Test: Sony Xperia Z5 Premium

Bling som imponerer

Sony Xperia Z5 Premium er storebror i årets serie med toppmobiler fra Sony. Nå har vi testet toppversjonen med 4K-skjerm og speilblank bakside.

FINGERAVTRYKK: På-knappen på siden fungerer også som fingeravtrykksleser. Den er rask og fungerer veldig bra.
FINGERAVTRYKK: På-knappen på siden fungerer også som fingeravtrykksleser. Den er rask og fungerer veldig bra. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Sony Xperia Z5 Premium er Sonys flaggskip i årets serie med toppmodeller. Tidligere i år har vi testet den kompakte Xperia Z5 Compact med 4,7 tommers skjerm og «standardversjonen» Xperia Z5 med 5,2 tommers skjerm. Modellene har mange likheter, både visuelt og når det kommer til ytelse.

Xperia Z5 Premium skiller seg likevel ut ved at den har en 5,5 tommers skjerm med 4K-oppløsning (3840 x 2160 punkter). Det betyr dobbelt så mange piksler som i standardutgaven av Xperia Z5. Det betyr også at Xperia Z5 Premium har en pikseltetthet som er over dobbelt så stor som på Apples toppmodell, iPhone 6s Plus.

4K-skjerm! Betyr det noe?

Skjermen på Xperia Z5 Premium er nydelig, men i det daglige tenker vi ikke så mye over oppløsningen. Sortnivået er godt. Tekst og bilder fremstår stort sett sylskarpt. Det gode sortnivået gjør også sitt til at kontrastene blir gode. Det bidrar til å heve lesbarheten på tekst i dokumenter og på nettsider, og det har en positiv effekt på film og bilder. I daglig bruk får du ikke veldig stor glede av 4K-oppløsningen. På innhold vi streamet fra NRK.no er det ikke store forskjeller på Xperia Z5 Premium og for eksempel iPhone 6s Plus. Skjermen til Sony har litt kraftigere farger, der iPhone-en er litt mer avdempet.

Liker du ikke det litt fargemettede uttrykket til Sony, så kan du justere hvitbalansen, slik at du for eksempel demper rødfargen en smule.

Testen av Xperia Z5 Premium fortsetter under bildet.

Slapt batteri

Ytelsene til Xperia Z5 Premium legger seg som forventet på nivå med «lillebrødrene» Xperia Z5 og Xperia Z5 Compact. Det betyr god ytelse som er på nivå med andre toppmobiler vi har testet i det siste, som iPhone 6s Plus og Galaxy S6 Edge+. Det betyr også at Xperia Z5 Premium er rask og effektiv i daglig bruk og stort sett har krefter i overflod.

Spesifikasjoner: Sony Xperia Z5 Premium

 • OS: Android 5.1
 • Skjerm: 5,5 tommer, IPS
 • Oppløsning: 3840 x 2160 punkter, 806 PPI
 • Prosessor: 2 GHz Octa Core, Snapdragon 810
 • RAM: 3 GB
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 200 GB
 • Kamera 1: 23 MP
 • Kamera 2: 5 MP
 • WiFi: 802.11 a/ac/b/g/n
 • 4G: Cat. 6 300/50 Mbit/s
 • Størrelse: 78,8 x 154,4 x 7,8 mm
 • Vekt: 180 gram
 • Batteri: 3430 mAh
 • Annet: IP68, vanntett

Det som skuffer oss er batterilevetiden. Den målte vil til 6 timer og 52 minutt, noe som er drøyt åtte timer dårligere enn iPhone 6s Plus. Her er nok den store og høyoppløste skjermen synderen. I vår batterilogg sto den hvert fall oppført med over 50 prosent av forbruket. Med fulladet mobil skal du likevel trygt kunne bruke Xperia Z5 Premium både en dag og to før du trenger å lade. I tillegg har Sony sitt stamina-modus, der du kan strekke batterilevetiden relativt mye når batteriindikatoren nærmer seg null. I testperioden opplevde vi ikke batterikapasiteten som et stort praktisk problem.

Godt kamera

Sony Xperia Z5 Premium har samme kamera som Xperia Z5 og Xperia Z5 Compact. Det betyr 23 megapiksels oppløsning. Verdt å merke seg er at standardinnstillingen er satt på 8 megapiksel, så her må du justere innstillingene i menyen om du vil ha full oppløsning på foto. På video må du innom modusvalgene i kamera-appen og velge 4K-video. Kamera-appen til Sony er stort sett bra til det meste. Den har en manuell modus som gir mange valgmuligheter og den har flere «artistiske» modus, der du både kan framkalle dinosaurer og apekatter på bildene dine.

Som Xperia-mobiler flest har også denne en dedikert utløserknapp for kameraet. Det gjør det raskt å ta bilder. Også når skjermen er låst.

Bildekvaliteten er god. Vi ble tidligere i høst imponert over nattbildene til Xperia Z5, og bildene fra Premium-utgaven ser ut til å være like gode.

Under ser vises en sammenligning av Xperia Z5 Premium mot iPhone 6s Plus. Legg merke til at Sonys bilde her blir en del blassere mot iPhone, der HDR-funksjonen har vært aktiv.

4K imponerer

4K-video er imponerende, men også litt problematisk. Sonys egen redigerings-app lar deg bare redigere ett og ett klipp – og det finnes ennå ingen gode redigeringsapper som støtter 4K. Her har Apple et lite forsprang gjennom iMovie som er både brukervennlig og raskt.

4K-video har også sine utfordringer. Både i form av at filene blir store og at det er mye informasjon som skal prosesseres. Vi så i våre testopptak at i parti der det skjedde mye, for eksempel under panorering, så ble det raskt en del «grøt» i partiene med mest bevegelse. Selv om 4K er kult, så ville vi personlig heller gått for 1080p med 60 bilder per sekund akkurat nå – istedenfor å måtte håndtere 4K-opptak. Når det er sagt er 4K framtiden og Sony er tidlig ute.

Når det kommer til bildekvaliteten er vi godt fornøyd, men da vi var ute i litt skarpt dagslys og tok bilder, så vi at HDR-funksjonen på iPhone 6s Plus gjør en veldig god jobb sammenlignet med Sonys «intelligente automatiske» modus. Det gjør at vi ikke tør utrope Xperia Z5 Premium til noen sikker «fotomobilvinner» før vi har gjennomført en ordentlig kameratest.

Testen av Xperia Z5 Premium fortsetter under bildet.

BLANK: Sony Xperia Z5 Premium har en bakside i glass med speileffekt. Det er lekkert helt til den er full av fettede fingermerker.
BLANK: Sony Xperia Z5 Premium har en bakside i glass med speileffekt. Det er lekkert helt til den er full av fettede fingermerker. Foto: Hallvard Lunde

Oppsummering

Sony Xperia Z5 Premium er en av de absolutt beste mobilene på markedet akkurat nå. Om den er den beste kommer litt an på hvem du spør. For en ihuga iPhone-bruker tror vi iPhone 6s/iPhone 6s Plus nesten uansett vil være det mest naturlige valget. I Android-leiren er Samsung Galaxy S6 Edge+ en verdig konkurrent.

Prisene på toppmobilene har i år steget til skyhøye nivåer. For Sony Xperia Z5 Premium må du ut med 7.790 kroner. iPhone 6s Plus begynner på 8500 kroner (16 GB) og Galaxy S6 Edge+ er faktisk «billigst» med knappe 7500 kroner. Det er uansett mye penger for en mobil.

Velger du å gå for den 5,2 tommers store Xperia Z5 sparer du en drøy tusenlapp sammenlignet med Premium-versjonen. Liker du en mobil som skiller seg litt ut, så er det er en ekstra tusenlapp du bør unne deg å bruke.

Testen av Xperia Z5 Premium fortsetter under bildet.

GOD SKJERM: Sony Xperia Z5 Premium byr på en av de aller beste mobilskjermene akkurat nå.
GOD SKJERM: Sony Xperia Z5 Premium byr på en av de aller beste mobilskjermene akkurat nå. Foto: Hallvard Lunde
TO STORE: Både Sony Xperia Z5 Premium og iPHone 6s Plus er svære mobiler, men Z5 Premium er noen millimeter kortere.
TO STORE: Både Sony Xperia Z5 Premium og iPHone 6s Plus er svære mobiler, men Z5 Premium er noen millimeter kortere. Foto: Hallvard Lunde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning