Test av Sony Xperia Z5

Finslipt perfeksjon

Xperia Z5 er årets toppmobil fra Sony. Xperia Z5 er en finslipt kopi av tidligere Xperia-utgaver, men har en ting som skiller den ut fra forgjengerne.

ÅPEN USB: Sony Xperia Z5 har en IP68-sertifisering. Det betyr at den tåler vann. Sony skriver likevel at man ikke skal senke hele enheten under vann.
ÅPEN USB: Sony Xperia Z5 har en IP68-sertifisering. Det betyr at den tåler vann. Sony skriver likevel at man ikke skal senke hele enheten under vann. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Sony Xperia Z5 er femte generasjon av Xperia Z-mobiler fra Sony om vi teller den nylig lanserte Xperia Z3+ som nummer fire. Xperia Z4-navnet ble kun tatt i bruk i Japan, der en variant av Xperia Z3+ ble lansert som Xperia Z4 tidligere i år. Storebror Z5 Premium har vi testet her.

Ny på-knapp

Sony Xperia Z5 er umiskjennelig en Sony-mobil og den ligner helt klart på resten av Xperia Z-familien, som Xperia Z3 og Xperia Z2 som vi har testet tidligere.

Det betyr at Sony har beholdt det litt kubiske designet som vi, og mange med oss, har likt så godt. Noen endringer har Sony likevel gjort. Den ikoniske på-knappen har (som på Xperia Z5 Compact) blitt byttet ut av en oval på-knapp med integrert fingeravtrykksleser. En funksjon som Sony ikke pusher på deg, men som du faktisk må inn i menyen for å aktivere etter at mobilen er satt opp.

Både Samsung og Apple har integrert oppsettet av fingeravtrykksleseren i oppsettet, så her har Sony (og Android) en liten jobb å gjøre.

I tillegg har volumknappen flyttet seg litt nedover på mobilens høyreside, noe som er praktisk når man håndterer mobilen med venstre hånd men litt upraktisk når man under en mobilsamtale holder mobilen i høyre hånd – og vil justere volumet. For venstrehendte tror vi endringen vil oppleves som en forbedring.

(Testen av Xperia Z5 fortsetter under bildet)

TÅLER VANN: Sony Xperia Z5 tåler vann, men Sony vil ikke at du skal bruke den som undervannskamera.
TÅLER VANN: Sony Xperia Z5 tåler vann, men Sony vil ikke at du skal bruke den som undervannskamera. Foto: Hallvard Lunde

Baksiden er også nå dekket av frostet glass. Det bidrar til å heve inntrykket av Xperia Z5 som premiummobil.

God ytelse

Xperia Z5 er utstyrt med en åttekjernet prosessor og legger seg med det på samme nivå som for eksempel Samsungs toppmobiler i Galaxy S6-serien. Vi har ikke erfart at mobilen ble varm, slik vi opplevde med Xperia Z3+.

Ytelsene er gode og på nivå med det vi målte på Xperia Z5 Compact og Samsung Galaxy S6 Edge+. Batterilevetiden klokket vi inn til 9 timer og 58 minutter. Her legger Xperia Z5 seg noe under lillebror Z5 Compact og faktisk to timer under Galaxy S6 Edge +.

Spesifikasjoner: Sony Xperia Z5

 • OS: Android 5.1.1
 • Skjerm: 5,2 tommer
 • Oppløsning: 1920 x 1080 punkter, 428 PPI
 • Prosessor: 2 GHz, Octa Core
 • Minne: 3 GB RAM
 • Lagring: 32 GB
 • Minnekort: Ja, maks 200 GB
 • Kamera 1: 23 MP
 • Kamera 2: 5 MP
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • 4G: Cat 6: 300/50 Mbits
 • Batteri: 2900 mAh
 • Størrelse: 72 x 146 x 7,2 mm
 • Vekt: 154 gram
 • Annet: IP68-sertifisert

Med moderat bruk opplevde vi ikke batterilevetiden som noe stor utfordring. Fingeravtrykksleseren er også rask og fungerer bra så lenge fingeren er tørr. Er du litt våt på fingrene, som når du jobber på kjøkkenet eller er ute, så må du regne med å tørke av fingeren før du kan låse opp mobilen ved hjelp av fingeravtrykk.

Bedre kamera

Xperia Z5 er utstyrt med samme kamera som på Xperia Z5 Compact. Kameraet på Xperia Z5 er veldig bra. Vi sammenlignet kamerat på Xperia Z5 mot kamerat på iPhone 6 Plus og vår foreløpige konklusjon er at Sony gjør det hakket bedre enn tidligere.

Kameraet imponerer i mørke omgivelser. Vi opplevde at der det var så mørkt at vi knapt så motivet, så fikk vi det faktisk frem på skjermen på vår Xperia Z5 mens det var usynlig på skjermen til iPhone 6 Plus.

Hvor gode kameraene er på årets toppmobiler skal vi komme tilbake til når vi også har fått testet kameraet på iPhone 6S, som er i salg nå.

God i bruk

Sony er tro mot Android og tro mot sin egen Android-implementasjon. Vi synes det meste fungerer bra. Sony har en liten portefølje med egne programmer og tjenester som fungerer greit. Et tilbud som ubegrenset lagring av alle bildene dine for evig og alltid via PlayMemories Online oppleves også som en bra løsning.

(Testen av Xperia Z5 fortsetter under bildet)

STOR FORSKJELL: Sony Xperia Z5 demonstrerer overlegne nattfoto-egenskaper. Bilde til høyre er tatt med Xperia Z5, mens det til venstre er tatt med iPhone 6 Plus. Forskjellen er stor og skyldes nok at kameraet på Xperia Z5 har en lysfølsomhet som går helt til 12800 ISO (6400 i bildet til høyre), mens Apples iPhone 6 Plus tror vi stopper på 2500 (Apple oppgir ikke data om dette.). Begge bildene er tatt med kameraenes autofunksjon og vi har valgt samme fokuspunkt for bildene.
STOR FORSKJELL: Sony Xperia Z5 demonstrerer overlegne nattfoto-egenskaper. Bilde til høyre er tatt med Xperia Z5, mens det til venstre er tatt med iPhone 6 Plus. Forskjellen er stor og skyldes nok at kameraet på Xperia Z5 har en lysfølsomhet som går helt til 12800 ISO (6400 i bildet til høyre), mens Apples iPhone 6 Plus tror vi stopper på 2500 (Apple oppgir ikke data om dette.). Begge bildene er tatt med kameraenes autofunksjon og vi har valgt samme fokuspunkt for bildene. Foto: Hallvard Lunde

Spare 2.000 kroner?

Problemet vårt med Xperia Z5 er at man kan spare 1600 kroner ved å velge Xperia Z3+ eller hele 2000 kroner ved å velge Xperia Z3. Forskjellene på disse modellene er ikke kjempestore. Ved å velge Xperia Z5 får du et bedre kamera enn på Xperia Z3+ og i forhold til Xperia Z3 får du både et bedre kamera og fingeravtrykksleser og noe mer ytelse – og kanskje en litt bedre skjerm.

I tillegg lurer Xperia Z5 Premium i bakgrunnen. Dette blir storebror i årets Xperia Z-serie. Den kommer med en 5,5 tommers skjerm 4K-skjerm, men her må du ut med nesten 7.800 kroner.

Bilder tatt med Xperia Z5

Oppsummering

Sony Xperia Z5 leverer varene som forventet. Det store høydepunktet er det nye kameraet og vi synes fingeravtrykksleseren fungerer veldig bra og naturlig, selv om den er integrert i startknappen på siden. Spørsmålet vårt er hvor lenge Sony kan opprettholde en slik på-knapp på siden? Skal neste generasjon Xperia Z-mobiler bli tynnere, må Sony gjøre noe med dette.

Kameraet på Xperia S5 leverer svært gode bilder og det fungerer godt når det er dårlige lysforhold.

Prisene på årets toppmobiler er drøye. Sony krever 6490 kroner for sin Xperia Z5 og Premium-utgaven som kommer senere i år vil koste 7.790 kroner. Til sammenligning koster Apples rimeligste versjon av iPhone 6s 7.390 kroner.

Vi finner lite å trekke for på Sony Xperia Z5, så den får ganske greit en 6-er på vår terning.

(Testen av Xperia Z5 fortsetter under bildet)

BRØDRE: Xperia Z5 Compact (til venstre) og Xperia Z5 er utvilsomt i slekt. Nå venter de bare på storebro, Xperia Z5 Premium med en svær 5,5 tommers 4K-skjerm.
BRØDRE: Xperia Z5 Compact (til venstre) og Xperia Z5 er utvilsomt i slekt. Nå venter de bare på storebro, Xperia Z5 Premium med en svær 5,5 tommers 4K-skjerm. Foto: Hallvard Lunde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning