Sony Xperia M4 Aqua (E2303)

Er dette årets beste mobilkjøp?

Den ser ut som en toppmobil og den oppfører seg som en toppmobil, men du betaler under halv pris av det en toppmobil koster.

GODT KJØP: Vi har testet Sony Xperia M4 Aqua. Dette er kanskje årets beste mobilkjøp.
GODT KJØP: Vi har testet Sony Xperia M4 Aqua. Dette er kanskje årets beste mobilkjøp. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Testresultater: Sony Xperia M4 Aqua

 • Geekbench 3 Multi: 2503
 • Ice Storm Unlimited: 8243
 • AnTuTu: 31850
 • Batterilevetid: 6 timer 30 minutter

Sony Xperia M4 Aqua er, på papiret, en av de mest spennende mellomklassemobilene som har sett dagens lys.

Den har solide spesifikasjoner, nesten som en toppmobil, og den er vanntett.

I tillegg gjør prislappen at mobilen blir svært oppnåelig for mange. Vi ble mektig imponert da vi «prøvekjørte» telefonen på den store mobilmessen i Barcelona tidligere i år. Nå har vi fått testet Sonys nye superbillige "toppmobil".

Xperia-design

Visuelt er det nesten så vi ikke klarer å skille Xperia M4 Aqua fra Sonys nylanserte toppmobil, Xperia Z3+.

Det som «avslører» Xperia M4 er at den har USB-porten på siden, den har to luker og den er noe mindre. Designet understreker likevel at vi her har med en vaskeekte Xperia-mobil.

Det betyr også at mobilen har en dedikert utløserknapp for kameraet. Selv om Xperia M4 Aqua ligner litt på Z-serien på avstand, så oppdager man raskt at baksiden er i plast (ser ut som glass). Skjermen er av forsterket glass, men ikke Gorilla Glass. Byggekvaliteten virker å være god og Xperia M4 Aqua gir ikke inntrykk av å være en «billigtelefon».

(Testen av Sony Xperia M4 Aqua fortsetter under bildet.)

STOR SKJERM: Xperia M4 Aqua er utstyrt med en stor og god 5-tommers skjerm.
STOR SKJERM: Xperia M4 Aqua er utstyrt med en stor og god 5-tommers skjerm. Foto: Hallvard Lunde

Brukervennlig Android

Xperia M4 Aqua har fått nyeste versjon Android og vi synes Sony på mange måter har den beste implementasjonen av Android. Menyer og tjenester lagt opp på en logisk og brukervennlig måte og telefonen oppleves ikke som masete. Vi slipper stort sett unna den kontinuerlige strømmen av varsler, vibrasjoner og blinking som vi ser hos noen andre produsenter.

Spesifikasjoner: Sony Xperia M4 Aqua (E2303)

 • OS: Android 5.0
 • Skjerm: 5 tommer
 • Oppløsning: 1280 x 720 punkter, 294 PPI
 • Prosessor: 1,5 GHZ Octa Core
 • Minne: 2 GB RAM
 • Lagringsplass: 8 GB
 • Minnekort, Ja, maks 128 GB
 • Kamera 1: 13 MP
 • Kamera 2: 5 MP
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n (2.4 og 5 GHz)
 • 4G: Ja, cat. 4
 • Bluetooth: Versjon 4.1
 • Batteri: 2400 mAh
 • Størrelse: 72,6 x 145,5 x 7,3 mm
 • Vekt: 140 gram
 • Annet: Vanntett (IP65 og IP68), støtter Ant+

God ytelse

Xperia M4 Aqua er Sonys første mobil med en 64 bit prosessor, noe som også toppmobilen Xperia Z3+ blir utstyrt med når den kommer i salg senere denne måneden. Det betyr jevnt over imponerende ytelse – for en mellomklassemobil å være.

Vi kan for eksempel sammenligne ytelsen med Samsung Galaxy Alpha, som er en design-toppmobil som hadde en lanseringspris på over 5000 kroner. Nå koster den riktignok rundt 3000 kroner, men det sier likevel litt om utviklingen.

Det gjør oss heller ikke mindre imponert over hva Sony har klart å lage. Det eneste vi har å pirke på er batterilevetiden på 6 timer og 30 minutter i vår filmavspillingstest. I hverdagen merket vi likevel ikke noe til at batterilevetiden var et stort problem.

To gode kamera

Sony har heller ikke vært gnien med kameraspesifikasjonene. Hovedkameraet er utstyrt med en 13 megapiksels sensor og et «selfiekamera» på 5 megapiksler.

Hovedkameraet gjør en helt ok jobb. Bildene får skarpe og klare farger, men vi synes noen av bildene våre fikk et litt slørete uttrykk. Selfiekameraet har tydeligvis et automatisk «skjønnhetsfilter» som glatter ut huden vår. Det er fint, men ser noen ganger litt rart ut på en mann med skjeggstubber. Filtret kan heldigvis deaktiveres ved å skru over til manuell modus.

Vi liker også godt at Xperia M4 Aqua er utstyrt med en egen utløserknapp. Det bidrar til å gi oss en opplevelse at vi fotograferer med et «kamera» og ikke en mobil. Kameraappen til Sony er også god. Den har mulighet for mange manuelle innstillinger og den har et vell av effekter, som at du kan trylle frem både dinosaurer og fisker i bildene dine.

(Testen av Sony Xperia M4 Aqua fortsetter under bildet.)

VANNTETT: Du trenger ikke være redd for å bruke Xperia M4 Aqua utendørs i sommerregnet. Telefonen er vanntett.
VANNTETT: Du trenger ikke være redd for å bruke Xperia M4 Aqua utendørs i sommerregnet. Telefonen er vanntett. Foto: Hallvard Lunde

Et vanntett valg

Du får utrolig mye mobil for pengene med Xperia M4 Aqua. Den har to gode kameraer, god ytelse, pent design og god brukervennlighet.

Lanseringsprislappen på 2490 kroner har alt sunket til 2190 hos de som selger mobilen rimeligst akkurat nå. Ofte anbefaler vi folk å gå for «gamle» toppmobiler, som Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S4 eller LG G3, men da må du fortsatt ut med minst en tusenlapp mer enn det Xperia M4 Aqua koster.

Trolig er Sony Xperia M4 Aqua den mobilen som akkurat nå gir deg «mest for pengene».

(Testen av Sony Xperia M4 Aqua fortsetter under bildet.)

XPERIA M4 AQUA: Glemmer du Xperia M4 Aqua utendørs i regnet, har du ikke noe å frykte. Telefonen er vanntett.
XPERIA M4 AQUA: Glemmer du Xperia M4 Aqua utendørs i regnet, har du ikke noe å frykte. Telefonen er vanntett. Foto: Hallvard Lunde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen