Test: Mercedes C 180 CGI Coupé, 2011

Denne Mercedesen er en drøm å kjøre

Jeg vil ha, skriker min indre jålebukk. Sludder, svarer vettet.

Publisert Oppdatert

Mercedes C 180 CGI Coupé er en bil som - i alle fall i noen svake øyeblikk - gir deg lyst til å sende et par av ungene på langtidsopphold hos besteforeldrene.

Årsaken: Alt ved den gir deg lyst til å eie den.

Helt til du tar til vettet.

For nyheten fra Mercedes hører til en temmelig sjelden biltype i Norge. Vi snakker om mellomklasse-coupeer med to dører, biler like lekre som de er upraktiske.

I praksis har C Coupé to direkte konkurrenter, nemlig Audi A5 Coupé og BMW 3-serie Coupé. Ingen av dem er salgsmaskiner, men alle tre utstråler en pen dose eksklusivitet.

Mercedes-coupeen vi her har testet, har noe du kan regne med å se mer til i årene som kommer: En relativt liten bensinmotor med turbo. Den er enda et eksempel på at bensin er i ferd med å gjøre et comeback.

Kjøreegenskaper: 5

Mercedes C 180 CGI Coupé byr herlige kjøreopplevelser. Med sportspakke fra AMG og 18-tommers hjul er den ordentlig fast i fisken, men uten at du sitter og rister. Her får du en passe direkte følelse med det som skjer under hjulene.

Fastheten i understellet er paret med en direkte styring som kjennes som om den kan konkurrere med mye av det beste som kommer fra konkurrenten BMW.

LEKRE LINJER: Mange holder coupé-modeller som de vakreste av alle biler. C Coupé innfrir i våre øyne. FOTO: Terje Bjørnsen
LEKRE LINJER: Mange holder coupé-modeller som de vakreste av alle biler. C Coupé innfrir i våre øyne. FOTO: Terje Bjørnsen

Veigrepet gir deg lenge følelsen av å være evigvarende. Når grepet slipper, er det forhjulene som gir etter først, og vi antar dette har med testbilens dekkvalg å gjøre.

Her er bakdekkene bredere enn de foran, og det forstyrrer balansen i alt som skjer i noenlunde norske hastigheter. Velg heller like dekk foran og bak.

Les mer om hvilken dekkprofil du bør velge her.

Motor: 6

PASSE: Sportslig, men ikke über-sportslig. Mercedes C 180 CGI er en bil vi gjerne ville valgt til de aller lengste bilturene. FOTO: Terje Bjørnsen
PASSE: Sportslig, men ikke über-sportslig. Mercedes C 180 CGI er en bil vi gjerne ville valgt til de aller lengste bilturene. FOTO: Terje Bjørnsen

Bensinmotorer er ikke lenger hva de var, noe den nyeste versjonen av Mercedes' 1,8-liters turbo er et strålende eksempel på.

TEKNISKE DATA Mercedes C 180 CGI Coupé

 • MOTOR, CM3: 1796
 • EFFEKT, HK VED O/MIN: 156/5000
 • DREIEMOMENT, NM VED O/MIN: 250/1600-4200
 • EGENVEKT, KG: 1520
 • TILHENGERVEKT, KG: 1800/750
 • LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM: 459/177/140
 • BAGASJEROM, LITER: 450
 • STANDARD DEKKDIMENSJON: 195/60-16
 • FORBRUK, EU-MIX L/MIL: 0,7
 • CO2-UTSLIPP, G/KM: 162
 • 0-100 KM/T, FABRIKK, SEK.: 8,9
 • TOPPFART, KM/T: 223
 • PRIS FRA, KR: 449 000
 • PRIS TESTBIL, KR: 656 000

156 hk ved 5000 o/min er et moderat effektuttak, og med et dreiemoment på 250 Nm mellom 1600-4200 o/min får du et svært bredt og anvendelig effektregister.

Enda bedre blir det når den smidige og stillegående motoren er koblet til den utmerkede automatkassen med sju trinn. I AMG-pakken følger det med girhendler på rattet som enkelt lar deg bruke kassen manuelt.

Som en ekstra bonus drar ikke bare motoren jevnt og kraftig i hele turtallsregisteret, den har også en frisk snert på toppen. Som for broderbilen C 180 CGI (sedan) blir det toppkarakter av slikt.

Ytelser: 5

Vi har ikke all verden av bensindrevne statusbiler å sammenligne med, men Mercedes C 180 CGI Coupé er merkbart kvikkere enn Volvo S60 T4 med 180 hk og Audi A4 1,8 TFSI med 160 hk som vi kjørte i 2008.

60-100-akselerasjonen går unna på gode 4,8 sekunder, mens 80-120 km/t tar 6,2 sekunder. Om vi sammenligner med en vanlig C-klasse med 200 CDI-motoren, vinner bensinmotoren med relativt klar margin.

Det eneste minuset er at automatkassen bruker litt tid på å gire ned når du gasser på så lenge du kjører i Drive. I Sport-modus er den derimot alltid parat.

Eksteriør: 6

Med C Coupé har Mercedes på den ene siden tatt vare de typiske familietrekkene merket har i dag.

FORSEGGJORT: En påkostet Mercedes C Coupé er både solid og lekker innvendig. FOTO: Terje Bjørnsen
FORSEGGJORT: En påkostet Mercedes C Coupé er både solid og lekker innvendig. FOTO: Terje Bjørnsen

Men samtidig har designerne fått frihet til å bruke alle konsern-godkjente knep som gjør de mer spesielle Mercedes-modellene enda bedre å se på.

TESTDATA Mercedes C 180 CGI Coupé aut.

 • 0-100 KM/T, SEK.: 8,9
 • 60-100 KM/T, 3. GIR: 5,1
 • 60-100 KM/T, 4. GIR: 6,8
 • 60-100 KM/T, 5. GIR: 9,6
 • 60-100 KM/T, KICKDOWN: 4,8
 • 80-120 KM/T, 3. GIR: 6,2
 • 80-120 KM/T, 4. GIR: 7,5
 • 80-120 KM/T, 5. GIR: 10,4
 • 80-120 KM/T, KICKDOWN: 6,2
 • STØY TOMGANG, dBA: 42,5
 • STØY 50 KM/T, dBA: 62,2
 • STØY 80 KM/T, dBA: 66,1
 • STØY 100 KM/T, dBA: 68,8
 • TESTFORBRUK, L/MIL: 0,75

Coupeen ser bredere og lavere ut enn den er. Myke buer er paret med skarpe kanter. Du kan gjerne kalle den maskulin og feminin på en gang, men det maskuline dominerer.

Fulltreff!

Interiør: 5

Flere ganger har vi kritisert Mercedes-modeller for å være i overkant trauste i interiørstilen. For eksempel gjaldt det den vanlige C-klassen fra før årets facelift.

Testbilen er derimot det rene tempel for velbygd soliditet. Skinn i svart og beige og pyntelister i aluminium gir det sportslige inntrykket modellen fortjener. Du sitter akkurat passe lavt i støttende sportsseter.

I baksetet er det to sitteplasser, men her er typiske coupésvakheter åpenbare: Innstigningen er et herk, og plassen svært trang. Trenger du bil for personfrakt, kjøper du ikke C-klasse Coupé.

Når vi likevel kaster terningen til fem, er det ut fra at Coupé-modellen av legning er en egobil: Baksetet er der, men kan knapt regnes med.

Derimot må prisen for noe av det som gjør bilen ekstra god, i høyeste grad regnes med. Her er ekstrautstyr for godt over 200.000 kroner. Mer om det i kapittelet for pris/utstyr.

Komfort: 5

Noe av det Mercedes er aller best til, er å bygge inn komfort også i sine sportslige modeller.

Selv om vi allerede har beskrevet C Coupé som fast, greier understellet å runde av selv skarpe kanter før de når opp i kupeen, selv med 18-tommershjul.

EN VITS: Baksetet er der, men er knapt nok brukelig for voksne. Både takhøyde og beinplass mangler. FOTO: Terje Bjørnsen
EN VITS: Baksetet er der, men er knapt nok brukelig for voksne. Både takhøyde og beinplass mangler. FOTO: Terje Bjørnsen

Legg til prima sittestilling, myke girskift og et støybilde som hele tiden er behagelig (uten at bilen er spesielt stille), så har du en sportslig bil som du gjerne bruker også på de lengste turene.

Sikkerhet: 4

Sikkerhetsorganisasjonen EuroNCAP har ikke kollisjonstestet Mercedes C Coupé, og vi velger derfor å sette standardkarakteren 4 for sikkerhet.

EuroNCAP har derimot kræsjet den vanlige C-klassen, og den fikk anmerkninger for svak sikkerhet for sammenstøt med påle i siden og moderat karakter for whiplash-beskyttelse. Likevel fikk den full pott med fem av fem stjerner som hovedkarakter.

Mercedes C Coupé har alt det en forventer av sikkerhetsutstyr som standard, blant annet sju kollisjonsputer.

Den kan dessuten fås med et mylder av (dyrt) ekstrautstyr som øker sikkerheten.

Pris/utstyr: 3

Selv når vi ikke legger mye vekt på at en coupé av natur er en "lite for pengene"-bil, får Mercedes C 180 CGI Coupé en moderat delkarakter.

Rett nok er startprisen på 428.000 kroner omtrent som for de billigste utgavene av BMW 3-serie Coupé og Audi A5 Coupé, men felles for alle disse er to ting:

 • Prisen er høyere enn for sedanutgaven av samme bil, og den vil for mange være et langt mer naturlig valg.
 • For at bilen skal være "riktig", trengs ekstrautstyr. Det er dyrt.

Som nevnt har testbilen ekstrautstyr for mer enn 200.000 kroner. Da savner vi absolutt ingenting, og mye hadde vi neppe savnet om det ikke hadde vært der heller.

GODT GREP: Men kanskje kunne det vært enda bedre. Testbilen har bredere bakdekk enn fordekk, og det forstyrrer bakansen i bilen. Når den presses, understyrer den. Det passer ikke helt med sportsligheten. FOTO: Terje Bjørnsen
GODT GREP: Men kanskje kunne det vært enda bedre. Testbilen har bredere bakdekk enn fordekk, og det forstyrrer bakansen i bilen. Når den presses, understyrer den. Det passer ikke helt med sportsligheten. FOTO: Terje Bjørnsen

En kan fylle halve internett med ord om ekstrautstyret til tyske statusbiler. Det lar vi være. Vi slår i stedet fast at du skal være ordentlig nøysom dersom du greier å holde din C 180 CGI Coupé under en halv million.

Når det er sagt, er prisen for automatgir akseptabel: 24.000 kroner.

Miljø: 3

Hittil har vi skrytt av 180 CGI-motoren. Nå er det slutt på det.

Normforbruket er oppgitt til 0,7 l/mil, med et tilhørende CO2-utslipp på 162 g/km. I vår faste forbrukstestløype på 20 mil økte dette til 0,75 l/mil.

Når vi vet at BMW 320dA Coupé, som har omtrent identiske ytelser, greide samme runde med 0,55 l/mil i snitt, blir Mercedesens 0,75 l/mil for drøyt. Selv når vi snakker diesel mot bensin.

Konklusjon: 5

Totalkarakteren er ikke et matematisk gjennomsnitt av delkarakterene, men et uttrykk for hvordan bilen står seg målt mot konkurrenter på det norske markedet da testen ble gjennomført.

C 180 CGI er Mercedesen som kjører like godt som en sportslig BMW og har et like polert og solid interiør som en kostbar Audi.

De utvendige linjene gir bilen den riktige og viktige eksklusiviteten, og motoren serverer krefter på ytterst sivilisert vis. Velg denne motoren om du skal ha en C Coupé, til tross for at forbruket er litt for høyt.

Minuspunktene er de vanlige for bilklassen: En vits av et baksete og temmelig høy pris.

Les også:

Alle våre Mercedes-tester

Vi har testet over 600 biler

Se flere saker fra: Mercedes-Benz
Som en mindre S-klasse

Test: Mercedes-Benz C180 aut. 2014

Som en mindre S-klasse
Veil. pris: 651000

Komfort-kongen

Test: Mercedes-Benz ML 350 Bluetec 2014

Komfort-kongen
Veil. pris: 1514000

Alt du ønsker deg til lavere pris

Test: Mercedes-Benz C 220 TCDI aut. 4Matic

Alt du ønsker deg til lavere pris
Veil. pris: 512500

SUV-en som har alt

Test: Mercedes-Benz GL 350 BlueTec 4Matic

SUV-en som har alt
Veil. pris: 1485000

Finere familiebil får du ikke

Test av Mercedes-Benz CLS 350 CDI 4Matic Shooting Brake, 2012

Finere familiebil får du ikke
Veil. pris: 1293000

Komforten er helt suveren

Test: Mercedes-Benz GLK 220 CDI 4Matic, 2012

Komforten er helt suveren
Veil. pris: 700000

Mer komfortabel SUV får du neppe

Test: Mercedes-Benz ML 350 CDI BlueTEC

Mer komfortabel SUV får du neppe
Drømmebil for fjellfolk

Test: Mercedes-Benz E 250 CDI 4Matic T 7G-Tronic 2012

Drømmebil for fjellfolk
Veil. pris: 734200

Billigste vei til stor SUV

Test: Mercedes ML 250 BlueTec 4Matic, 2012

Billigste vei til stor SUV
Veil. pris: 783800

Danker ut luksus-SUV-ene

Mercedes-Benz CLS 350 CDI 4Matic, 2012

Danker ut luksus-SUV-ene
Praktisk mini-luksus

Mercedes-Benz B180, 2012

Praktisk mini-luksus
En gigantisk snuoperasjon

Mercedes-Benz A 180 AMG Sport, 2012

En gigantisk snuoperasjon
Denne Mercedesen er en drøm å kjøre

Test: Mercedes C 180 CGI Coupé, 2011

Denne Mercedesen er en drøm å kjøre
Veil. pris: 449000

Best på sikkerhet

Test: Mercedes B 180 CDI, 2011

Best på sikkerhet
Holder formen

Test Mercedes SLK 200, 2011

Holder formen
Nydelig med bensinmotor

Test Mercedes-Benz C 180 CGI, 2011

Nydelig med bensinmotor
Billigversjonen får karakter seks

Test: Mercedes-Benz CLS 250 CDI 2011

Billigversjonen får karakter seks
En vanvittig deilig bil

Test: Mercedes-Benz CLS 350 CDI 2011

En vanvittig deilig bil
Veil. pris: 1207000

Statusbilen du kanskje har råd til

Mercedes C 180 CDI T aut., 2011-modell

Statusbilen du kanskje har råd til
Veil. pris: 374000

Luksus for storfamilien

Test: Mercedes-Benz R350 CDI BlueTec, 2010-modell

Luksus for storfamilien
Veil. pris: 1250000

Heftig tungvektsracer

Test Mercedes CL 500 4Matic, 2010

Heftig tungvektsracer
Superkomfort til lavpris

Test: Mercedes-Benz C 180 CDI aut., 2010

Superkomfort til lavpris
Veil. pris: 343000

Den deiligste kabrioleten

Test: Mercedes Benz E200 CGI cab, 2010

Den deiligste kabrioleten
Veil. pris: 756000

Nær komplett Mercedes

Test: Mercedes C 250 CDI 4Matic aut. stv, 2010-modell

Nær komplett Mercedes
Veil. pris: 650000

Familie-Mercedes til Toyota-pris

Test: Mercedes-Benz C 200 CDI T, 2010

Familie-Mercedes til Toyota-pris
Veil. pris: 393000

Denne bilen er sykt rask

Test: Mercedes SLS AMG, 2010-modell

Denne bilen er sykt rask
Veil. pris: 2800000

Verdens vakreste bil?

Test: Mercedes E 220 CDI Coupe, 2010

Verdens vakreste bil?
Veil. pris: 641500

Stopp for start-stopp

Test: Mercedes B-klasse 150 BlueEfficiency

Stopp for start-stopp
Veil. pris: 299073

Miljøvennlig minstemann

Test: Mercedes A 150 BlueEfficiency 2009

Miljøvennlig minstemann
Veil. pris: 227472

Mercedes med sprut

Test: Mercedes C250 CDI Blue Efficiency 2009-modell

Mercedes med sprut
Ikke så sporty som den ser ut

Mercedes-Benz CLC 180K

Ikke så sporty som den ser ut
Veil. pris: 390100

For bensin-gjengen

Test: Mercedes C200 Kompressor sedan

For bensin-gjengen
Utfordrer i ukjent terreng

Test: Mercedes C220 CDI sedan

Utfordrer i ukjent terreng
Frir til nye kjøpere

Test: Mercedes C200 CDI stv.

Frir til nye kjøpere
Den nye familiestjernen

Test: Mercedes C180K stv.

Den nye familiestjernen
Elegant kraft

Test: Mercedes CL63 AMG

Elegant kraft
Perfekt familiebil

Test: Mercedes E 200 CDI T Automat, 2010

Perfekt familiebil
Veil. pris: 499900

Ekstra krutt i oppskriften

Test: Mercedes E 250 CDI 2009

Ekstra krutt i oppskriften
Ren og fin

Mercedes-Benz E 300 Bluetec

Ren og fin
Stor, dyr og veldig bra

Test: Mercedes-Benz E 220 T CDI Avantgarde 2009

Stor, dyr og veldig bra
Komfort, sikkerhet og – kjøreglede!

Test: Mercedes E 220 CDI 2009

Komfort, sikkerhet og – kjøreglede!
Veil. pris: 499000

Den ultimate kosebilen?

Test: Mercedes E350 CDI Coupé, 2009-modell

Den ultimate kosebilen?
Veil. pris: 883700

Skarp i kantene

Test: Mercedes GLK 220 CDI 2009

Skarp i kantene
Veil. pris: 566000

Den aller største

Test: Mercedes-Benz GL 320 CDI

Den aller største
Veil. pris: 1118500

Herlig og kostbar SUV

Test: Mercedes-Benz GLK 320 CDI 4MATIC, 2008:

Herlig og kostbar SUV
Veil. pris: 743400

Vi har kjørt Mercedes' luksushybrid

Test: Mercedes S 400 Blue Hybrid, 2009

Vi har kjørt Mercedes' luksushybrid
Veil. pris: 1247100

Diger, dyr – og deilig

Test: Mercedes-Benz ML 280 CDI, 2009:

Diger, dyr – og deilig
Veil. pris: 861000

Big Mac

Test: Mercedes R 280 CDI

Big Mac
Komfortabel, stilfull glede

MB SLK 200 Kompressor:

Komfortabel, stilfull glede
Veil. pris: 509600

Diger, deilig, dyr - og perfekt for Norge

Test: Mercedes-Benz S320 CDI 4Matic

Diger, deilig, dyr - og perfekt for Norge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning