Test: BMW 316dA sedan 2012

Billig-BMW som imponerer

Med minste motoralternativ under panseret er prisen på den kjøreglade BMW 3-serie folkelig. Men BMW tar seg godt betalt for ekstrautstyret.

Publisert Oppdatert

343 000 kroner starter prisen på. Noe som er 70.000 kroner mindre enn 320dA. 316dA er en folkelig bil til en folkelig pris, helt til du lesser på med utstyr. Mer om det senere.

Først litt generelt om nye 3-serie.

Nye 3-serie har blitt større. Den har fått større sporvidde (avstanden mellom hjulene) foran og bak (+37 og +47 mm), lengre akselavstand (+50 mm) og blitt hele 93 mm lengre. Det gir merkbare utslag både i design og innvendig plass. Samtidig veier bilen 40 kilo mindre enn tidligere.

I tillegg kommer 3-serie med nyheter i motorutvalget. Dieselmotorene kjenner vi i stor grad fra før, men nye toliters bensinmotorer med turbo erstatter flere av de sekssylindrete versjonene. Den sterkeste har vi allerede testet i BMW 528i xDrive.

En viktig nyhet: Alle motorversjoner kan leveres med åttetrinns automat. Firehjulsdrevne xDrive-versjoner av 320i, 320d, 328i og 335i kommer i løpet av sommeren 2012.

Alle 3-serie har «driving experience control» med fire kjøreprogram: ECO PRO, Comfort, Sport og Sport+. Disse endrer følsomheten på gasspedal, motorrespons, styring og parameterne for DSC (stabilitetskontroll). Om bilen har servotronic, automatgir eller dynamic damper control, styres også disse gjennom kjøreprogrammene.

Kjøreegenskaper: 6

Bedre blir det ikke. Som nær sagt forventet er nye 3-serie en drøm å kjøre, og kanskje den beste bilen i denne klassen når det gjelder kombinasjonen mellom sportslighet og fjæringskomfort.

Understellet er en videreutvikling av forrige 3-serie, med en forbedret versjon av den avanserte fem-armete bakakselen. Også i nye 3-serie er vektfordelingen rundt 50/50 og en elektromekanisk styring sørger for effektiv energiutnyttelse og presis styring.

Driving Experience Control gir deg mange muligheter til å skreddersy kjøreopplevelsen: Med alt i normalinnstilling har du verdens snilleste bil. Vipper du brytere og girspak i retning sport, blir kjørefølelsen mer engasjerende. Ingen annen bil i denne klassen lar deg i samme grad tilpasse oppsettet til egen kjørestil. Mercedes C-klasse nærmer seg likevel BMW i sportslighet og den nye versjonen av Audi A4 er en morsom bil på veien.

Testbilen sto på hjul i dimensjonen 205/60R16, noe som i BMW-sammenheng er ganske så beskjedent. Det gjør 3-serie enda mer komfortabel, men en aktiv sjåfør ville nok gjerne ha valgt 225/50-17-hjulene som er standard på Sportline-versjonen vi kjørte tidligere.

KJØREMESTER: Nye 3-serie byr på masse kjøreglede og har klassens kanskje beste kombinasjon mellom komfort og sportslighet.
KJØREMESTER: Nye 3-serie byr på masse kjøreglede og har klassens kanskje beste kombinasjon mellom komfort og sportslighet. Foto: FOTO: Handeland, Petter

Motor: 5

TESTDATA:

 • 60-100 KM/T, 4. GIR: 6,5
 • 60-100 KM/T, 5. GIR: 7,6
 • 60-100 KM/T, 6. GIR: 9,8
 • 60-100 KM/T, KICKDOWN: 6,5
 • 80-120 KM/T, 5. GIR: 9
 • 80-120 KM/T, 6. GIR: 10,8
 • 80-120 KM/T, 7. GIR: 13,5
 • 80-120 KM/T, KICKDOWN: 8,9
 • STØY TOMGANG, dBA: 44,5
 • STØY 50 KM/T, dBA: 60,6
 • STØY 80 KM/T, dBA: 65
 • STØY 100 KM/T, dBA: 67,8
 • TESTFORBRUK, L/MIL: 0,47

Tolitersdieselen som sitter i 316dA er i bunn og grunn den samme som BMW bruker i mange andre modeller. Det er en velprøvd konstruksjon, som vi har testet mange ganger tidligere, deriblant 320dA og miljø-treern 320dA Efficient Dynamics.

I 316dA yter den 116 hestekrefter og 260 Newtonmeter, hvorav sistnevnte er fulltallige ved 1750 o/min. Motoren jobber fint sammen med testbilens åttetrinnsautomat, men det skal samtidig nevnes at BMWs firer har noe mer dieselknatring i lav hastighet og har et litt grovere støybilde enn de aller beste konkurrentene.

Ytelser: 5

116 hestekrefter og 260 Newtonmeter i en 3-serie er ikke all verden, men i vanlig trafikk føles 316dA aldri undermotorisert. Snarere tvert imot. Det kan vi i stor grad kan takke den fine åttetrinns automatkasse for. Ja, den girer kanskje ofte, men den gjør det på meget komfortabelt vis og i tillegg tenker den smart. Riktig gir er aldri langt unna.

Sett ut ifra motorstyrken gjør 316dA det godt i våre akselerasjonstester. 6,5 sekunder fra 60-100 km/t og 8,9 sekunder fra 80-120 km/t er bedre enn snittet for biler med tilsvarende vekt/effekt-forhold.

Eksteriør: 5

SMÅ HJUL: 16-tommerne ser litt spe ut. Vi ville gått for 17-toms hjul, da større hjul ville ødelagt mye av fjæringskomforten.
SMÅ HJUL: 16-tommerne ser litt spe ut. Vi ville gått for 17-toms hjul, da større hjul ville ødelagt mye av fjæringskomforten. Foto: FOTO: Handeland, Petter

Mens det var en del diskusjon rundt utseendet ved forrige modellskifte, har vi ikke hørt annet enn godord når det gjelder designen på den nye 3-serie. BMW har bevisst lagt vekt på at frontdesignen skal understreke en lav, bred front.

TEKNISKE DATA:

 • MOTOR, CM3: 1995
 • EFFEKT, HK VED O/MIN: 116/4000
 • DREIEMOMENT, NM VED O/MIN: 260/1750
 • EGENVEKT, KG: 1505
 • TILHENGERVEKT, KG: 1600/745
 • LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM: 462/181/143
 • BAGASJEROM, LITER: 480
 • STANDARD DEKKDIMENSJON: 205/60R16
 • FORBRUK, EU-MIX L/MIL: 0,44
 • CO2-UTSLIPP, G/KM: 116
 • 0-100 KM/T, FABRIKK, SEK: 10,9
 • TOPPFART, KM/T: 202
 • PRIS FRA, KR: 357 000
 • PRIS TESTBIL, KR: 423 900

På samme måte skal linjene bidra til å gjøre bilen lav og lang når du ser den fra siden. Hekken ser kompakt ut og minner om en småfrekk juniorutgave av 5-serie. Selv om bilen ser bra ut med moderate hjul, vil nok enkelte synes at 16-tommers felger blir litt spedt.

Interiør: 4

Testbilen, som var sparsommelig utstyrt, gir oss ikke helt den følelsen vi ønsker av en bil som befinner seg i premiumsegmentet. Setene er litt harde og flate, og ikke spesielt pene å se på. Det trekker inntrykket litt ned.

BMW 3-serie er blitt større, noe som for alvor merkes i baksetet. Når vi setter forsetet i vår normposisjon for en person på 1,85 meter, er det fortsatt god plass til en tilsvarende stor person i baksetet. Sågar med noen centimeter å gå på fram til forseteryggen.

Også takhøyde og bredde i baksetet nærmer seg det vi forbinder med familiebiler som VW Passat. Stasjonsvognen Touring må vi vente på til høsten, men med 480 liters bagasjerom er det likevel gode plassforhold. Legger du til 2 230 kroner får du også nedfellbar bakseterygg i forhold 40/20/40.

Betjening og ergonomi følger typisk BMW-maner; enkelt, oversiktlig og med solid kvalitetsfølelse. iDrive-hjulet i midtkonsollen kontrollerer funksjonene som vises i skjermen øverst og midt på dashbordet. Det kjennes intuitivt i bruk.

Komfort: 4

Man er aldri i tvil om hva som befinner seg under hjulene når man kjører BMW 3-serie. Selv med dekk i dimensjon 205/60R16. Fjæringen er BMW-typisk; stram og kontant i langsom fart og på mindre ujevnheter. Direkte ubehagelig blir det aldri, men på ruglete vintervei eller på dårlig asfalt er du ikke i tvil om veibanens tilstand. På større humper oppfører bilen seg med tilstrekkelig pondus.

NØKTERNT: Interiøret er ikke veldig spennende og kunne gitt en mer påkostet følelse. Samtidig er det velfungerende og gir god kvalitetsfølelse.
NØKTERNT: Interiøret er ikke veldig spennende og kunne gitt en mer påkostet følelse. Samtidig er det velfungerende og gir god kvalitetsfølelse. Foto: FOTO: Handeland, Petter

Innvendig støynivå er heller ikke 3-seriens sterkeste kort.

Sikkerhet: 5

BMW 3-serie har akkurat blitt kollisjonstestet av testorganet EuroNCAP. Og ikke uventet sto den igjen med et meget godt resultat. Fem av fem stjerner og meget høyt sikkerhetsnivå for både voksne og barn i bilen. 3-serie er også en av bilene som har gjort det best i kategorien "fotgjengersikkerhet", hvor den scorer hele 78 %. I tillegg har den tilfredsstillende nivå av sikkerhetsutstyr.

Pris/utstyr: 4

BMW 3-serie kommer i med tre utstyrsversjoner i tillegg til grunnversjonen. De lyder navnene Sport, Luxury og Modern, noe som også reflekteres i utstyr og designelementer.

"Vår" 316dA koster i utgangspunktet 357 800 kroner. En pris som etter vår mening gir mye bil for pengene. Men som kjent tar BMW seg godt betalt for ekstrautstyret, og det er ikke mye som skal legges på før prisen er en helt annen.

LAVT FORBRUK: 316dA er oppgitt til et forbruk på 0,44 l/mil. I vår faste forbruksrunde gikk den på 0,47 l/mil. Et veldig godt resultat tatt ytelsene i betraktning.
LAVT FORBRUK: 316dA er oppgitt til et forbruk på 0,44 l/mil. I vår faste forbruksrunde gikk den på 0,47 l/mil. Et veldig godt resultat tatt ytelsene i betraktning. Foto: FOTO: Handeland, Petter

Testbilen føles ikke spesielt påkostet, men har likevel ekstrautstyr for over 60 000 kroner. Enkelte ting virker det nærmest gjerrig at ikke er med i standardutstyret. Eksempelvis tåkelys, regnsensor, korsryggstøtte og xenonlys. Totalprisen, på det som føles som en veldig standard 316dA, lander derfor på 423 000 kroner.

Miljø: 6

0,44 liter per mil er hva BMW lover at 316dA skal bruke ved blandet kjøring. I vår faste forbruksrunde bruker den en liten smule mer med sine 0,47 l/mil, men vi snakker uansett om et veldig godt resultat. Forbruket er på nivå med de beste 1,6-dieselene, samtidig som ytelsene er vesentlig bedre. Dessuten har testbilen automatgir.

Konklusjon: 5

Hovedkarakteren er ikke et gjennomsnitt av delkarakterene, men et uttrykk for hvordan bilen totalt sett er i forhold til konkurrentene på det tidspunktet da testen ble gjennomført.

Det er ingen tvil om at BMW har truffet blink med nye 3-serie. Ikke bare har den herlige kjøreegenskaper, men den har blitt mer praktisk og i dette tilfellet en særdeles effektiv motor/gir-kombinasjon - lavt forbruk og gode ytelser. Testbilen gir ikke nok premiumfølelse til å forsvare prisen, og det trekker totalkarakteren ned fra seks til fem.

Les også:

Denne bilen har mange øverst på ønskelista

Ny Ford Mondeo får helt nytt sikkerhetsutstyr

Test deg selv: Du får neppe full score på denne skilt-quizen

Se flere saker fra: BMW
Jåle-SUV fra BMW

Test: BMW X4 xDrive 30d, 2014

Jåle-SUV fra BMW
Veil. pris: 997440

En skikkelig kjøremester

Test: BMW 320dA xDrive Sportsautomat 2013

En skikkelig kjøremester
Sports-stasjonsvogna

Test: BMW 320dA Touring, 2012

Sports-stasjonsvogna
Veil. pris: 433200

Den beste bensinbilen

Test: BMW 320i sportsautomat, 2012

Den beste bensinbilen
Veil. pris: 423600

Billig-BMW som imponerer

Test: BMW 316dA sedan 2012

Billig-BMW som imponerer
Veil. pris: 423900

En tur til, takk!

Langtest: 4000 km med BMW 116d Sport Line 2012

En tur til, takk!
Veil. pris: 362900

BMWs første M-modell med dieselmotor

Test: BMW M550d xDrive Touring 2012

BMWs første M-modell med dieselmotor
Bensinmotoren kler 1-serie

Test: BMW 116i Sport 2012

Bensinmotoren kler 1-serie
Treffer BMW-blinken

BMW 320dA, 2012

Treffer BMW-blinken
Større, bedre og penere enn forgjengeren

Test: BMW 320dA Efficient Dynamics, 2012

Større, bedre og penere enn forgjengeren
Bedre med mindre motor

BMW 525dAT xDrive, 2012

Bedre med mindre motor
Med denne kommer du først frem

BMW 528iA xDrive Touring, 2012

Med denne kommer du først frem
Rask og dyr BMW

Test: BMW 120d 2012

Rask og dyr BMW
Den morsomste SUV-en

Test BMW X1 xDrive 20d, 2012

Den morsomste SUV-en
Bensinmotoren med turbo er bare herlig

Test: BMW 118i Urban Line 2011

Bensinmotoren med turbo er bare herlig
Veil. pris: 497000

BMW 116d er best i klassen

Test BMW 116d, 2012

BMW 116d er best i klassen
- Å kjøre denne BMW-en er nesten bedre enn sex

Test: BMW 1M Coupé 2011

- Å kjøre denne BMW-en er nesten bedre enn sex
Veil. pris: 1115090

Koster skjorta, mangler tak og er vanskelig å sladde med

Test: BMW 640i kabriolet, 2011-modell

Koster skjorta, mangler tak og er vanskelig å sladde med
Veil. pris: 1299500

Fremragende comeback

Test BMW X3 xDrive 20dA, 2011

Fremragende comeback
Nesten alt er perfekt

Test: BMW 525dA sedan, 2010-modell

Nesten alt er perfekt
Veil. pris: 640200

Bilen alle burde få kjøre

Test BMW 530dA Touring xDrive, 2011

Bilen alle burde få kjøre
Toppkarakter til

Test: BMW 523iA, 2010

Toppkarakter til "billigversjonen"
Veil. pris: 580600

Sannsynligvis verdens beste bil

Test: BMW 530dA, 2010

Sannsynligvis verdens beste bil
Veil. pris: 741300

Kanskje den beste premium-familiebilen

Test: BMW 520dA

Kanskje den beste premium-familiebilen
Veil. pris: 781000

BMW-motoren som danker ut diesel

Test: BMW 523iA stasjonsvogn, 2010-modell

BMW-motoren som danker ut diesel
Veil. pris: 645700

Alt du trenger i en BMW

Test: BMW 520dA stasjonsvogn, 2010-modell

Alt du trenger i en BMW
Veil. pris: 546000

Billigversjonen du vil ha

Test BMW X5 xDrive 30d LE 211 hk, 2010

Billigversjonen du vil ha
BMWs gjerrigknark

Test: BMW 320d, 2010-modell

BMWs gjerrigknark
Herlig BMW skreddersydd for Norge

Test: BMW 320dA Coupé, 2010-modell

Herlig BMW skreddersydd for Norge
Veil. pris: 455400

Sommerens vinnerbil

Test: BMW 325dA cabriolet, 2010

Sommerens vinnerbil
Veil. pris: 667000

Det nærmeste du kommer en perfekt bil

Test: BMW 535iA, 2010

Det nærmeste du kommer en perfekt bil
Veil. pris: 909600

Bra billig-BMW

Test: BMW 116d

Bra billig-BMW
Veil. pris: 260900

Junior vil leke

Test: BMW 116i

Junior vil leke
Når diesel er eneste mulighet

Test: BMW 123d coupé, 2008

Når diesel er eneste mulighet
Kraftig kost

Test: BMW 116i, 2009-modell

Kraftig kost
Veil. pris: 262700

Den kjøreglade

Test: BMW 325i

Den kjøreglade
Velkjørende dieselsjarmør

Test: BMW 118d

Velkjørende dieselsjarmør
Fortsatt knallfin

Test: BMW 118dA

Fortsatt knallfin
Liten, åpen og diskré BMW

Test: BMW 120i kabriolet 2008

Liten, åpen og diskré BMW
BMW-en du bør styre unna

Test: BMW 116d LE 90 hk, 2010

BMW-en du bør styre unna
Veil. pris: 241900

Sterk nok

Test: BMW 520 dA

Sterk nok
Kostbar balansekunstner

Test: BMW 120d

Kostbar balansekunstner
Sladdekongen

Test: BMW 130i, 2007

Sladdekongen
Tidenes billigste BMW 3-serie

BMW 316d 115 hk, 2010

Tidenes billigste BMW 3-serie
Veil. pris: 384560

Snodig blanding

Test: BMW 318iA, 2007

Snodig blanding
Den perfekte kjøreopplevelsen

Test: BMW 320d xDrive Touring 2009

Den perfekte kjøreopplevelsen
Trivelig og kjøreglad BMW

Test: BMW 318d Touring

Trivelig og kjøreglad BMW
Underholdende lekkerbisken

Test: BMW 320dAT xDrive Coupé, 2009-modell

Underholdende lekkerbisken
Veil. pris: 499300

Kontinentkrysseren

Test: BMW 530dA Gran Turismo 2009

Kontinentkrysseren
Veil. pris: 848400

Dyr og deilig familie-BMW

Test: BMW 525dA xDrive 2009-modell

Dyr og deilig familie-BMW

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning