Biltest

Test: Toyota Mirai hydrogenbil

Ganske enkelt en av tidenes viktigste biler.

HYDROGEN: Toyota Mirai er den første serieproduserte bilen som er bygget som en hydrogenbil fra bunnen av. Nå har vi endelig fått testet den i Norge.
HYDROGEN: Toyota Mirai er den første serieproduserte bilen som er bygget som en hydrogenbil fra bunnen av. Nå har vi endelig fått testet den i Norge.
Publisert

Det store målet både i Norge og Europa er at bilparken skal bli «utslippsfri». Tiden for bensin- og dieselmotorer skal både i klimaets-, luftkvaliteten- og ressurstilgangens navn fases ut.

Elbilene er på mange måter den åpenbare løsningen, men utviklingen av batteriteknologien går ikke i nærheten av raskt nok til å gjøre elbiler til et fullverdig alternativ til forbrenningsmotorer.

Klare svakheter

De fleste elbiler på markedet i dag sliter med å komme seg noe særlig mer enn 10-16 mil på vinterføre. Faktisk er det bare Tesla som er i nærheten av å tilby et fullgodt alternativ til de vanlige bilene når det kommer til rekkevidde.

Men selv om en Model S er fritatt for både moms og engangsavgift, nærmer du deg raskt én million kroner for den modellen du kunne tenke deg. Dessuten vil avgiftsfordelene fases ut ganske raskt, og da vil prisene økes ytterligere.

Les også: Tesla er den store taperen i forslag til nye bilavgifter

Løsningen: Bytte ut batterier med hydrogen?

Elbilenes store ulempe er batteriene: De er dyre, tar lang tid å lade opp og veier fryktelig mye. Dessuten mister de kapasitet over tid. På toppen av det hele legger de stor belastning på strømnettet.

Les også: NTNU-professor: - Elbiler kan føre til strømmangel

Og det er her Toyota Mirai kommer inn, som den første serieproduserte bilen som er bygget fra bunn som en hydrogenbil.

Vi vil gå så langt som å si at Mirai er en av tidenes viktigste biler, fordi den representerer et paradigmeskifte.

En hydrogenbil er enkelt sagt en elbil der batteriene er byttet ut med en brenselcelle som genererer strøm fra hydrogen.

Hydrogensystemet er ganske omfattende. Foran sitter motor og kraftstyringen. Under forsetene sitter selve brenselcellen som genererer strøm. Under baksetene sitter den største av to hydrogentanker, mens bak er det en ekstra tank og batteri som mellomlagrer strøm.
Hydrogensystemet er ganske omfattende. Foran sitter motor og kraftstyringen. Under forsetene sitter selve brenselcellen som genererer strøm. Under baksetene sitter den største av to hydrogentanker, mens bak er det en ekstra tank og batteri som mellomlagrer strøm.

Du slipper de enorme og tunge batteriene

Fordelen med hydrogenbiler er primært at de har en drivstofftank som som fylles opp på nesten samme måte som en bensintank. Tanken veier og koster også mye mindre enn batterier som brukes i elbiler, og kan dermed gjøres større uten at det koster spesielt mye.

Med et trykk på ca 700 bar, pumpes hydrogen på tanken. En påfylling tar 3-5 minutter.
Med et trykk på ca 700 bar, pumpes hydrogen på tanken. En påfylling tar 3-5 minutter.

Om du lurer på hvordan hydrogenbiler fungerer, anbefaler vi at du tar en titt på denne artikkelen hvor vi gått gjennom hydrogenets fordeler og utfordringer i biler.

Så hvordan er den å kjøre?

Det å sette seg ned bak rattet på Mirai er en ganske spesiell opplevelse - først og fremst fordi opplevelsen ikke er oppsiktsvekkende.

Vi kom inn i det med en stor følelse av å skulle kjøre fremtidens bil, men det lite fanfare rundt det hele. Dette er nemlig en ganske så vanlig bil, og det krever ingen spesialkompetanse.

Interiøret er i stor grad bare en lett modifisert variant av det du finner i nye Toyota Prius, der den største forskjellen er et overbygg mellom midtkonsollen og dashbordet med en litt annerledes skjerm for klimaanlegg og varme i setene.

Prøvekjørt: Toyota Prius 4. generasjon

Når du trykker på startknappen kan du høre noen lyder som minner om  en kombinasjon av elektronikk og hydraulikk - trolig fra hydrogensystemet. Ellers er det stille.

Så setter man bilen i gir, og oppdager fort at dette er som å kjøre en elektrisk Prius. Mirai er lenger enn Prius, og det kommer mer lyd fra en Prius, men kjøreopplevelsen er nær identisk.

Elmotoren på 154 hestekrefter er utrolig kvikk i lave hastigheter, og går raskt over i en relativt bedagelig akselerasjon som oppleves nøyaktig likt som den trinnløse girkassen på Prius. 0-100 unnagjøres på rett under 10 sekunder.

På motorvei og landevei er Mirai relativt stillegående og behagelig, og til bykjøring er det en ekstremt lettkjørt elbil.

Med en egenvekt på godt over 1,8 tonn legger du derimot fort merke til at det ikke er noen sportsbil. Den oppfører seg som en mindre villig Prius hvis du presser den.

Dette er den eneste «avgassen» fra bilens brenselcelle: Vann og vanndamp.
Dette er den eneste «avgassen» fra bilens brenselcelle: Vann og vanndamp.

Det eneste spesielle er egentlig at du har en stor knapp merket med "H2O" til venstre for rattet. Det denne knappen gjør er å dumpe ut bilens eneste «avgasser» i et stort jafs, nærmere bestemt vann i gass- og flytende form.

Hva med rekkevidden?

På papiret skal en Mirai med fulle hydrogentanker kunne kjøre opp til 550 kilometer mellom hver fylling, litt lenger enn en fulladet Tesla. Men som vi alle vet er disse talle ikke realistiske, spesielt ikke på vinteren.

Bilen regnet selv ut en rekkevidde på 340 km etter at tanken var fyllt helt opp.
Bilen regnet selv ut en rekkevidde på 340 km etter at tanken var fyllt helt opp.

Toyota i Norge sier de har fått rundt 40 mil i praksis på vinterstid, mens vår testbil selv rapporterte henholdsvis 340 og 366 kilometer rekkevidde etter to separate fyllinger. Bruk av aircondition, varmeapparat, varme i seter og kjørestil påvirker naturlig nok rekkevidden på lik linje med en elbil.

Systemet ser forøvrig ut til å regne ut rekkevidden på en noe bedre måte enn elbiler, og hvis en virkelig kjører pent kan en få ned forbruket ganske mye.

Dette er i utgangspunktet ikke all verden avgjørende, siden bilen uansett kan fylles opp på 3-5 minutter.

Utfordringen er at foreløpig er det bare ladestasjoner i hovedstadsområdet, noe som gjør at langturer er helt utenkelig.

Stor bil, ikke veldig mye plass

Det er ikke alle som er overbevist om at hydrogen egentlig har en plass i fremtidens biler, men at det i større grad vil være aktuelt på større kjøretøy som busser og lastebiler.

Årsaken er at brenselcellene og tankene fortsatt tar relativt mye plass, og at teknologien virkelig kommer til sin rett når du kan hive på virkelig store drivstofftanker på lastebiler. Det er i dag helt utenkelig å ha en rent batteridrevet vogntog.

En kan se at bagasjerommet virkelig er formstøpt rundt batteri og hydrogentank.
En kan se at bagasjerommet virkelig er formstøpt rundt batteri og hydrogentank.

At dette argumentet har elementer av sannhet i seg, ser vi på Mirai:

Til tross for at bilen er 35 centimeter lenger og 5,5 centimeter bredere enn Prius, er bagasjerommet relativt lite. På papiret er det 361 liter - 141 liter mindre enn Prius, men ikke spesielt lett å utnytte med mange kriker og kroker.

Og i motsetning til Tesla, er det ikke noe lagringsplass under panseret.

I baksetene har Toyota bygget opp en fast midtkonsoll med oppbevaringsrom mellom de to baksetene - som forøvrig ikke kan legges ned.

Beinplassen i i de to baksetene er det derimot ikke noe å utsette på.

Bør du kjøpe den?

I løpet av året kommer det ikke fler enn 10 biler til Norge, så det er ingen grunn til å kaste drøyt 600.000 kroner etter Toyota med det første. Men i 2017 mangedobles produksjonen, og antall biler som sendes i vår retning øker betydelig.

Det er omtrent da en rekke andre produsenter også vil komme med konkurrerende hydrogenmodeller.

Og det er definitivt noen svært gode argumenter for at Mirai eller en annen hydrogenbil bør være ditt neste bilvalg. Det at den har alle elbilens fordeler, samtidig som rekkevidden på papiret er ubegrenset, gjør den utrolig fleksibel.

Nå som det skal bygges store mengder uforutsigbar vindkraft, har også hydrogen potensial til å bli svært så klimavennlig gjennom bruk av «overskuddskraft».

Les også: Kan bruke "gratis" strøm som ikke brukes til noe

Når det gjelder bilen i seg selv, er den ikke spesielt oppsiktsvekkende: Mirai oppleves som en god hverdagsbil som nær sagt er likestilt med en Prius.

Mye tyder også på at hydrogenbiler vil beholde "elbilfordelene" lenge etter at de klassiske elbilene mister dem.

Høna og egget

Men foreløpig er det en stor høna-og-egget-problemstilling: Det finnes bare en håndfull hydrogenstasjoner i Norge, og alle ligger i hovedstadsområdet.

Denne ladestasjonen utenfor Sintef på Gaustad i Oslo er en av svært få hydrogenfyllestasjoner som i dag eksisterer.
Denne ladestasjonen utenfor Sintef på Gaustad i Oslo er en av svært få hydrogenfyllestasjoner som i dag eksisterer.

Det er ikke så rart, for det finnes kun noen veldig få hydrogenbiler på norske veier, i all hovedsak prototyper. Det er dermed ikke et komersielt grunnlag, og Statoil Fuel & Retail droppet sin langsiktige satsing etter at de ble kjøpt opp av Couche-Tards.

Det finnes i dag flere selskaper som sier at de skal bygge opp infrastruktur i Norge, men de fleste har mål om noen få stasjoner innen 2020.

Dermed er foreløpig en hydrogenbil mer begrenset enn en vanlig elbil: For mens en elbil kan lades opp hvor som helst, må en hydrogenbil være i Oslo når den nærmer seg tom tank.

Toyota Mirai

Elmotor: 154 HK, 335 Nm
Strøm: 114 kW TFCS brenselcellestack og 1,6 kWh Nikkel-hybrid batteri
Hydrogentank: 2 tanker med totalt 5 kg kapasitet

Girkasse: E-CVT (trinnløs)
Drift: FWD
Størrelse: 4890/1815/1535 mm
Egenvekt:  1850 kg
Bagasjeplass: 361 liter
Hengerfeste: Nei
0-100: 9,6 sekunder
Rekkevidde: Offisielt 502 km
CO2: N/A

Pris fra 609.500 kroner inkludert frakt og levering

Innen nye fyllestasjoner kommer, fungerer Mirai mest som en påminnelse om hva som er mulig hvis man bare satser.

Og en satsing er nødvendig for å få produksjonen opp og prisene ned. For 600.000 kroner er ganske enkelt for mye for denne bilen.

Det gode

  • Er i praksis en elektrisk Prius med ubegrenset rekkevidde
  • Oppleves kvikk og lettkjørt
  • Interessant design
  • Støysvak
  • Viser vei inn i fremtiden

Det dårlige

  • 610.000 kroner er ganske stivt
  • Vekten gjør noe med kjøreegenskapene
  • Bagasjerommet er knapt
  • Kun 4 seter

Det grusomme

  • Fylleinfrastrukturen er foreløpig nær ikke-eksisterende, og gjør bilen mye mindre praktisk enn den kunne vært

Les også: Du må betale ny «avgift» på strøm - pengene sendes rett til Sverige

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Tesla Model 3 blir avduket 31. mars 2016

Politiet advarer: - Det er et usselt knep for å få dere til å stanse

Dette vekker oppsikt i fagmiljøet

Tesla-eier må betale 93.000 kroner i CO2-skatt

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2016.

Les også