Kjør uten vannsøl

Kjører du uten å søle, går forbruket ned

1 million tonn CO2-utslipp pr. år i reduksjon blir resultatet, om bilførere i Norge kjører rundt med et glass vann på dashbordet - uten å søle.

SLIPPER DETTE: Takket være en mobilapp, slipper du å kjøre rundt med et ekte vannglass på dsahbordet.
SLIPPER DETTE: Takket være en mobilapp, slipper du å kjøre rundt med et ekte vannglass på dsahbordet. Foto: Pål André Skogen
Publisert Oppdatert

Del

Her er resultatene fra en spesifikk kjøretur.
Her er resultatene fra en spesifikk kjøretur.

Apper for smarttelefoner kan være svært nyttige for bilbrukere, noe vi tidligere har skrevet en del om. Nå lanserer Toyota en ny app, som de hevder skal hjelpe deg til å bli en mer miljøvennlig sjåfør.

Appen "A Glass of Water" lastes gratis ned på iPhones Appstore, og er like enkel som den muligens er genial. Poenget er nemlig å kjøre på en slik måte at vann ikke "søles" ut av mobiltelefonen.

Med andre ord - kjøre mykt, uten harde nedbremsinger og harde aksellerasjoner. Helt i pakt med noen av prinsippene for såkalt Eco Driving.

Dette skal kunne bidra til at du reduserer forbruket såpass at du slipper ut ti prosent mindre CO2.

Registrerer vannsøl

Du aktiverer appen når bilturen starter. Mengden av vannsøl under reisen registreres fortløpende, og når turen er omme kan man se direkte på iPhone hvor energieffektivt føreren har klart å kjøre, sammenlignet med tidligere turer.

Et kart viser også hvor du har kjørt og hvor vann er sølt ut, og du kan også legge inn drivstofforbruket fra bilens trip-teller.

Resultatet overføres automatisk til nettstedet vannglasset.no, der brukere kan dele sine egne fakta, kart og forbedringer. Der kan du også snappe opp nye økokjøringstips, og invitere andre brukere til å teste appen.

Miljøduell

Appen A Glass of Water skal redusere utslippet av CO2.
Appen A Glass of Water skal redusere utslippet av CO2.

Eller la det gå sport i det, og utfordre en kompis til miljøduell over en strekning. Hvem søler minst vann?

Det merkes av på kartet hvor vann er sølt.
Det merkes av på kartet hvor vann er sølt.

Toyotas initiativ er prisverdig nok. Bilprodusentene har jobbet hardt med motorteknologi for å redusere drivstofforbruk og utslipp av CO2. Men faktum er jo at sjåførens egen måte å kjøre bil på, er avgjørende for et godt resultat.

Det beviste vi selv, da vi lot tre redaksjonsmedlemmer kjøre VW Golf 2,0 TDI på tre helt forskjellige måter. Forskjellene på forbruk av diesel var enorme!

Stopp-start-teknologi er vel og bra, men det miljømessige utbyttet av dette er lite i forhold til hva du som sjåfør kan bidra med ved for eksempel å kjøre jevnt og mykt.

Les også:

Vil lære deg å kjøre økonomisk

Bilene som forurenser minst

De mest økonomiske familiebilene

Fem herlige økobiler

Enkle tips til en miljøvennlig familie

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning