Mysterie: Porsche-tuner forsvunnet

Hvor er Uwe Gemballa?

Planlagt forsvinning eller en forbrytelse? Ingen vet hva som har skjedd med Uwe Gemballa, som har vært som sunket i jorden siden februar.

Foto: TIM CHONG

Publisert Oppdatert

Uwe Gemballa (54) hadde alt. Firmaet Gemballa ble grunnlagt i 1981. Snart var det blant Tysklands toneangivende Porsche-tunere, og flere ganger satte Gemballa-foredlede modeller runderekord på legendariske Nordschleife.

Den glattbarberte og ultrablonde tyskeren med det halvlange håret (kan i farten minne om tidligere landslagtrener i håndball, Marit Breivik?) levde på livets solside, og tjente fett på styling og tuning.

Og får man et navn i Tyskland som vellykket Porsche-foredler, strømmer gjerne euroen inn på kontoen. Gemballa la også sine hender på Ferrari Enzo. Firmaet fungerte dertil som ettermarkedsleverandør for Porsche og Ferrari.

Ferrari Enzo by Gemballa

Ferrari Enzo by Gemballa

Forsvinner

Men så tok det hele en dramatisk vending. 5. februar i år dro Uwe Gemballa på forretningsreise til Dubai, og deretter videre til Sør-Afrika. Der skulle han møte den tsjekkiske milliardæren Radovan Krejcir. En mann som Radio Praha skal ha hevdet er dømt in absentia for skattesvindel i Tsjekkia.

Tsjekkeren nekter imidlertid for at han har møtt Gemballa!

Bakgrunnen for Gemballas reise var at selskapet ikke lenger var så gullkantet som før. Inntektene ble mer enn halvert fra 2007 til 2009. Gemballa trengte nye investorer!

I følge sør-afrikanske myndigheter ankom Uwe Gemballa lufthavnen i Johannesburg 8. februar, og ble møtt av en for dem ukjent mann. Dagen etter mottok Gemballas kone en dramatisk telefon. Av en eller annen grunn insisterte han på å snakke engelsk.

Gründeren og Porsche-tuneren opplyste om at han hadde vært utsatt for en ulykke, og trengte en million dollar.

Ulykke? Det ble øyeblikkelig spekulert i om Gemballa var blitt utsatt for kidnapping, med følgende utpressing. Men så dukket nye opplysninger opp, som gjorde at nye teorier ble brakt på bane.

Det viste seg nemlig at Uwe Gemballas kone hadde meldt firmaet insolvent (betalingsudyktig) før mannen dro til Sør-Afrika. Uwe Gemballa hadde i følge Cars UK også opprettet en nytt firma med et liknende navn (Gemballa Sports Cars GmbH & Co, med selg selv og sin gamle mor som aksjeeiere.

Dermed kom en ny teori på banen. Var forsvinningen regissert av Uwe Gemballa selv? Hadde han forlatt en synkende skip med skattekisten under armen?

Mysterium

Uansett definerte tyskerne Uwe Gemballa som "savnet", og sendte politi til Sør-Afrika. Til ingen nytte. Gemballa var og er som sunket i jorden. Det hele forblir et mysterium.

Og nye teorier fortsetter å dukke opp. En av de siste handler om at Uwe Gemballas forsvinning har sammenheng med en krangel med kona.

Det høres unektelig merkelig ut. Det får da være måte på å være langsur! Dessuten skal familien ha utlovet en dusør på 10 000 euro til den som har opplysninger om hvor Uwe Gemballa er.

Søk deg inn på den tidligere så rikholdige nettsiden til Gemballa, og du blir møtt av en hvit side. Bak dørene er lysene slukket, og lokalene som pleide å syde av kreativ aktivitet hviler stille i mørke. Firmaet er åpenbart på vei mot konkurs.

Så får fremtiden vise om Uwe Gemballa dukker opp igjen, rik eller fattig, levende eller død.

Les også:

Monster-Porsche

Gemballa Mirage GT

Rekordrask Porsche 911

For mye ros gir blærete barn

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning