Samsung Galaxy NotePro 12.2

Kjempen blant nettbrett

Et nett brett for sofaen eller styrerommet. Galaxy Note 12.2 har mye å bidra med.

KONTRASTSØM: Vi synes kombinasjonen av baksidens jukseskinn og kontrastsøm gir et organisk og eksklusivt preg.
KONTRASTSØM: Vi synes kombinasjonen av baksidens jukseskinn og kontrastsøm gir et organisk og eksklusivt preg. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Publisert Oppdatert
SVÆR: Galaxy NotePro 12.2 er en sværing. Et 10.1 tommers nettbrett blir plutselig lite når vi legger det opp på 12,2 tommeren.
SVÆR: Galaxy NotePro 12.2 er en sværing. Et 10.1 tommers nettbrett blir plutselig lite når vi legger det opp på 12,2 tommeren. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Vi må innrømme at vi dro litt på smilebåndet da vi leste om Samsungs lansering av et 12,2 tommers nettbrett i Note-familien i januar. Vi fortsatt å smile da vi noen uker senere overvar en nyhetspresentasjon live i februar, der Note-kjempen på ny ble trukket fram. Og på «touch & try» seansen etterpå, smilte vi fortsatt. Men da smilte vi fordi vi ble positivt overrasket over hvor tynt og håndterbart dette kjempenettbrettet tross alt var. Den samme følelsen kom tilbake da vi for noen uker siden fikk inn Note 12.2 til test.

Visuelt er 12,2-versjonen av Note identisk med sine mindre brødre, som Galay TabPro 8.4. Her er det elegante jukseskinnet og kontrastsømmer på baksiden på plass, slik vi kjenner det fra Note-serien.

Stort, men tynt

Det visuelle lurer oss også litt. For det er kanskje tykkelsene på 7,95 mm i kombinasjon med den gigantiske skjermen som kamuflerer det faktum at Galaxy Note 12.2 faktisk veier 753 gram.

På et vanlig nettbrett på 10 tommer, ville en slik vekt gjort nettbrettet uaktuelt i 2014. Men ser vi i forhold til andre produkter, så er det for eksempel bare 284 gram mer enn iPad Air og det er under 100 gram mer enn hva første generasjon iPad-er veide. Måler vi vekt per tomme skjerm, så får vi et forholdstall for Galaxy Note 12.2 på 61,7 gram per tomme, mens tilsvarende øvelse for iPad Air gir 48,3 gram per tomme skjerm.

For orden skyld så tar vi med at Galaxy Note 12.2 kun er 0,45 mm tykkere enn iPad Air.

IKKE TYKK: Man skulle kanskje tro at et nettbrett på 12,2 tommer hadde en viss tykkelse, men NotePro 12.2 er knapt tykkere enn Samsungs TabPro 10.1 som du ser til venstre i bildet.
IKKE TYKK: Man skulle kanskje tro at et nettbrett på 12,2 tommer hadde en viss tykkelse, men NotePro 12.2 er knapt tykkere enn Samsungs TabPro 10.1 som du ser til venstre i bildet. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Størrelsen til Galaxy Note 12.2 gjør at vi stort sett aldri sitter med det i «løse luften», men legger det på et bord, støtter det på fanget eller holder det med hendene/albuene støttet mot beina. Det gjør at vi i testperioden sjelden opplevde nettbrettet som tungt eller uhåndterbart. Det er kun når vi holder nettbrettet med en hånd at nettbrettet oppleves som litt tungt.

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy NotePro 12.2

 • Skjerm: 12,2 tommer
 • Oppløsning: 2560 x 1600 punkter
 • Prosessor: 1,9 GHz Octa Core
 • RAM: 3 GB
 • Lagringsplass: 32 GB
 • 4G: Ja (avh. modell)
 • Bluetooth: Versjon 4.0
 • GPS: Ja
 • WiFi: 802.11 ac/a/n/g/
 • Størrelse: 295,6 x 204 x 7,95 mm
 • Vekt: 750 gram

Likevel er nok dette ikke nettbrettet du drar frem på en trang buss eller T-bane.

God ytelse

Galaxy Note 12.2 tygger seg veldig greit gjennom ytelsestestene våre med sin relativt nye Octa Core-prosessor (åtte kjerner). Den legger seg tett på Galaxy TabPro 8.4 og det betyr at Note 12.2 er blant de kraftigste nettbrettene akkurat nå. Vi målte også batterilevetiden til 7 timer og 14 minutter. Det er bra på en så stor skjerm, men så har også Samsung stappet et kjempebatteri på 9500 mAh inn i NotePro 12.2.

Kameraet på NotePro 12.2 har vi ikke lagt spesielt stor vekt på i denne testen, men vi skulle kanskje ønske at hovedkameraet hadde byttet plass med ansiktskameraet, for denne typen enhet tror vi mer blir brukt til Skype og videokonferanse enn til fotografering. Unntaket er kanskje en type bruk som innebærer et behov for fotodokumentasjon.

Skjermen på Galaxy Note Pro 12.2 er også veldig bra. Den høye oppløsningen (2560 x 1600 punkter) bidrar til et superskarpt bilde. Til film og bilder fungerer skjermen ypperlig.

God brukervennlighet

Vi skal ikke gå gjennom alle funksjonene på Note 12.2. Vi nøyer oss med å nevne at den har en S-Pen, slik vi er blitt vant med på Note-serien. Den fungerer kanskje enda bedre på en stor skjerm, siden det blir lettere å skrive på en naturlig måte. Nettbrettet har versjon 4.4 (KitKat) av Android, som er den nyeste versjonen. Generelt så har Samsung en ryddig integrasjon av Android som fungerer veldig bra sammen med Samsungs eget TouchWiz-grensesnitt.

For hvem?

PENN: Samsungs S Pen følger med på Note-modellene. Pennen har sin egen parkeringsplass.
PENN: Samsungs S Pen følger med på Note-modellene. Pennen har sin egen parkeringsplass. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Hvem målgruppen til Samsung 12.2 tommers Note skal være er vi ikke helt sikre på. Generelt er Note-produktene Samsungs for «high-end»-brukere - alle som vil ha det nyeste, raskeste og beste. Trolig vil den store Note Pro-versjonen velges av businessbrukere som ønsker en stor digital «notatblokk» til bruk i styrerommet. Med passende tilbehør kan man både skrive raskt med et eksternt tastatur eller man kan notere flittig med pennen. I Samsungs Pro-nettbrett følger det også med litt ekstra programvare, som Hancom Office, Remote PC, e-Meeting og noen til.

For sofasliteren fungerer nettbrettet som en ekstra skjerm, perfekt til Netflix, NRK.no og annen streamet underholdning. I tillegg kan du med IR-senderen også styre TV-en om du ønsker det.

Konklusjon

Prisen på Galaxy Note Pro 12.2 vil nok trolig være den største bøygen for de fleste potensielle kjøpere av dette gigantnettbrettet. For den minste versjonen koster fra 6500 kroner og du må legge på nesten en tusenlapp til om du ønsker mobilt bredbånd (4G).

For den prisen får du flere lette og lekre PC-er med noenlunde samme skjermstørrelse. Det gjør at vi tror mange vil vekte fordelen med å bruke pengene på en «ordentlig» PC tyngre, enn fordelen med et stort nettbrett.

Men om du er en person som klarer deg lenge med et nettbrett, som liker en stor skjerm til film eller du vil dyrke dine kunstneriske sider og bruke nettbrettet som et digitalt tegnebrett, så har Galaxy Note 12.2 noe å tilby. Samsung skal også få litt kred for å tørre å lage noe ingen andre tør.

Les også:

Spill-PC som ikke bråker

Her er mobilene som lanseres i vår

Smart nettverksdings: Denne trenger du på reise

KONTRASTSØM: Vi synes kombinasjonen av baksidens jukseskinn og kontrastsøm gir et organisk og eksklusivt preg.
KONTRASTSØM: Vi synes kombinasjonen av baksidens jukseskinn og kontrastsøm gir et organisk og eksklusivt preg. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning