Test: Mazda 5 1,6 DE Advance Plus sjuseter, 2011-modell

Uvanlig mye bil for pengene

Se hvorfor Mazda 5 kan bli en hit.

Publisert Oppdatert

Den forrige Mazda 5 var en god flerbruksbil da den kom i 2005, men fikk etter hvert hard konkurranse.

Nå er en helt ny utgave på plass, og den har fått - nettopp - litt mer plass. Det er viktig i en klasse der VW Touran, Peugeot 5008, Ford Grand C-Max, Citroën C4 Picasso og Renault Grand Scénic er blant de direkte konkurrentene.

Enda litt mer plass får du i den dyrere Ford S-Max, mens Ford Galaxy og den nye VW Sharan er alternativene for dem som trenger en virkelig stor sjuseter.

Blant ting som kjennetegner Mazda 5, er store, praktiske skyvedører og en 1,6-litersdiesel som holder prisen nede.

Del

Kjøreegenskaper: 5

Mens de første generasjonene av flerbruksbiler isolerte sjåføren fra selve kjøringen, med ullen styring og en følelse av å sitte langt fra hjulene, er Mazda 5 involverende.

Kanskje er Mazdaen den beste i klassen når det gjelder å formidle hva som skjer i kontaktflaten mellom hjul og underlag. Også en passe direkte styring gjør sitt for en god sjåføropplevelse.

Sitteposisjonen er halvhøy, et sted mellom stasjonsvogn og SUV. Det gir en følelse av god oversikt.

På glatt føre, som det er i hele testperioden, er hekken uventet villig til å være med ut. En inspirert sjåfør uten bilsyke barn vil sette pris på det, mens den trygghetssøkende kan bli litt overrasket.

STORT GLIS: En grill formet som et smil er Mazdas kjennetegn. Kjøreegenskapene gir også grunn til å smile, i en bilklasse der det tidligere ikke skjedde så ofte.
STORT GLIS: En grill formet som et smil er Mazdas kjennetegn. Kjøreegenskapene gir også grunn til å smile, i en bilklasse der det tidligere ikke skjedde så ofte. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Et effektivt antiskrenssystem stopper uansett hekklogringen før det blir dramatisk.

Tekniske data og testdata Mazda 5 1,6 DE

TEKNISKE DATA

 • MOTOR, CM3:1560
 • EFFEKT, HK VED O/MIN:115/3600
 • DREIEMOMENT, NM VED O/MIN:270/1750-2500
 • EGENVEKT, KG:1490
 • TILHENGERVEKT, KG:600/1200
 • LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM:459/175/162
 • BAGASJEROM, LITER:158/426/1485 (sjuseter)
 • STANDARD DEKKDIMENSJON:205/55 R16
 • FORBRUK, EU-MIX L/MIL:0,52
 • CO2-UTSLIPP, G/KM:138
 • 0-100 KM/T, FABRIKK, SEK.:13,7
 • TOPPFART, KM/T:180
 • PRIS FRA, KR:307 700 (Advance), 319 700 (Adv. Plus)
 • PRIS TESTBIL, KR:324 700

TESTDATA

 • 60-100 KM/T, 3. GIR:7,7
 • 60-100 KM/T, 4. GIR:8,9
 • 60-100 KM/T, 5. GIR:10,9
 • 80-120 KM/T, 4. GIR:11,0
 • 80-120 KM/T, 5. GIR:13,1
 • 80-120 KM/T, 6. GIR:15,7
 • STØY TOMGANG, dBA:64,5
 • STØY 50 KM/T, dBA:67,3
 • STØY 80 KM/T, dBA:64,5
 • STØY 100 KM/T, dBA:67,3
 • TESTFORBRUK, L/MIL:0,61

Motor: 6

Mazda 5 kommer til Norge med bare to motorversjoner, 1,8 bensin og 1,6 diesel. Sistnevnte vil stå for det aller meste av salget.

Med så få alternativer er det desto viktigere at 1,6-literen gjør jobben. Vi snakker om en nyoppusset versjon av PSA-konsernets (Peugeot/Citroën) superhit av en motor, som i ulike versjoner står i biler som i størrelse varierer fra Mini til Volvo V70.

Motoren har nå fått 115 hk og 270 Nm dreiemoment, tall du for få år måtte ha en tolitersdiesel for å få.

I Mazda 5 er motoren paret med en sekstrinns manuell girkasse (automat fås ikke) med tette steg. Den bidrar til at bilen aldri oppleves treg, sylindervolumet til tross. Selv sjettegiret tåler at landeveien bukter temmelig kraftig på seg, og en "normallast" (familie med tre barn og litt bagasje) takler den godt.

Ytelser: 4

Skrytet i kategorien over avtar når det kommer til maksytelser.

Som litt høyreist sjuseter har den mer luft som skal skyves unna enn en stasjonsvogn, og egenvekten er halvannet tonn (som tross alt er relativt lett for bilklassen).

Dermed blir 7,7 sekunder bestenotering i våre akselerasjonsmålinger for 60-100 km/t. Det er litt tregere enn Ford C-Max (femsetersversjonen), som har samme motor.

Derimot er det langt raskere enn Volvo V70 med den gamle versjonen av denne motoren.

Eksteriør: 4

Mazda 5 er blant flerbruksbilene som ser noenlunde bra ut. Dette er en klasse som kjennetegnes av høyt tak og kompakt lengde, og det er et vanskelig utgangspunkt for å skape visuell dynamikk.

LØSAKTIG: På glatt føre er hekken uventet løs til en familiebil å være. Antiskrenselektronikken setter uansett en stopper for hekklogringen før det blir dramatisk.
LØSAKTIG: På glatt føre er hekken uventet løs til en familiebil å være. Antiskrenselektronikken setter uansett en stopper for hekklogringen før det blir dramatisk.

Med et vennlig glis i fronten (ta en titt på grillen) og bølgende innpreging i sidene har Mazda likevel gjort det de kan for å greie det.

At den med sine knappe 4,6 meter er blant de lengste i klassen, bidrar også til at Mazda 5 unngår et sterkt og klosseaktig flerbruksbilpreg.

Interiør: 5

Det er ikke materialbruken i interiøret som gjør at Mazda 5 forsvarer en god karakter i denne kategorien. Til det er plastpreget for sterkt i Mazda 5 av utstyrsgrad Advanced Plus (den mellomste av tre grader).

Blant de fremste styrkene er derimot at bilens lengde også gir litt mer avstand mellom seteradene, for eksempel sammenlignet med den 18 cm kortere VW Touran.

I Mazda 5 er det mulig også for en voksen å sitte noen mil i den bakerste seteraden, mens mange konkurrenter har seter i rad tre som egentlig bare er egnet for barn.

Et viktig pluss er dessuten at sju seter er standard i Mazda 5, mens konkurrentene som regel tar flere tusen kroner for å sette dem inn.

Felles for samtlige seter i rad to og tre er at de legges flatt i gulvet med enkle håndgrep.

Om setearrangementet i rad to faller i smak, blir et spørsmål om behov. Her har Mazda 5 to store seter med tilnærmet forsetekomfort. Den tredje sitteplassen, mellom disse setene, er derimot smal og ukomfortabel.

Slik sett kan en med en viss rett si at Mazda 5 er en rommelig og superpraktisk fireseter med inntil tre sitteplasser ekstra. Midtsetet kan enkelt erstattes av en oppbevaringskurv og et lite bord med flaskeholdere, eller det kan foldes helt bort. Da har en tilgang til de bakerste setene uten å måtte legge sammen de andre setene, og det er praktisk hvis en har fastmonterte barneseter.

Ikke minst har Mazda 5 store skyvedører, som i den øverste utstyrsgraden kalt Sport også har elektrisk åpning og lukking. Enkel adgang og null redsel for at barna skal klinke dørene inn i nabobilen er to klare fordeler med disse dørene.

Ford Grand C-Max er en teknisk slektning av Mazda 5, med samme setearrangement og skyvedører.

Komfort: 4

Mazda 5 har et fint tilpasset understell som svelger unna det meste på godkjent vis. Sittekomforten er god i forsetene og i de to store setene i rad to, mens midtsetet i rad to og de bakerste setene naturlig nok har sine begrensninger.

Vår desibelmåler forteller at Mazda 5 holder seg innenfor normalen når det gjelder støy, men motoren har et for ufiltrert lydbilde ved gasspådrag. Her har Mazda spart litt på isolasjonsmaterialene, for denne motoren har i utgangspunktet relativt snill diesellyd.

IKKE KLOSSETE: Mazda har anstrengt seg for at 5-eren skal bli en sjuseter som ikke ser ut som en høybygd klump av en bil.
IKKE KLOSSETE: Mazda har anstrengt seg for at 5-eren skal bli en sjuseter som ikke ser ut som en høybygd klump av en bil. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Med vinterdekk har vi ingen grunn til å klage over hjulstøy, som er et kjent Mazda-problem fra tidligere modeller. Derimot hører en godt hvordan understellet jobber på ujevn vei.

Det er gjerne slike ting som er med på å skille rimelige "folkebiler" fra de påkostede, som for eksempel den gedigne Mercedes R-klasse.

Sikkerhet: -

Den nye Mazda 5 er i skrivende stund ikke kollisjonstestet av den uavhengige sikkerhetsorganisasjonen EuroNCAP www.euroncap.com, og vi setter derfor ingen delkarakter her.

Slektningen Ford Grand C-Max fikk imidlertid fem av fem stjerner som hovedkarakter, og vi ser ingen umiddelbare grunner til at ikke Mazda 5 også skulle få det.

Bilen har all sikkerhetsutrustning som regnes som normalen i 2011, hva gjelder ting som sjåførhjelpsystemer og kollisjonsputer.

Pris/utstyr: 5

Dette er en sterk disiplin generelt for Mazda, noe vi tidligere har sett for eksempel for Mazda 6 stasjonsvogn.

Med dieselmotor (som er det naturlige valget) starter Mazda 5 på 307.700 kroner for utstyrsserien Advance. Vi anbefaler spranget opp til Advance Plus, der du for 12.000 kroner mer får utstyr som xenonlys, ryggesensor, regnsensor, sotede ruter bak og bluetoothtilkobling for mobil.

Har du pengene, kan toppserien Sport absolutt være verdt å vurdere. For 344.500 er blant annet skinnseter, elektrisk justerbart førersete med minne, integrert navigasjon fra TomTom, elektriske skyvedører og diverse pynt inkludert.

RYDDIG: Instrumenteringen er enkel å finne ut av. Materialbruken gir plastfølelse, men uten at det blir kritisk.
RYDDIG: Instrumenteringen er enkel å finne ut av. Materialbruken gir plastfølelse, men uten at det blir kritisk. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Både når det gjelder plass og utstyr framstår Mazda 5 som mye bil for pengene. Få motoralternativer og svært begrensede muligheter til utstyrsvalg utenfor de definerte utstyrsgradene hører til blant ulempene, i tillegg til en litt enkel kvalitetsfølelse for Advance Plus.

I skrivende stund har Mazda tre års garanti, men vi har grunn til å tro at importøren snart kommer med fem år. Det er blitt markedsstandarden i 2011.

Miljø: 4

Mazda 5 1,6 DE har et oppgitt EU-forbruk på 0,52 l/mil og et CO2-utslipp på 138 gram per kilometer. Det er på et jevnt snitt for bilklassen og motorstørrelsen.

I den virkelige verden, ute i vår 20 mil lange og for anledningen snødekte forbrukstestrunde, trengte bilen 0,61 l/mil. Korrigert for at bilen er splitter ny - dieselmotorer blir ofte litt gjerrigere når de blir innkjørt - og strekninger med løs snø, ligger også dette innenfor normalen for klassen.

FLEKSIBELT: De bakerste setene har for bilklassen bra beinplass. Midtsetet i rad to er ukomfortabelt. Alle seter kan legges flatt i gulvet med enkle håndgrep.
FLEKSIBELT: De bakerste setene har for bilklassen bra beinplass. Midtsetet i rad to er ukomfortabelt. Alle seter kan legges flatt i gulvet med enkle håndgrep.
Se flere saker fra: Mazda Se flere saker fra: Fords nye familiefavoritt Se flere saker fra: Her er de beste sjuseterne
Hardtslående Golf-konkurrent

Test: Mazda 3 2,2D aut. Skyactive Optimum 2013

Hardtslående Golf-konkurrent
Veil. pris: 319200

Dette må bli en suksess

Test: Mazda CX-5 2,2d 2012

Dette må bli en suksess
Dette blir en SUV-slager

Test: Mazda CX-5 2,0 4x4, 2012-modell

Dette blir en SUV-slager
Veil. pris: 351600

Årets beste bilkjøp

Test Mazda MX-5 Roadster Coupe 1,8, 2011

Årets beste bilkjøp
På jakt etter en problemfri bil?

Test: Mazda 3 1,6 D 2012

På jakt etter en problemfri bil?
Uvanlig mye bil for pengene

Test: Mazda 5 1,6 DE Advance Plus sjuseter, 2011-modell

Uvanlig mye bil for pengene
Veil. pris: 307700

Denne er billigere enn du tror

Test: Mazda MX-5 1,8 20th. anniversary edition

Denne er billigere enn du tror
Veil. pris: 279900

Super familiebil

Test: Mazda 6 2,2 DE Sport stv., 2010-modell

Super familiebil
Tøff med plan

Test: Mazda BT-50, 2009

Tøff med plan
Veil. pris: 276500

Vi liker den

Test: Mazda 2 Sport

Vi liker den
Tam, men likevel frisk

Test: Mazda 2 1,3 MZR

Tam, men likevel frisk
Nytt på nytt

Test: Mazda 3 1,6

Nytt på nytt
Morsom fornuft

Test: Mazda 3 1,6

Morsom fornuft
Min venn Brutus

Test: Mazda 3 MPS

Min venn Brutus
Større og tøffere enn Golf

Test: Mazda 3 2,0 i-Stop, 2009

Større og tøffere enn Golf
Veil. pris: 310800

MPS er rask som et uvær

TEST: Mazda 3 MPS, 2009

MPS er rask som et uvær
Veil. pris: 618900

Holder Mazdas løfter?

Test: 6000 km med Mazda 3 1,6D, 2009

Holder Mazdas løfter?
Veil. pris: 231000

Pen og kjøreglad Mazda 3

TEST: Mazda 3 1,6 MZR-DE, 2009

Pen og kjøreglad Mazda 3
Her er sommerbilen

Test: Mazda MX-5 2,0 Sport Roadster Coupe, 2009-modell

Her er sommerbilen
Veil. pris: 410400

Hverdagshelten

Test: Mazda 5 2,0 aut., 2008

Hverdagshelten
Får den oppmerksomhet nå?

Test: Mazda 5 2,0 MZR-CD

Får den oppmerksomhet nå?
Anbefales!

Test: Mazda 6 2,2 MZR-CD stv. 2009-modell

Anbefales!
Rimelig råskap

Test: Mazda 6 2,2 D 185 hk Sport kombi, 2009:

Rimelig råskap
Veil. pris: 422700

Test: Mazda 6 2,5 Sport

"Sport" uten sprut
Annerledes-SUV

Test: Mazda CX-7

Annerledes-SUV
Luftig underholdning

Test: Mazda MX-5 RC

Luftig underholdning
Overraskelsen

Test: Mazda MX-5

Overraskelsen
Voksen sportssedan

Test: Mazda 6 MPS

Voksen sportssedan
Noe for seg selv

Test: Mazda RX-8

Noe for seg selv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning