Apple iPad Pro

Den største iPad-nyheten siden iPad

Nye iPad Pro har 12,9 tommer skjerm og 5,6 millioner piksler.

STOR: Nye Apple iPad Pro har en skjermstørrelse på hele 12,9 tommer.
STOR: Nye Apple iPad Pro har en skjermstørrelse på hele 12,9 tommer. Foto: Apple
Publisert Oppdatert
FAMILIEN: Apple har nå iPad-er i tre størrelser. iPad Pro er nykommeren med 12,9 tommer skjerm.
FAMILIEN: Apple har nå iPad-er i tre størrelser. iPad Pro er nykommeren med 12,9 tommer skjerm. Foto: Apple

"Den største iPad-nyheten siden iPad", slik introduserte Tim Cook den nye iPad Pro.

Ryktene om en ny og større iPad har gått en stund, og de viste seg å stemme. Apple iPad Pro har nemlig en skjerm som er hele 12,9 tommer stor. Det er litt større enn storskjermbrettet Samsung Galaxy NotePro 12.2.

Den har en oppløsning på 5,6 millioner piksler, noe som gir en oppløsning på 2732 x 2048 piksler, den størst oppløsning av alle iOS-enheter.

Størrelsen har Apple kommet frem til ved å lage 4:3 format som er like bredt som iPad Air 2 er høy.

PC-ytelse

iPad Pro har fått en splitter ny A9X-prosessor. Apple mener denne prosessoren er i klasse med stasjonære PC-er.

Grafikkytelsen er 360 ganger raskere enn på den originale iPad-en og Apple hevder prosessoren er raskere enn  80% av PC-er solgt det siste året.

Ved bruk av iMovie på iPad Pro lover Apple at du skal kunne redigere tre 4K-spor samtidig. Det er i så fall imponerende.

Fire høyttalere

Den nye iPad-en har fått hele fire høyttaler. Disse skal endre hvordan de låter avhengig av posisjonen du holder iPad Pro i, slik at du alltid får riktig lyd enten du holder den i høyde eller breddeformat.

Apple lover 10 timer batteritid på iPad Pro, men hvorvidt det betyr at du kan se 10 timer film på den, eller om det er ved mer moderat bruk vet vi ikke.

Apple gjorde også en sammenligning med den originale iPad. iPad Pro er nemlig ca. like tung som denne til tross for at den har 79% større skjerm. iPad Pro er nemlig bare 6,9 mm tynn.

Utfordrer Surface

Det er tydelig at Apple ønsker å utfordre Microsoft Surface. Smart keyboard er nemlig et tastatur-deksel du kan klipse direkte på iPad Pro. Det skjer gjennom en ny tilbehørskontakt som kan overføre både strøm og data.

I tillegg får iPad Pro en egen stylus. Det var tilløp til latter i salen da navnet ble avslørt. Stylusen heter nemlig Apple Pencil.

Dette er likevel et mer avansert tilbehør enn navnet og utseendet gir inntrykk av. Pennen detekterer nemlig ikke bare hvor hardt du trykker den mot overflaten, men også i hvilken vinkel du holder den, slik at streker du tegner med den kan endre utseende etter hvilken vinkel du tegner dem i.

Når du bruker stylusen går skjermen på iPad Pro også inn i turbomodus og registrerer bevegelse dobbelt så raskt enn når du bruker fingeren. Det skal gjøre stylusen svært responsiv.

Det hadde på forhånd vært spekulert i at iPad Pro ville få den samme Force Touch-funksjonen som nye iPhone 6s, som ble lansert samtidig, men det ble verken nevnt eller demonstrert.

Tilgjengelig i november

Ellers får iPad Pro et 8 megapiksel kamera, fingeravtrykksleser (Touch ID) og 128 GB versjonen får også LTE-støtte. Den kommer i fargene Silver, Gold og Space Gray.

iPad Pro skal være tilgjengelig i november, uten at det ble nevnt om det er bestemte markeder som er først ute.

Prisene er satt til 799 dollar for 32 GB versjonen, 949 dollar for for 128 GB versjonen, og 1079 dollar for 128 GB og LTE.

Norske prisr er foreløpig ikke kjent, men man kommer ofte ganske nær kroneprisen (pluss moms og avgifter) ved å gange med 10. Det betyr i såfall at 128 GB med LTE vil bikke 10.000 kroner.

Apple Pencil på sin side vil koste 99 dollar, mens Smart Keyboard-dekslet vil koste 169 kroner.

BLYANT: Apple har laget sin egen stylus til iPad Pro. Den har fått navnet Apple Pencil.
BLYANT: Apple har laget sin egen stylus til iPad Pro. Den har fått navnet Apple Pencil. Foto: Apple

Ny iPad Mini

Apple introduserte også, ganske kort, nye iPad Mini 4. Alt de sa om denne er at det er iPad Air 2 i en mindre innpakning.

Den vil ha en startpris på 399 dollar. Det ble ikke nevnt noe om noen nye iPad Air-modeller.

KRYMPET: Apple iPad Mini 4 skal være iPad Air 2 krympet ned til Mini-størrelse.
KRYMPET: Apple iPad Mini 4 skal være iPad Air 2 krympet ned til Mini-størrelse. Foto: Apple

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning