer avrundet form og overflaten er blitt mer glossy. Foto: Hallvard Lunde

På Xperia Z3+ er det frontkameraet – eller selfiekameraet – som har fått den store oppgraderingen. Her er antall megapiksler økt fra to til fem. Objektivet har fått et vidvinkelobjektiv, noe som blant annet skal gjøre det lettere å ta bedre gruppeselfies.

En dedikert kameraknapp er også et pluss, siden det sikrer raskt oppstart av kameraet og vi synes en dedikert utløserknapp er å foretrekke framfor å trykke på selve skjermen.

Best på Android

Da vi testet Xperia Z3, mente vi at Sony leverte den beste brukeropplevelsen på Android. Det gjør de fortsatt.

Sonys bruk av Android 5 er forbilledlig. Funksjoner og tjenester er godt sydd sammen og vi føler at telefonen ikke konstant «maser» på oss, slik vi i perioder opplever at for eksempel Samsungs mobiler gjør.

Samsung har riktignok ryddet opp i en del med Galaxy S6, men har fortsatt noe å lære av Sony.

Spesifikasjoner: Sony Xperia Z3+

 • OS: Android 5
 • Skjerm: 5,2 tommer
 • Oppløsning: 1920 x 1080 punkter, 424 ppi
 • Prosessor: 2 GHz Octa Core, Qualcomm Snapdragon 801
 • Internminne: 3 GB ram
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 128 GB
 • Kamera I: 20,7 MP
 • Kamera II: 5 MP
 • WiFi: 802.11 ac/a/b/g/n
 • 4G: Ja, støtter 4G+
 • Batteri: 2930 mAh
 • Størrelse: 72 x 146 x 6,9 mm bxhxd
 • Vekt: 144 gram
 • Annet: Vanntett (IP68)

Litt smårusk

Når vi tester toppmobiler med en prislapp på 6490 kroner, så må vi også pirke på det som ikke er helt perfekt.

Xperia Z3+ har en tendens til å bli litt varm når vi belaster den med tunge oppgaver. Dette er stort sett ikke noe problem, men vi opplevde at kameraappen ble lukket i påvente av at telefonen skulle kjøle seg ned.

Enkelte vil også mene at en toppmobil anno 2015 bør ha en fingeravtrykksleser, slik både Galaxy S6 og iPhone 6 har fått.

Oppsummering

Sony polerer på mange måter det perfekte når de lanserer en plussversjon av Xperia Z3. Plusstegnet bak Xperia Z3+ betyr ikke større skjerm, som hos noen andre aktører, men at det er en forbedret versjon. Her snakker vi om økt ytelse og noen kosmetiske ytre endringer.

Har du en Xperia Z3 i dag, skal du være relativt entusiastisk for å bruke 6.490 kroner på en ny mobil som tross alt har store likheter med den du alt har.

Synes du Xperia Z3+ er for kostbar? Da bør du kikke på Sony Xperia M4 Aqua som vi har testet her. Her får du en super mobil som til forveksling ligner på Xperia Z3+, men til en helt annen pris.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning