Test av Samsung Galaxy S6 Edge

Så bra er Samsungs ferske toppmobil

Galaxy S6 Edge fortjener uten tvil terningkast 6. Men den er ikke helt perfekt.

TRÅDLØS: Galaxy S6 støtter de to vanligste standardene for trådløs lading. Det gjør lading enkelt og brukervennlig.
TRÅDLØS: Galaxy S6 støtter de to vanligste standardene for trådløs lading. Det gjør lading enkelt og brukervennlig. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Galaxy S6 Edge er en av de aller råeste mobilene som noen gang er laget. Kombinasjonen av design og ytelse gjør at tittelen «trolig verdens beste mobil» er på sin plass.

Om den er verdt startprisen på 7500 kroner vil salgstallene etter hvert avsløre.

Testen vår av Galaxy S6 med flat - eller normal - skjerm, kan du lese her.

Eksklusiv

Bruken av Gorilla Glass 4 og forsterket aluminium har vi alt omtalt da vi prøvekjørte Galaxy S6 tidligere i måneden. Det bøyde glasset som kurver ned på hver side bidrar også til å gi Galaxy S6 Edge et eksklusivt preg.

Den litt smale og skarpe kanten på sidene gjør også at mobilen er god å holde i. Hovedkonkurrenten iPhone 6 har på sin side en helt glatt og avrundet form, som i større grad gir oss en følelse av å holde i et såpestykke.

Robust

I de knappe seks dagene siden norske medier fikk tilgang på Samsungs toppmodell, har vi utsatt Galaxy S6 Edge for flere runder i jakkelommen sammen med nøkler og annet skarp lommerusk, noen runder i sekken sammen med PC, flere mobiler og andre skarpe gjenstander.

Vi har også forsøkt å ripe opp skjermen med en saks, uten å lykkes å sette spor. Vi tror derfor holdbarheten på Galaxy S6 Edge er god, selv om kun langvarig og tøff bruk kan avsløre hvor god holdbarheten er på Galaxy S6.

Verdt å merke seg er at den ikke er vanntett eller sprutsikker, slik Sony har gjort med sin toppmobil, Sony Xperia Z3. Skal du ha en vanntett/sprutsikker mobil fra Samsung er det Galaxy S5 Active eller Xcovery-serien som gjelder.

TRÅDLØS: Galaxy S6 støtter de to vanligste standardene for trådløs lading. Det gjør lading enkelt og brukervennlig.
TRÅDLØS: Galaxy S6 støtter de to vanligste standardene for trådløs lading. Det gjør lading enkelt og brukervennlig. Foto: Hallvard Lunde

Fantastisk skjerm

Skjermen på Galaxy S6 Edge er flott. Den kurvede avslutningen på hver side er riktig nok litt uvant til å begynne med og noen ganger havner menyer og valg litt på «kanten», men vi venner oss veldig raskt til «bøyen» og opplevde aldri noe problem med den.

Faktisk så synes vi at den kurvede avslutningen gjør at telefonen virker mindre enn den er. På den måten tror vi skjermen godt kunne ha vært større uten det hadde gjort noe.

Selv om skjermen er fantastisk til film, så har vi et par innvendinger.

Det første er at bakgrunnen på nettsider og andre teksttunge sider/apper ikke er så hvit som for eksempel på iPhone 6. Så selv om sortnivået ser ut til å være bedre på Galaxy S6 enn på iPhone 6, så blir den opplevde kontrasten bedre på iPhone 6. Det gjorde at vi opplevde faktisk at det var enklere å lese tekster på iPhone 6 enn på Galaxy S6. Den automatiske justeringen av lysstyrken er også litt for forsiktig noen ganger, slik at skjermen blir litt mørkere enn hva vi liker. Dette er noe vi også har erfart med tidligere modeller fra Samsung. Her kunne vi tenkt oss en løsning der den automatiske lysjusteringen ble tilpasset individuelt.

Super batterilevetid

Batterilevetiden på Galaxy S6 er god. Punktum. Vi målte den til 13 timer og 50 minutter. I tillegg så stemmer Samsungs påstander om at 10 minutter med hurtigladeren gir 2 ekstra timer med video. Når man i tillegg kan lade trådløst (med vanlig ladetid), så er det ikke så veldig farlig at batteriet ikke kan byttes ut. Gitt at det tåler nok ladesykluser til at man kan eie og bruke telefonen aktivt i 4-5 år før batteriet blir et problem.

IKKE HELT PERFEKT: Hvite bakgrunner på Galaxy S6 Edge har en litt gråblå farge, noe som tar ned den opplevde kontrasten. iPhone 6 (til høyre) har en hvitere bakgrunn og det synes vi gjør lesbarheten bedre.
IKKE HELT PERFEKT: Hvite bakgrunner på Galaxy S6 Edge har en litt gråblå farge, noe som tar ned den opplevde kontrasten. iPhone 6 (til høyre) har en hvitere bakgrunn og det synes vi gjør lesbarheten bedre. Foto: Hallvard Lunde

Topp ytelse

Galaxy S6 Edge leverer fantastiske ytelsesresultater i de testen vi utsetter den for. iPhone 6 slår den kun i Sunspider-testen, ellers er det stort sett rent bord til Samsung.

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge

 • OS: Android 5.0 Lollipop
 • Skjerm: 5.1 tommer, superAMOLED
 • Oppløsning: 2560 x 1440, 577 PPI
 • Prosessor: Quad 2.1 GHz - Quad 2,1 GHz Octacore
 • Minne: 3 GB RAM
 • Lagringplass: 32/64/128
 • WiFi: 802.11 ac/b/g/n (2.4 og 5 GHz)
 • 4G: Ja, Cat. 6 300/50 Mbit/s
 • NFC: Ja
 • Bluetooth: v4.1 A2DP
 • Batteri: 2550 mAh
 • Størrelse: 70,5 x 143,4 x 6,8 mm
 • Vekt: 138 gram
 • Annet: Ant+, Klar for Samsung Knox, innebygd pulsmåler.

I bruk vil du nok aldri oppleve denne mobilen som treg på noen måter. Her går alt unna med lynets hastighet.

Den leverer også god ytelse over 4G-nettet og i våre målinger var den konsekvent raskere både på opp- og nedlasting enn iPhone 6 Plus.

Samsung har også fått på plass en raskere og mer nøyaktig fingeravtrykksleser enn på Galaxy S5. Her opplever vi sjelden at mobilen ikke låses opp når vi legger fingeren på hjemskjermen. Og der iPhone 6 ikke lar oss låse opp mobilen med en regnvåt finger, så er dette ikke noe problem på Galaxy S6.

Kameraet på Galaxy S6 Edge har vi testet grundig her mot blant andre HTC One M9 og iPhone 6 og iPhoen 6 Plus.

Konkurrentene

Samsung Galaxy S6 Edge er stappet med funksjoner og leverer en ytelse som overgår det man trodde var mulig på en mobil for bare noen få år siden. Den bøyde skjermen tilfører kanskje ikke den største nytteverdien, men den bidrar til å gi Galaxy S6 Edge et eksklusivt design som få andre mobiler kan matche akkurat nå.

Prisen på 7.500 kroner for Galaxy S6 Edge er stiv, men til sammenligning koster den billigste iPhone 6 koster 6.590 kroner. Da får du imidlertid en mindre skjerm og kun 16 GB lagringskapasitet, mens Galaxy S6 Edge har 5,1 tommers skjerm og 32 GB lagringskapasitet. Galaxy S6 (uten bøyd skjerm) har en startpris på 6.500 kroner.

På Android-siden er det kun HTC som har lansert en toppmobil hittil i år. HTC One M9 koster fra 6.400 kroner. LG kommer snart med sin bøyde Flex 2. Sony har ennå ikke offentliggjort noe når en eventuell Xperia Z4 kommer på markedet.

Uansett. Skal du ha den aller råeste mobilen nå, så er det Galaxy S6 Edge som teller.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning