Sony Xperia Z5 Compact

Knalltøff og kompakt mobil

Er du på jakt etter en middels stor mobil med mye kraft og stilig utseende? Ta en kikk på Xperia Z5 Compact.

KOMPAKT: Sony har klart å lage en 4.6 tommers mobil som oppleves som svært kompakt og robust.
KOMPAKT: Sony har klart å lage en 4.6 tommers mobil som oppleves som svært kompakt og robust. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Xperia Z5 er navnet på årets toppmobiler fra Sony. De har tidligere i å lansert en oppdatert utgave av Xperia Z3+ og de lanserte en Xperia Z4 som ble forbeholdt det japanske markedet. Xperia Z5-serien består av en trio med modellen Xperia Z5, Xperia Z5 Premium og Xperia Z5 Compact. Det er sistnevnte vi tester her.

For noen få år siden ville vi beskrevet en mobil med en 4,6 tommers skjerm for å være stor, men i dag er dette en middels stor til liten mobil. For å sette det hele i perspektiv, så har iPhone 6 en skjerm på 4,7 tommer, Galaxy S6 har en skjerm på 5,1 tommer, mens Xperia Z3+ har en skjerm på 5,2 tommer. 

TØFF: Xperia Compact Z5 har fått Xperia-logoen gravert inn i rammen. Det er tøft og gir mobilen et nesten militært preg.
TØFF: Xperia Compact Z5 har fått Xperia-logoen gravert inn i rammen. Det er tøft og gir mobilen et nesten militært preg. Foto: Hallvard Lunde

Kompakt

Xperia Z5 Compact lever opp til navnet sitt – den er kompakt. Det er ikke bare skjermen som gjør mobilen kompakt, men hele designet. Mobilen er relativt tykk (8,9 mm), noe som både bygger opp under den litt kompakte stilen og det bidrar til å gi oss inntrykk av at dette er en solid mobil.

Spesifikasjoner: Sony Xperia Z5 Compact

 • OS: Android 5.1.1
 • Skjerm: 4,6 tommer
 • Oppløsning: 1280 x 720 punkter, 323 PPI
 • Prosessor: Qualcomm Snapdragon 810
 • RAM: 2 GB
 • Intern lagringsplass: 32 BG
 • Minnekort: Inntil 200 GB
 • Hovedkamera: 23 MP
 • Frontkamera: 5 MP
 • 4G: Ja, LTE cat. 6
 • WiFi: 802.11 a/ac/b/g/n
 • Bluetooth: v. 4.1, A2DP, Apt-X, AVRCP
 • Batteri: 2700 mAh
 • Størrelse: 127 x 65 x 86 x 8,6 mm
 • Vekt: 138 gram
 • Annet: Vanntett og støvtett (IP65 og IP68), fingeravtrykksleser

Designet på Z-serien er oppgradert fra tidligere modeller. Metallrammen rundt mobilen er laget med en matt finish med en inngravert Xperia-logo på siden. Bakstykket er laget i frostet glass. Alle knappene er samlet på høyre side og like tilgjengelige enten du manøvrerer mobilen med høyre- eller venstre hånd. Xperia Z5 Compact har også en dedikert kameraknapp, noe som forenkler mobilfotograferingen mye.

Sony har også spandert på seg en fingeravtrykksleser på Z5 Compact. Den er integrert rundt av/på-knappen. Selve funksjonen er ganske «skjult» og mens du hos Apple og Samsung blir bedt om å «registrere» fingeravtrykk under oppsettet av mobilen, må vi hos Sony inn i menyen etter at mobilen er satt opp og konfigurere denne funksjonen. 

Ikke full HD

Mens Xperia Z5 Premium får en ordentlig 4K-skjerm, må du nøye deg med en HD-oppløst skjerm (1280 x 720 punkter) på Xperia Z5 Compact. Pikseltettheten er på 323 punkter per tomme og skal vi være ærlige, så tror vi få vil la seg merke med at mobilen har en skjerm uten full HD-oppløsning. Den er vanlig Sony-tradisjon utstyrt med mye teknologi som Triluminos og X-Reality, som skal bidra til skarpere farger, mer kontrast og bedre skarphet.

Mye kraft

Sony har pakket mye kraft inn i Xperia Z5 Compact. I våre ytelsestester legger den seg omtrent på nivå med Galaxy S6 og den er jevnt over kraftigere enn Sony Xperia Z3+. Batterilevetiden målte vi til 11 timer og 31 minutter.

KNAPPER: Alle knappene på Xperia Z5 Compact er samlet på høyre side.
KNAPPER: Alle knappene på Xperia Z5 Compact er samlet på høyre side. Foto: Hallvard Lunde

Supert mobilkamera

Kameraet er, i tillegg til ytelsen, hovedattraksjonen på Xperia Z5 Compact. Her får du et mobilkamera med hele 23 megapiksels oppløsning og en hybrid autofokus, som Sony lover er lynrask. Ifølge Sony innebærer deres hybride autofokus to teknologier. Kontrastdeteksjon for presisjon og fasedeteksjon for hastighet. Dette gjør at kameraet skal kunne fokusere på under ett sekund uansett hvor på skjermen motivet befinner seg.

Vi opplevde også autofokusen på Xperia Z5 Compact som rask, men kanskje ikke raskere enn for eksempel iPhone 6 Plus. Noen ganger erfarte vi at den brukte litt tid, som vi opplever på andre toppmobiler, men i sum så oppleves kameraet på Xperia Z5 Compact som raskt og godt.

Bildene kameraet leverer er svært gode. Vi sammenlignet med iPhone 6 Plus, som også har et svært godt kamera. I den tvekampen klarer Z5 Compact seg bra. Det er ikke store forskjeller på bildene, men vi synes Sony klarer å levere litt mer farger og får fram litt mer detaljer i områder som på iPhone 6 Plus blir litt mørke. Uansett, kameraet på Xperia Z5 Compact er nok blant de aller beste mobilkameraene på markedet akkurat nå.

Oppsummering

Xperia Z5 Compact er mobilen for deg som synes de store 5-tommers mobilene blir for store. Xperia Z5 Compact lever opp til navnet: Den er kompakt. Den har også svært god ytelse, et svært godt kamera og den byr på en behagelig «Sony-tunet» Android-opplevelse, som vi liker svært godt. Telefonen virker solid og robust og selv om du ikke kan ta mobilen med deg under vann, så tåler den å bli skylt av under springen og du trenger ikke være redd for å bruke den om det regner.

KAMERA I: Et testbilde fra Xperia Z5 Compact (øverst) mot iPhone 6.
KAMERA I: Et testbilde fra Xperia Z5 Compact (øverst) mot iPhone 6.
KAMERA II: Forskjellene på Xperia Z5 Compact (venstre) og iPhone 6 er ikke veldig store.
KAMERA II: Forskjellene på Xperia Z5 Compact (venstre) og iPhone 6 er ikke veldig store. Foto: Hallvard Lunde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning