Vinter og billige vinterdekk

Dette billigdekket duger for mange

De dyreste dekkene er gjerne vinnerne av dekktester. Men ofte vil et rimeligere alternativ være godt nok.

RIMELIG: En rask sjekk på nett viser at skal være mulig å få tak i gode vinterdekk til under 2000 kroner, som vinterdekket I'Zen KW 31 fra det koreanske billigmerket Kumho.
RIMELIG: En rask sjekk på nett viser at skal være mulig å få tak i gode vinterdekk til under 2000 kroner, som vinterdekket I'Zen KW 31 fra det koreanske billigmerket Kumho.
Publisert Oppdatert
SNØ: Det plutselige snøkaoset flere steder i landet indikerer at det er på tide å legge om til vinterdekk.
SNØ: Det plutselige snøkaoset flere steder i landet indikerer at det er på tide å legge om til vinterdekk. Foto: Newspress

Dekk er ikke noe man skal ta lett på. Kontaktflatene mellom bilen og veibanen er alt for viktig til det. Dårlige dekk forårsaker mange ulykker, ikke minst i vintersesongen, og derfor bør du være nøye med hva du skor bilen din med i disse dager.

Test av vinterdekk 2011 2012

Test av piggdekk 2011 2012

Et kompromiss

Men er det slik at det bare er de dyreste dekkene - de som nesten uten unntak legger beslag på pallplassene i alle dekktester - som duger?

Svaret er nei. Alle dekk er kompromisser, og det finnes intet dekk som er best i alt.

- Et dekk som er suverent på is er ikke det på våt asfalt, for dette er egenskaper som krever helt forskjellig konstruksjon og gummiblandinger, forklarer dekkspesialist Rune Korsvoll i bladet Motor.

Og Norge er et 2500 kilometer langt land, med totalt forskjellige vinterforhold fra sør til nord, fra øst til vest.

Her finner du årets store test av vinterdekk

Greit på snø og is

Et eksempel: Årets testvinner for piggfrie vinterdekk - Michelin X-Ice X12 - er et topp dekk for harde norske vinterforhold, og spesielt på is. Men det er ikke spesielt bra på snø, så bor du et sted der du kjører på slikt underlag mesteparten av vinteren, kan det være både fornuftig og penger å spare på å velge et annet dekk.

For eksempel Kumho I'Zen KW 31, som ved en kjapp prissjekk koster fra 250-300 kroner mindre pr. dekk enn Michelin-dekket. Noe som betyr at du kan spare 1000-1500 kroner ved å kjøpe førstnevnte dekk.

Testen av Kumho-dekket viser at det er helt greit på snø og is, og et toppdekk på våt og tørr asfalt. En rask sjekk på nett viser at skal være mulig å få tak i de aktuelle dekkene til under 2000 kroner.

Må vurdere behov

Så hvis du bor i for eksempel Stavanger, er dette dekket kanskje et like greit valg som adskillig dyrere konkurrenter?

- Det er jeg enig i. Det er viktig at man velger dekk utifra egne behov. Og i noen tilfeller kan billige dekkmerker være gode nok. Uansett er de helt sikkert mye bedre enn de gamle slitte dekkene du eventuelt kjører rundt med, sier Rune Korsvoll.

En viktig ting til slutt. Dekkprisene varierer kraftig. På vår kjappe prissjekk på Kumho I'Zen KW31 varierte prisene pr. dekk med opp til 300 kroner, og prisforskjellene pr. dekk for Michelin X-Ice X12 bar enda større. Litt googling og et par-tre telefoner kan fort spare deg for et firesifret beløp.

Les også:

Vinterdekkguide

Slik skifter du til vinterdekk

Piggfrie dekk holder lengre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning