Storlansering fra Apple

Dette er nye iPhone 6s

Bedre kamera og 3D Touch.

AVANSERT: Apple lover at nye iPhone 6s og 6s Plus skal være verdens mest avanserte smartmobiler.
AVANSERT: Apple lover at nye iPhone 6s og 6s Plus skal være verdens mest avanserte smartmobiler. Foto: Apple
Publisert Oppdatert
TRYKKFØLSOM: iPhone 6s er ikke bare berøringsfølsom, men også trykkfølsom. Den kan til og med skille mellom et mykt og hardt trykk på skjermen.
TRYKKFØLSOM: iPhone 6s er ikke bare berøringsfølsom, men også trykkfølsom. Den kan til og med skille mellom et mykt og hardt trykk på skjermen. Foto: Apple

Som vanlig har det vært mange spekulasjoner rundt Apples nyeste mobiltelefoner, og ryktene om iPhone 6s har gått siden begynnelsen av året.

I kveld avduket Apple både nye iPad Pro og en helt ny Apple TV. De fleste ventet nok mest på nye iPhone.

Og Apple er ikke akkurat beskjedne når de omtaler sine nye iPhone modeller. Navnet er, som mange allerede har gjettet, iPhone 6s og iPhone 6s Plus.

Apple mener at dette er, ikke bare de mest avanserte iPhone-modellene noen gang, men de mest avanserte smarttelefonene i verden.

3D Touch

Grunnen til det er i stor grad det Apple kaller 3D Touch. Dette er en versjon av det Apple har kalt Force Touch på deres MacBook.

Telefonen detekterer ikke bare berøring, men også trykk. Og ikke bare det, den skiller på et hardt eller et lett trykk. Dette er selvsagt innarbeidet i iOS 9 slik at du for eksempel kan trykke lett på en mail for å få en forhåndsvisning av innholdet, eller hardt trykk for å åpne e-posten.

Det ble også demonstrert spill som tok i bruk 3D Touch mulighetene.

Utseende ser ellers ganske likt ut som iPhone 6 og 6 Plus. Skjermstørrelsen er også den samme på 4,7 og 5,5 tommer.

Nytt kamera

Mange har kritisert Apple for å henge etter med et kamera som bare har 8 megapiksler oppløsning. Apple selv forklarer dette med at de ikke ville øke oppløsningen før de kunne gjøre det uten å gi mer korn og støy.

Nå mener selskapet at de har greid akkurat det, for nye iPhone 6s og 6s Plus har fått 12 megapiksler oppløsning.

Ikke nok med det, videofunksjonen er også oppgradert og filmer nå i 4K-oppløsning.

Den økte oppløsningen gjør også at panoramabilder blir mye større. Det ble vist frem panoramabilder med en oppløsning på 63 megapiksler.

Så gjenstår det å se om Apple kan hamle opp med bildekvaliteten til mobiltelefoner som LG G4 og Samsung Galaxy S6.

Levende fotografier

En annen nyhet er at du sammen med hvert bilde kan ta opp en kort videosnutt. Denne kan du få se ved hjelp av den nye 3D Touch-funksjonen.

LIKT: Utseendemessig skiller ikke iPhone 6s og 6s Plus seg fra forgjengerene. Forskjellen er forskjellig fargevalg og at det er brukt samme type aluminium som i Apple Watch.
LIKT: Utseendemessig skiller ikke iPhone 6s og 6s Plus seg fra forgjengerene. Forskjellen er forskjellig fargevalg og at det er brukt samme type aluminium som i Apple Watch. Foto: Apple

Dette minner om funksjoner vi har sett fra andre produsenter, for eksempel HTC Zoe som ble introdusert på HTC One. Apple påstår likevel at Live Photos, som de kaller det, tar opp hele videosnutten i 12 megapiksler.

Du kan skru av funksjonen, men den står på som standard. Blant annet vil Facebook støtte bruk av Live Photos i sin iOS app.

Kraftigere

Selvsagt er selve innmaten også forbedret, og iPhone 6S har fått en ny A9-prosessor. Det er tredje generasjons 64-bits prosessor fra Apple.

Prosessoren har blant annet fått forbedret grafikkytelse, og det ble demonstrert hvordan spillutviklere nå kunne legge på stadig nye effekter og flere fiender i spillene sine uten at det skulle gå ut over spillytelsen.

Også fingeravtrykksleseren har blitt raskere og skal nå kunne lese av fingeravtrykket ditt dobbelt så raskt som før.

I tillegg støtter iPhone nå 23 forskjellige LTE-frekvenser, den har fått wi-fi støtte på opp til 866 Mbps og glasset skal tåle mer.

Norge må vente

De nye iPhone-modellene kommer for salg 25. september, men ikke i Norge. Apple lover at modellene skal være i salg i mange flere land innen utgangen av året. Det kan bety at det ligger mange flunkende nye iphone 6s og 6s Plus under juletrærne i år.

Norske priser vet vi ikke noe om enda, men i USA vil de nye telefonene få samme pris som iPhone 6 og 6 plus har hatt, mens de øvrige synker i pris. iPhone 5s vil bli den nye billigmodellen.

En trøst for de utålmodige er at nye iOS 9 kommer 16. september. Verdt å få med seg er at Apple også senker prisene på lagringsplassen på iCloud. Nå får du 1 TB lagring til 9,99 dollar (ca. 82 kroner), noe som er mer i stil med prisen du må ut med hos tjenester som Google Drive og Dropbox.

FARGEVALG: Apple iPhone 6s kommer i fire forskjellige farger.
FARGEVALG: Apple iPhone 6s kommer i fire forskjellige farger. Foto: Apple

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning