Test: Mercedes-Benz GL 350 BlueTec 4Matic

SUV-en som har alt

Sterk motor, firehjulsdrift og god framkommelighet, masse utstyr og et hav av plass. Høres det fint ut? Det er det også, men det koster.

Publisert Oppdatert

Enkelte liker store ting, og gjerne store biler. Helst mye større enn naboens. Mercedes GL er en slik bil. Det handler mest om smak, men kan også skyldes behov. Som for eksempel et behov for god innvendig plass. Det og mange andre.

Mercedes har bygget GL for det amerikanske markedet der "the bigger, the better"-tankegangen råder. Men det betyr ikke at GL ikke passer norske kjøreforhold. Vi nordmenn elsker SUV-ens kvaliteter og stasjonsvognens plassforhold, og GL kombinerer dette på beste måte. Med på kjøpet får du en god dose komfort og luksusfølelse.

Kjøreegenskaper: 5

Mercedes gjør mye bra om dagen, men det er spesielt kjøreegenskapene i de nye modellene som imponerer. Og imponerer, det gjør GL. Ikke bare er den velkjørende og forutsigbar, men på snødekte veier er den på kanten til leken og underholdende, om vi kan bruke slike ord om en "boligblokk" på 2,5 tonn.

Riktignok merkes vekten når det først begynner å skli, men GL er lett å kontrollere og har et velfungerende antiskrenssystem som henter deg inn om nødvendig.

Mest imponerende av alt er kjørefølelsen Mercedes har bakt inn i bilen. Styringen er presis uten å være for direkte og tilbakemeldingene er gode. Fjæringen innbyr dessuten til aktiv kjøring samtidig som fjæringskomforten er i toppklasse.

I likhet med ML kommer GL med et On&Offroad-program som lar deg velge mellom seks trinn som tilpasser firehjulstrekket best mulig til underlaget du kjører på. Ett av trinnene er et automatprogram, to modi er for terrenget og tre for vei.

LEKEN: Du skulle kanskje ikke tro en så svær bil som GL egnet seg til vinterlek, men det gjør den. Doningen krever riktignok litt plass rundt seg, for den måler fem meter i lengden, to i høyden og to i bredden.
LEKEN: Du skulle kanskje ikke tro en så svær bil som GL egnet seg til vinterlek, men det gjør den. Doningen krever riktignok litt plass rundt seg, for den måler fem meter i lengden, to i høyden og to i bredden. Foto: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Motor: 6

Tekniske data:

 • Motor, cm3: 2987
 • Effekt, hk ved o/min: 258/3600
 • Dreiemoment, Nm ved o/min: 620/1600
 • Egenvekt, kg: 2455
 • Tilhengervekt, kg: 3500/750
 • Lengde/bredde/høyde, cm: 513/193/185
 • Bagasjerom, liter: 680-2300
 • Standard dekkdimensjon: 295/40R21
 • Forbruk, EU-mix l/mil: 0,8
 • CO2-utslipp, g/km: 209
 • 0-100 km/t, fabrikk, sek.: 7,9
 • Toppfart, km/t: 220
 • Pris fra, kr: 1 131 900
 • Pris testbil, kr: 1 485 000

Drivlinjen i GL er i stor grad den samme som i andre 350 CDI 4Matic-modeller fra merket. En drivlinje vi har gode erfaringer med i biler som ML, CLS og CLS Shooting Brake.

Sekserdieselen kombinerer kraft og komfort på en eksemplarisk måte, og den er lettkjørt som få takket være fullt dreiemoment allerede ved 1600 o/min. Syvtrinnsautomaten henter dessuten ut det beste av motoren uansett kjørestil. Den vet å utnytte dreiemomentet på lavt turtall, men er også rask og smidig når du klemmer på.

Ytelser: 4

Det trengs litt motor for å flytte 2,5 tonn bil, men velger du 350-motoren vil du aldri savne mer kraft. 265 hestekrefter og 620 Newtonmeter skal ifølge produsenten dytte GL fra 0-100 km/t på 7,9 sekunder. Det er raskt for en så stor bil.

I våre målinger, denne gangen på særdeles glatt underlag, klarer vi ikke det, men vi dundrer likevel til hundre på 8,9 sekunder. Det er nesten til å få frysninger av å tenke på at den finnes som AMG-modell med 565 hk.

Motoren er også sterk i mellomregisteret. 60-100 km/t feies unna på 5,2 sekunder, mens det tar 6,6 sekunder fra 80-120 km/t. Det føles mer enn tilstrekkelig i GL, men tallenes tale er klar - den matcher ikke ytelsene til hovedkonkurrenten Range Rover TDV6 som nøyer seg med 4,6 og 6,2 sekunder.

Eksteriør: 5

HELT TOPP: Førermiljøet både ser bra ut og gjør arbeidsoppgavene enklere for føreren. Sittestilling og komfort er i toppklasse, akkurat som brukervennlighet og materialkvalitet.
HELT TOPP: Førermiljøet både ser bra ut og gjør arbeidsoppgavene enklere for føreren. Sittestilling og komfort er i toppklasse, akkurat som brukervennlighet og materialkvalitet. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Design er et objektivt tema, men de fleste vil vel si seg enige at Mercedes har klart å gi GL, som nylig fikk facelift, et barskt og moderne ytre. Harde linjer og markerte skjermbreddere gir det rette offroadpreget en stor SUV skal ha, samtidig som AMG-eksteriørpakken pirrer øyet i en mer sportslig retning.

Testdata:

 • 0-100 km/t, sek.: 8,9
 • 60-100 km/t, kickdown: 5,2
 • 80-120 km/t, kickdown: 6,6
 • Støy tomgang, dBA: 42,3
 • Støy 50 km/t, dBA: 58,9
 • Støy 80 km/t, dBA: 63,4
 • Støy 100 km/t, dBA: 66,2
 • Testforbruk, l/mil: 0,95

Interiør: 6

Du skal ha stort plassbehov dersom den innvendige plassen GL ikke strekker til. Plassen her inne er enorm. Både i bredden, lengden og i høyden, mye takket være bilens litt firkantede design og enorme ytre mål.

Du skal ha høye krav til komfort, ergonomi og materialkvalitet om ikke GL er god nok. Sittestillingen er optimal, komforten herlig og materialene som er brukt i toppklasse. Mercedes har tatt et bykst på interiørdesign de siste årene, og GL er ikke et unntak. Her inne er det lett å trives.

Komfort: 5

Mercedes er kjent for å bygge biler som heller mer mot komfort enn sportslighet. Det som er litt spennendende med Mercedes nå, er at de har beholdt den gode komforten og lagt til en god dose kjøreglede - i alle modeller.

SUV-LIMO: GL er enorm på alle måter. Benplassen i baksetet meget god, akkurat som bagasjeromsplassen. To seter kan vippes opp til en tredje seterad og gjør GL til en syvseter.
SUV-LIMO: GL er enorm på alle måter. Benplassen i baksetet meget god, akkurat som bagasjeromsplassen. To seter kan vippes opp til en tredje seterad og gjør GL til en syvseter. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Fjæringskomforten er upåklagelig, sittestillingen likeså, og støynivået lavt. GL er med andre ord der den skal være - blant de beste i klassen på komfort.

Derfor rynker du kanskje på nesen over delkarakteren. Grunnen til at GL får fem og ikke seks, er rett og slett at nye Range Rover (testet like etterpå) har hakket bedre fjæringskomfort.

Sikkerhet: 5

GL er ikke kollisjonstestet av EuroNCAP, men det er søstermodellen ML: Ikke uventet har ML fått fem stjerner i Euro NCAPs krasjtest. Poengsummen for beskyttelse av voksne passasjerer er på hele 96 prosent. For å sette det i perspektiv, er den høyeste prosenten de noensinne har gitt 97 prosent.

En hel del sikkerhetsutstyr, som for eksempel trøtthetsvarsling og automatiske beltestrammere, er standard. I tillegg kommer naturligvis ting som antisladd og kollisjonsputer. Det er også mulig å kjøpe mer sikkerhetsutstyr som ekstrautstyr. Både systemer som bremser bilen ved kollisjonsfare, adaptive lys og blindsonevarsling er tilgjengelig for å nevne noe.

Forbruk: 2

Tidligere har vi gitt 350 CDI-motoren godt skussmål når det kommer til forbruk, men det merkes fort at det trengs litt mer ved på bålet for å holde farten oppe i motbakkene i tunge GL. Resultatet er at forbruket hopper i været.

Merforbruket i forhold til litt mindre SUV-er som Porsche Cayenne og BMW X5 er opp mot 30-40 prosent, og GL slurper i seg en desiliter mer per mil enn nye Range Rover TDV6. Oppgitt forbruk er 0,8 l/mil, men i vår faste 20 mil lange testrunde må vi opp på 0,95 l/mil.

RASK NOK: Sekserdieselen er sterk i alle fartsområder. 265 hk og 620 Nm sender GL fra stillestående til 100 km/t på 7,9 sekunder - nesten uansett føre.
RASK NOK: Sekserdieselen er sterk i alle fartsområder. 265 hk og 620 Nm sender GL fra stillestående til 100 km/t på 7,9 sekunder - nesten uansett føre. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Pris/utstyr: 3

Norske bilavgifter er ikke snille mot doninger som GL. For det er det den er, en doning.

Testbilen, som har minste motor (!), koster fra 1.131.900 kroner. En halv million av disse går rett i statskassa.

Testbilen har i tillegg "alt" utstyr og koster totalt 1.485.000 kroner.

KING OF(F) THE ROAD: Mercedes GL er SUV-enes absolutte konge. Det er nesten til å få frysninger av å tenke på at den finnes som AMG-modell. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
KING OF(F) THE ROAD: Mercedes GL er SUV-enes absolutte konge. Det er nesten til å få frysninger av å tenke på at den finnes som AMG-modell. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Det er mye penger, men GL er på ingen måte overpriset i forhold til hovedkonkurrenten Range Rover som fort runder halvannen million med samme utstyrsnivå.

Konklusjon: 5

Hovedkarakteren er ikke et gjennomsnitt av delkarakterene, men et uttrykk for hvordan bilen totalt sett er i forhold til konkurrentene på det tidspunktet da testen ble gjennomført. Her kan du lese hvordan vi setter karakterer.

GL er en herlig bil på veldig mange måter, men vi kommer ikke utenom at prisen er for høy for de fleste og at den bruker i overkant mye diesel. Utenom det er det ikke mye negativt å grave fram.

Den har kjøreegenskaper svært få andre på denne størrelsen kan matche, samtidig som komforten er helt i toppsjiktet og ytelsene gode. Alt i alt en veldig god bil.

Se flere saker fra: Store SUV-er Se flere saker fra: Mercedes-Benz Se flere saker fra: Gigant-SUV fra øverste hylle Se flere saker fra: Her er 4x4-bilene vi har testet i år
Noe av det mest behagelige du kan kjøre i Norge

Test: Audi Q7 3,0 TDI 272 hk quattro

Noe av det mest behagelige du kan kjøre i Norge
Veil. pris: 969 000 kroner

Volvo XC90 eller BMW X5?

Test: Volvo XC90 mot BMW X5

Volvo XC90 eller BMW X5?
Sporty, men det får du liten glede av på glatta

Test: BMW X5 xDrive30d, 2014

Sporty, men det får du liten glede av på glatta
Veil. pris: 913200

Billigutgaven av BMW X5 holder mål

BMW X5 xDrive25d, 2014

Billigutgaven av BMW X5 holder mål
Veil. pris: 774600

Helt overlegen på utstyr

Jeep Grand Cherokee 3,0 CRD 4x4 Summit 252 hk, 2014

Helt overlegen på utstyr
Veil. pris: 1037900

Herlig luksus-SUV

Range Rover TDV6 2013

Herlig luksus-SUV
Når det først stopper, sitter du veldig godt fast

Range Rover Sport SDV6 2014

Når det først stopper, sitter du veldig godt fast
Veil. pris: 1109000

SUV med hybrid-fryd

Test: Lexus RX 450h, 2012

SUV med hybrid-fryd
Veil. pris: 867900

SUV-en som har alt

Test: Mercedes-Benz GL 350 BlueTec 4Matic

SUV-en som har alt
Veil. pris: 1485000

Over én million av prislappen er bare avgifter

Prøvekjørt: Mercedes ML63 AMG

Over én million av prislappen er bare avgifter
Mer komfortabel SUV får du neppe

Test: Mercedes-Benz ML 350 CDI BlueTEC

Mer komfortabel SUV får du neppe
Komfort-kongen

Test: Mercedes-Benz ML 350 Bluetec 2014

Komfort-kongen
Veil. pris: 1514000

Billigste vei til stor SUV

Test: Mercedes ML 250 BlueTec 4Matic, 2012

Billigste vei til stor SUV
Veil. pris: 783800

Hva er det med denne Toyotaen?

Test: Toyota Land Cruiser 3,0D-4D (150), 2014

Hva er det med denne Toyotaen?
Veil. pris: 780500

Denne Volvoen er det mange som ønsker seg

Test: Volvo XC90 D5 AWD aut., 2015

Denne Volvoen er det mange som ønsker seg
Veil. pris: 781000

Slik er Volvos viktigste bil

Test: Volvo XC90 T6, 2015

Slik er Volvos viktigste bil
Veil. pris: 1010000

Tøff pickup med mye utstyr

Isuzu D-Max, 2014

Tøff pickup med mye utstyr
Veil. pris: 319900

Pickup for de dårlige veiene

Toyota Hilux, 2014

Pickup for de dårlige veiene
Veil. pris: 298700

Som å kjøre Golf

Test: VW Amarok Doublecab 2,0 BiTDI 180 hk Highline, 2014

Som å kjøre Golf
Veil. pris: 602554

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning