Tesla-eier må betale 93.000 kroner i CO2-skatt
Myndighetene mener det er utslippsversting.

Etter at denne saken ble publisert har myndighetene snudd. Mer om det lenger ned i saken.
I Norge er elbiler definert som «nullutslippsbiler», fordi bilene går på elektrisitet, men slik er det ikke over hele verden.
Singapore er et land med svært høye bilavgifter, men da 44 år gamle Joe Nguyen importerte en brukt Model S fra Hong Kong tidligere i år ble han overrasket.
Skattet som høyutslippsbil
Da bilen skulle registreres fikk han en ekstra «karbonskatt» på rundt 93.000 norske kroner (15.000 singaporske dollar).
- Ærlig talt, det er idiotisk. Jeg besøkte transportmyndighetene (LTA) og de viste til FN-utslippsregelverk. De hadde regnet med CO2-utslippene fra kraftverket. Vi legger vel ikke på en CO2-skatt for de som lader mobiltelefonen sin, gjør vi? spør han retorisk til The Straits Times.
Årsaken til at Model S kom så dårlig ut, er at forbrukstester viser at bilen bruker 444 wattimer per kilometer (0,44 kWh). I Singapore genereres mesteparten av strømmen fra gasskraftverk, og de regner med 0,5 gram CO2 per Wh.
Les også: Den skitne realiteten bak elbilene
Resultatet var at Model S ble registrert som om den slapp ut 222 gram CO2 per kilometer, noe som hevet den langt over lavutslippsbiler og dermed en real CO2-skatt. Til sammenligning har en gjennomsnittlig bensinbil som selges i Norge et CO2-utslipp på 119 gram.
Oppdatert: Tesla melder nå at Singapore har endret poolitikk.
- LTA har bekreftet at bilen som vår kunde importerte i 2014 kvalifiserer til innpass i kategorien for de miljømessig reneste bilene i landet, med utgangspunkt i energiforbruk på 181 Wt/km, slik Model S er sertifisert som i USA. I Singapore genererer strømproduksjon omlag 0,5kg CO2/kWt. Basert på bilens energiforbruk, som er 181 Wt/km, gir dette 90g CO2/KM, skriver en talsperson for Tesla til Side3.
- Vi har samarbeidsinnstilte samtaler med LTA for å sikre en riktig forståelse av disse sakene og å sørge for at de tester vår kundes Model S på korrekt vis. Basert på den positive tonen i disse diskusjonene er vi trygge på snarlig løsning.
Ikke alle elbiler kommer dårlig ut
Til sammenligning melder avisa at både BMW i3 og den oppladbare hybriden BMW i8 får et CO2-fratrekk i avgiftene som er dobbelt så høyt som Model S fikk (30.000 SGD). Den lille elbilen Peugeot Ion fikk på sin side et fratrekk på 20.000 SGD.
Dette var første gangen en Model S ble importert til det lille landet, og uenighetene gjorde at importprosessen tok nærmere halvannet år.
Nå har han gitt opp kampen med myndighetene, men håper de vil endre regelverket.
- Jeg har gitt opp å få pengene mine tilbake. Nå vil jeg bare at myndighetene skal forbedre seg. Det er stor interesse for Model S, sier han.
PS!
Under politisk kvarter torsdag morgen, tok Senterpartiet til ordet for at elbilfordelene skal fases ut langt raskere enn det som tidligere har vært foreslått.
De mener at elbiler bør få full merverdiavgift fra 2017, sammen med at fordeler som gratis parkering og tilgang til kollektivfeltet skal fjernes helt.
Les også: - De som i klimaets navn fremmet dieselbiler, var plutselig ansvarlige for at barn ikke fikk puste