Stor vinterdekkguide:

Sjekk om du trenger nye vinterdekk

Det begynner å bli glatt.

NEI: Denne situasjonen vil du ikke komme oppi. Det koster veldig fort veldig mye mer enn et sett nye dekk.
NEI: Denne situasjonen vil du ikke komme oppi. Det koster veldig fort veldig mye mer enn et sett nye dekk. Foto: Foto: Knut Arne Glesne
Publisert Oppdatert

Denne tiden av året er litt spennende på veien. Selv om det kan være høye temperaturer på dagen, fryser det gjerne til på kvelden og natta. Det betyr glatte partier - som kanskje til og med forblir glatte hele dagen, om de ligger i skyggen eller i høyden.

Det er med andre ord tid for å vurdere dekkskift. Er dekkene du har gode nok? Husk at gamle dekk som regel er mye dårligere enn nye, noe vi fikk bekreftet i denne testen. Og om ikke, hva skal du kjøpe?

Først litt om reglene rundt dekk:

Vinterdekk, enten de har pigger eller ei, er dekk framstilt spesielt for vinterkjøring - og de er merket med dette - med mønsterdybde på minst 3,0 millimeter.

Piggdekk kan brukes fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag. I de tre nordligste fylkene kan piggdekk brukes fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Kravet om tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk og kjetting kan benyttes, hvis føreforholdene krever det.

Hvis kjøretøy til og med 3500 kg utstyres med piggdekk, er hovedregelen at man skal ha piggdekk på alle hjul.

Dekkene må være godkjente for bilen din. Informasjonen finner du i vognkortet, og skal samsvare med merkingen på dekket. Her lærer du å lese dekket ditt.

Del denne saken på Twitter og Facebook!

Share

Tåler dekkene dine en våt høst og en glatt vinter?

TESTET: Les dekktester, og vurder hvilke dekk du skal ha etter resultatene i testene. Vi har testet mange vinterdekk.
TESTET: Les dekktester, og vurder hvilke dekk du skal ha etter resultatene i testene. Vi har testet mange vinterdekk. Foto: Foto: Knut Arne Glesne

Det er veldig fort gjort å sjekke dette, og det koster minimalt:

Her ser du hvordan du måler mønsterdybden.

Sommerdekk skal ha en minimumsdybde på 1,6 millimeter. Vinterdekk skal ha en minimumsdybde på 3,0 millimeter. Vi anbefaler på det sterkeste at du bytter dekk når mønsteret i sommerdekkene er 3,0 millimeter, og 5,0 i vinterdekkene.

Sjekk også lufttrykket, noe du lærer alt om her; altfor mange kjører rundt med altfor lite luft i dekkene. Dette er både trafikkfarlig, gir økt slitasje på dekkene, og høyere forbruk. Å sjekke, og å gjøre noe med dette, koster ingen ting hos din nærmeste bensinstasjon. Riktig dekktrykk finner du i instruksjonsboka, på en klistrelapp i tanklokket eller i førerdøra.

Du må lære

Fjellvettreglene sier at man skal lytte til erfarne fjellfolk. Hva dekk angår, er det også svært nyttig å lytte til de som virkelig kan noe om disse svarte rundingene. Her får du gode, pengebesparende og velmente dekktips.

Naboens dekk passer ikke deg

Om du skal ha nye vinterdekk, bør du absolutt ikke kjøpe de første og billigste du kommer over. Og de dekkene naboen kjøper, er ikke nødvendigvis de beste for deg. I stedet bør du lære deg litt om vinterdekk, så du vet hva du skal kjøpe.

SJEKK: Det er billig og fort gjort å sjekke mønsterdybden i dekkene. Trekk heller fra enn å legge til - dekk er ekstremt viktig!
SJEKK: Det er billig og fort gjort å sjekke mønsterdybden i dekkene. Trekk heller fra enn å legge til - dekk er ekstremt viktig! Foto: Foto: Knut Arne Glesne

Det er mye å spare på å handle på riktig måte. Denne store guiden viser deg hvordan du kjøper vinterdekk.

Men hvilke dekk skal du kjøpe? Vi har gjennomført en rekke dekktester, blant annet for å vise deg om du skal ha piggdekk eller piggfrie. Våre tester viser at piggdek jevnt over er bedre enn de piggfrie. Og en ny undersøkelse viser at piggdekk på biler uten ESP sparer liv. I fjor testet vi åtte piggfrie vinterdekk, og siden de aller fleste dekkene her fortsatt er i handelen, vil denne testen vise deg hva du bør velge.

Det finnes direkte farlige dekk på markedet. Og om ikke lenge får du lese årets piggdekktest her på Vimennbil.no.

Om du skal bytte dekk, kan du her se en videosnutt med den perfekte fremgangsmåten. Og det er viktig å kjøre inn dekkene riktig, så du beholder dekkenes egenskaper og får god levetid.

Har du MC, og vil bruke denne på vinteren også? Det finnes selvsagt piggdekk til motorsykler også, og her ser du hvordan du skal velge riktig dekk.

Les også:

Her er alt om vinterdekk

Her finner du vår spesialiserte dekkseksjon

Her finner du over 500 biltester

De tre beste, brukte bilene til vinteren

HVILKET? Det kan være vanskelig å vite hvilket dekk man bør velge. Det er derfor vi gjennomfører store vinterdekktester hvert år.
HVILKET? Det kan være vanskelig å vite hvilket dekk man bør velge. Det er derfor vi gjennomfører store vinterdekktester hvert år. Foto: Foto: Knut Arne Glesne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning