Top Gear kjører Trollstigen

En av verdens beste veier

Og den er i Norge.

VILL NATUR: Trollstigen er definitivt en av verdens beste veier.
VILL NATUR: Trollstigen er definitivt en av verdens beste veier. Foto: FOTO: John Wycherley
Publisert Oppdatert

Dra av gårde

Slik reiser du

Det er egentlig bare å sette seg i bilen, og dra. Du finner mange sommeråpne campingplasser med bra - eller ikke fullt så bra - campinghytter uansett hvilken rute du tar, men det kan være en fordel å huske følgende: Reis fra campingplasser tidlig. Du får tomme veier, og du kommer fram til neste overnatting før de andre. Da kan du heller slappe av tidlig, for la oss innse det: Sene kvelder på mange av disse stedene er oppskrytte og kalde.

Å være der

Grand Hotel Bellevue i Åndalsnes. Herfra er det bare korte veien til Trollstigen, og Romsdalsfjellene ruver i horisonten. Nedenfor ligger Romsdalsfjorden.

Tlf 71 22 75 00

www.raumakulturhus.no

Hør på dette

Morgenstemning av Grieg

Ideell bil

Ariel Atom V8

Realistisk bil

En Ford Fiesta holder lenge

Du trenger ikke å reise lenger enn til ditt nærmeste ferieland for å oppleve veier som er unike i verdenssammenheng. En av dem er Trollstigen, som nå ikke lenger er den gjennomfartsveien den var før, men snarere bare et turistmål.

Og hvilket turistmål! Den bratte veien med hårnålssvinger som slår de fleste ble bygd i 1936 for å binde sammen Åndalsnes og Valldal. På denne tiden - og lenge etter - hadde den grusdekke. Men ettersom bussene ble større og ulykkene flere, fikk den asfalt. Og i 2005 brukte Veivesenet omkring 15 millioner kroner på rassikring. Så nå kan du greit kjøre en V-åtter med rake rør om du vil, uten at steinblokkene hagler over bilen. 11 krappe hårnålssvinger møter deg, men den er ikke så skremmende som mange vil ha det til.

Men det er vakkert. Halvveis opp treffer du mer eller mindre direkte - avhengig av vinden - den 100 meter høye Stigfossen, hvor også de tallrike geitene i området samles for vann og avkjøling på varme sommerdager. På toppen er det nå bygd en ny utsiktsplattform, og innenfor kan turistene kjøpe lokale suvenirer lagd alle andre steder enn her. Vinden kan være plagsom langs kanten, men utsikten gjør dette til Norge på sitt beste.

Kjøretøy på over 12,4 meter er forbudt på veien, hovedsakelig fordi de får problemer med de krappe svingene. Dermed trenger du ikke å bekymre deg for enorme lastebiler nå du kommer til uoversiktlige svinger - bare storøyde nederlendere med campingbiler og -vogner med strikkmotorer under panseret og godt utviklet høydeskrekk.

Etter Trollstigen kan du dra helt opp til Polarsirkelen på E39/E6, eller enda bedre: Ta Kystriksveien på Riksvei 17. Den starter egentlig i Steinkjer, men de første timene nordover derfra er en av Norges mest nitriste veistrekninger. Kjør fort, ikke stopp (mygg og klegg!), og kom deg til Namsos før du tar pause. Det er her det begynner å bli vakkert, og fergeturene bli mange. Geografien endrer seg gradvis fra flatt bondeland til høye formasjoner, og både veien og utsikten blir stadig villere. Dette tar sin tid, men du vil ikke kjede deg et sekund.

ANBEFALES: Grand Hotel Bellevue i Åndalsnes.
ANBEFALES: Grand Hotel Bellevue i Åndalsnes.

Har du ikke tid til dette, kan du ta Lærdalstunnelen, som med sine 24,5 kilometer var verdens lengste i noen år. Inni har den jevnlig store haller som skal bryte ensformigheten (tunnelsyn) og i det hele tatt gi en vakker opplevelse. Den kostet 100 millioner, men er likevel gratis. Distriktspolitikk heter det visstnok. Dette var også stedet Tom Ford fikk en "eargasm" med en Ferrari 430.

Trollstigen. Kystriksveien og Lærdalstunnelen: Alle disse tre tingene er verd å få med seg. Ja, det er faktisk tvilsomt om du er en ekte nordmann dersom du ikke har gjort det. Sett av noen varme sommeruker, og bare gjør det.

Visit Norway har en fantastisk tjeneste som viser 360-graders bilder av Trollstigen. Den tjenesten finner du her.

Les også:

Her er bilene du drømmer om

Se Richard Hammond kjøre Ferrari 550

Her er nye BMW M5

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=no&amp;q=Trollstigen,+6210,+Norddal,+M%C3%B8re+og+Romsdal,+Norge&amp;aq=&amp;sll=62.915233,6.525879&amp;sspn=8.352834,19.753418&amp;ie=UTF8&amp;geocode=FfZ4uAMd9oZzAA&amp;split=0&amp;hq=&amp;hnear=Trollstigen,+6210,+Norddal,+M%C3%B8re+og+Romsdal,+Norge&amp;ll=62.421238,7.57119&amp;spn=0.132283,0.308647&amp;z=12" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a> </small> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning