Bilnyheter 2009

Høstens viktigste bilnyheter

Aldri før har bilprodusentene spydd ut nyheter i samme tempo som nå – og her er høstens viktigste på det norske markedet.

Publisert Oppdatert

Det er en tøff tid for oss biljournalister, overflod av bilnyheter gjør det vanskelig å huske alle.

Nye modellnavn, nye klasser, nye motorer og nye utstyrsnivåer er dagligdags.

Til og med nye merker dukker opp i ny og ne - selv om noen også forsvinner i disse tider.

Vi har tatt for oss de mest aktuelle for det norske markedet, og noen godbiter helt til slutt.

VW Polo

En legende har den rukket å bli, lille VW Polo. Fra starten i 1975 har 10,5 millioner biler funnet veien ut til sine eiere. Nå i høst kommer femte generasjon, og kan friste med flotte motorer og et mer voksent image enn tidligere.

Vi prøvekjørte VW Polo på Sardinia.

Les om prøvekjøringen her

Mini Roadster

Kultbilen over alle kultbiler, nemlig Mini, er tilbake i sommerklær. Mini Roadster er spådd i produksjon i løpet av 2010, og kanskje vil bilen finne veien til Norge mot begynnelsen av 2011.

På motorfronten er tilbudene antagelig mange og gode som vanlig, der ryktene dreier seg om bensin og dieselmotorer fra 120 og opp til 211 hester.

Opel Astra

Som oppfølger til suksessen med Insignia kommer nå Opel med en ny Astra. Bilen snakker samme designspråk som sin storebror, altså har den mer markerte linjer i karosseriet.

Se nyheten her:

Stor, lekker og sulten

Astra kommer i salg her i landet allerede i januar 2010.

Peugeot 5008

I rekken av Peugeot-modeller med dobbel null i navnet kommer nå 5008, en flerbruksbil der det er hentet inspirasjon fra franske høyhastighetstog, får vi vite.

Opel Astra 2010 designworksjop juni 2009
Opel Astra 2010 designworksjop juni 2009 Foto: Haakon Førde

Les mer om 5008 her

Peugeot hevder selv at bilen skal være godt utstyrt og ha fleksible seteløsninger. Høres ut som den perfekte familiebilen, men vi får vente å se. Peugeot 5008 vil bli vist for første gang på bilutstillingen i Frankfurt nå i høst, og ventes til landet mot utgangen av året.

Renault Mégane Estate og Scenic

Selv om Renault har tapt andeler på det norske markedet de siste årene, står de sterkt i Europa. Stasjonsvognutgaven av Mégane, og den tidligere storselgeren Scenic ankommer landet utpå høsten og det med en spennende startpris på rundt 240 000 kroner. Vi har prøvekjørt den, les mer om Scenic her.

Saab 9-5

Etter 12 år kommer endelig en ny Saab 9-5, får vi håpe. Bilprodusenten fra Trollhättan er i hardt vær for tiden, men takket være norske investorkroner skal det tradisjonsrike merket fortsette produksjonen.

Se nyheten her

Vi krysser fingrene for Saab og nye 9-5, de har rett og slett vært med for lenge til å bare dø ut. 9-5 lanseres i november, og de første bilene triller nok over grensen tidlig på nyåret.

Volvo S60

Volvos konkurrent til de tyske mellomklassebilene kom på markedet i 2001, fra den gang har den sett ganske lik ut. Men nå nærmer tiden seg for en helt ny S60, helt ny og spennende skal vi tro Volvo rett.

Se video av Volvo S60 Concept fra den store bilutstillingen i Detroit.

Volvo S60 blir lansert i desember, og er nok hos de norske forhandlerne en gang tidlig på nyåret.

Alfa Romeo 149

Alfa Romeo 149 kommer i nye klær i september, med salgstart tidlig tidlig neste år. Design står alltid i høysetet hos Alfa Romeo, samtidig frister de med mange spennende motorer. Fra minstemann på 120 hester til GTA-versjonen på 265.

Skoda Yeti

SUV-former, firehjulsdrift og relativt lav pris: Skoda Yeti kan oppfylle mange nordmenns bilønsker. Det var vår konklusjon etter å ha kjørt den nye kompakt-SUV'en til Skoda.

Les vår prøvekjøring her

Skoda Yeti ventes til landet i september, med en startpris på lave 245 000 kroner.

Subaru Legacy/Outback

Norgesbilen, som vi døpte den da vi hadde den på langtest tidligere, blir ny nå i sepember.

Se langtesten her

Selv om bilen har blitt noe større og enda litt tyngre, regner vi med at de underholdende kjøreegenskapene og de velkjente kombinasjonen med boxermotor og firehjulsdrift fortsatt bor i bilen.

Toyota Prius

Toyota satser hardt på hybridbiler om dagen, og Prius III er å få kjøpt allerede i september. Vi har allerede testet den populære hybridbil, og vi lot oss imponere. Les testen her.

Skoda Yeti 2009
Skoda Yeti 2009 Foto: torsten zimmermann Skoda

BMW

I rekken av en del versting- og miljømodeller dukker det opp en helt ny bil fra BMW.

Les om den her

BMW 5-serie GT, eller PAS ("Progressive Activity Sedan") som BMW kaller den, lanseres i oktober.

Audi A5 Sportback

En 5-dørs coupe-versjon av deres allerede stilige A5 ventes også til landet. Bilen lanseres nå i juli, og vi kommer tilbake med mer info etter at bilen er prøvekjørt.

Mercedes

Er sammen med Volkswagen de som kanskje kommer med mest nyheter denne høsten. Bilene kjenner vi stort sett fra før, men diverse Bluetec miljøvarianter finner veien ut på markedet.

I tillegg slippes SLR speedster, selv om denne ikke er veldig aktuell for norske avgiftsregler.

Se video av bilen her

VW

Frister med en rekke facelifter og blant annet Golf BlueMotion. Spennende er det også om deres arbeidsjern Robust Pickup dukker opp, som en konkurrent til Toyota Hilux, Mitsubishi L200 og Mazda BT50. Selv om ryktene går om at denne ikke kommer før i 2011.

Godbitene

Vi sparer det beste til slutt. For selv om finanskrisen herjer for fullt og miljø er et viktigere tema enn noen gang, er det liten tvil om at grombilene fortsatt lever. Vi nevner noen: Jaguar XF, Audi R8 Spider og RS5 coupe, Aston Martin Rapide og One 77 , Maserati Spyder, Porsche Panamera, osv. osv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning