Julegavetips 2011

10 kule julegaver til den bilinteresserte

Hva med et lydløst takstativ eller 400-kronersdingsen som holder bilen varm i kulda?

AERODYNAMISK: Whispbar-stativet er utformet for å forhindre den irriterende plystringen mange takstativer sliter med.
AERODYNAMISK: Whispbar-stativet er utformet for å forhindre den irriterende plystringen mange takstativer sliter med. Foto: FOTO: Whispbar
Publisert Oppdatert

Hvert år ligger det tusenvis av bilrelaterte gaver under juletrærne rundt om i det ganske land. Enten det er junior som får ny bilbane eller far som får bilpleiesett, er gaver med bil som tema ofte et kjærkomment innslag blant sokker og slips.

Her finner du julegavetips til alt fra småtteri som koster en hundrelapp - til dyrere gaver som strengt tatt er forbeholdt de med veldig tykk lommebok.

Skistativet som ikke uler

Skisesongen nærmer seg med stormskritt, og da kan det være greit med et takstativ. På den måten slipper du å dra våte ski med skarpe stålkanter inn i kupeen.

Takstativer har imidlertid ofte den ulempen at de lager mye lyd. Mange av stativene på markedet er bare to firkantede stålrør som står på tvers over taket. Det er ikke spesielt aerodynamisk, og derfor hører man ofte en plystrelyd fra slike. Whispbar hevder at deres takstativ ikke lider av dette. Grunnen er at det er testet og optimalisert i en vindtunell.

Det finnes massevis av monteringstilbehør for både sykkel, ski, kajakk og profesjonelt bruk.

Pris: 2698 kroner

Kjøpes: www.whispbar.no

AERODYNAMISK: Whispbar-stativet er utformet for å forhindre den irriterende plystringen mange takstativer sliter med.
AERODYNAMISK: Whispbar-stativet er utformet for å forhindre den irriterende plystringen mange takstativer sliter med. Foto: FOTO: Whispbar

Lekker lekebil

Disse amerikanske lekebilene i tre er geniale. Det finnes flere forskjellige modeller, og alle kan deles opp i flere biter. Bitene passer sammen med bitene fra andre biler - og voilà: Du har skapt en helt ny bil på fem minutter.

Det finnes til og med en slags klubb hvor eierne kan legge inn bilder av sine modifiserte versjoner.

Vi har kunnet funnet én norsk nettbutikk som fører noen få av modellene, men på den amerikanske nettsiden kan du bestille en rekke forskjellige modeller.

Pris: 349 kroner

Kjøpes: www.kidsa.no / www.automoblox.com

En gave som varmer

TIL JUNIOR: Automoblox-bilene er leketøy av meget høy kvalitet.
TIL JUNIOR: Automoblox-bilene er leketøy av meget høy kvalitet. Foto: FOTO: Automoblox

Kulda kommer snikende på, og hvis det blir like kaldt som i fjor, er det nok mange som vil sette pris på å finne denne under juletreet.

Kupévarmeren fra Modernum var den beste dedikerte kupévarmeren da vi testet slike for et par år siden. For noen hundrelapper kan personen som finner denne under treet stå opp til en varm og god bil. Hvis den i tillegg kombineres med et tidsinnstilt støpsel trenger man ikke gå ut i bilen en gang.

Pris: 399 kroner

Kjøpes: www.biltema.no

Lærd om bil

Enten du er på jakt etter sengelektyre eller oppslagsverk, finnes det mange bilbøker på markedet. Emnene er like varierte som bilverdenen selv. Hva er vel bedre enn å kunne briefe kunnskapsrikt om en bilmodell neste gang du møter gutta over en øl på puben?

VARME MORGENER: En kupévarmer sørger for at bilen har en behagelig temperatur når du kjører av gårde på morgenen.
VARME MORGENER: En kupévarmer sørger for at bilen har en behagelig temperatur når du kjører av gårde på morgenen. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Hva med en bok om den fantastiske Alpine A310? Eller kanskje historien til amerikanske Hudson passer bedre? Hvis det blir for gammelt, finnes det også bøker om nyere modeller. For eksempel en helt egen bok om superbilen Nissan GT-R.

LESESTOFF: Det finnes et utall forskjellige bøker med bil som tema.
LESESTOFF: Det finnes et utall forskjellige bøker med bil som tema.

Her til lands er det Automobilia i Oslo som er klart ledende på bøker om biler. De har et stort utvalg, men det er likevel ikke til å komme fra at internett har et enda større, og billigere, utvalg.

Kjøpes: www.automobilia.no / www.amazon.com

Kobles lett til mobilen

Bilstereo kan være så mangt. Hvis du ikke er spesielt audiofil, men bare vil ha en enklest mulig overføring av musikken din til bilens høyttalere, er dette en god løsning. Denne spilleren fra LG takler nemlig blåtann. Det gjør at de fleste smarttelefoner kan kobles enkelt opp og musikken kan spilles trådløst.

Spilleren har også både AUX- og USB-inngang. Dermed skal det ikke være noe problem å få overført lystige toner - enten du bare skal til jobb eller om målet er en europeisk strand flere hundre mil unna.

Kjøpes: www.elkjop.no

Pris: 1 499 kroner

Pleie for bilen

Swissvax blir av mange entusiaster sett på som noe av det aller ypperste innen bilpleie. Dette settet blir levert i en spesiell kjølebag, og inneholder blant annet microfiberprodukter for påføring, voks, sjampo, lakkrens og dekkfornyer.

Prisen er en god del høyere enn for produktene man vanligvis finner på bensinstasjoner og lignende, men resultatet blir også deretter.

Kjøpes: www.swissvax.no

BLÅTANN: For å enkelt høre på din egen musikk i bilen, kan vi anbefale en bilstereo med blåtannmuligheter.
BLÅTANN: For å enkelt høre på din egen musikk i bilen, kan vi anbefale en bilstereo med blåtannmuligheter. Foto: FOTO: LG

Pris: 2 299 kr.

BILPLEIE: Våren er her fortere enn du aner, og da er det på tide med en skikkelig shine. Da er det greit å ha utstyret i orden.
BILPLEIE: Våren er her fortere enn du aner, og da er det på tide med en skikkelig shine. Da er det greit å ha utstyret i orden. Foto: FOTO: Swissvax

GPS-en som twitrer

TomToms nyeste navigasjonsenheter har en innebygget funksjon som gir deg tilgang til internett ved hjelp av en spesiell oppkobling. Systemet er riktignok ikke tilgjengelig i Norge enda, men det blir stadig rullet ut i flere europeiske land, og det er nok ikke utenkelig at tjeneste også vil bli tilgjengelig i Norge etter hvert.

Den gjør at du kan finne frem til anbefalte restauranter og hoteller ved hjelp av egne TripAdvisor og Expedia-programmer. Som seg hør og bør i alle nye gadgets er det også en egen Twitter-funksjon (vi vil riktignok fraråde alle å bruke den mens de kjører).

Kjøpes: I de fleste elektronikkbutikker

Pris: fra 2 490 kroner

Julegave i krus

FINNER VEIEN: En GPS kan forhindre mye krangling på bilturer. Denne lar deg også søke på internett i enkelte land.
FINNER VEIEN: En GPS kan forhindre mye krangling på bilturer. Denne lar deg også søke på internett i enkelte land. Foto: FOTO: TomTom

Ok, bensinstasjonkaffe er som regel ikke den beste som finnes. Tvert imot, men det er likevel bedre enn ingen kaffe. For de som tilbringer mye tid bak rattet - enten det er snakk om trailersjåfører, drosjesjåfører, pendlere eller håndverkere, kan en kaffeavtale være en god deal. Svipp innom bensinstasjonen, fyll opp koppen og kom deg tilbake på veien.

Statoil og Shell 7-Eleven har begge kopper som varer i et helt år over hele landet, mens Esso kun har dette enkelte steder. Det er jo også kjekt med en gave som kan kjøpes helt i siste liten...

Pris: Ca. 100 kroner

Bånn gass i stua

Er man glad i bil, så liker man også bilspill. Så enkelt er det. Playseat lager noen fantastiske innretninger som gjør at spillingen blir mer realistisk. Stolene kan justeres slik at du får en riktig vinkel på ratt og pedaler - noe som ikke er mulig hvis du bare setter de på stuebordet.

Når det kommer til ratt og pedaler, er det Logitech G27 som gjelder for de med en Playstation i hus. Ratter er laget i skinn og aluminium for den rette følelsen, og du kan velge mellom sekvensiell giring med girspak eller hendler samt det virkelighetsnære alternativet med H-gir og clutch.

VARMT I KOPPEN: En kaffeavtale kan gjøre en mørk og kald morgen en smule lysere.
VARMT I KOPPEN: En kaffeavtale kan gjøre en mørk og kald morgen en smule lysere. Foto: FOTO: Statoil

Kjøpes: I de fleste elektronikkbutikker

Pris: Stol: ca. 3500 kroner, Ratt og pedaler: ca. 3000 kroner.

Samtidskunst

Nytteverdien i denne saken er relativt liten. Det fungerer liksom ikke å sette den inn i familiens Passat for å få Formel 1-ytelser. Men folk bruker jo stadig millioner av kroner på kunst, så hvorfor skal man ikke kunne bruke noen skarve tusenlapper på noe som helt klart er både dekorativt og en samtalestarter. Det er ikke alt for mange som kan si at de har en original del fra en Formel 1-bil hjemme.

Hvis det blir for dyrt, har de også en hel del annet Ferrari-stæsj i nettbutikken. Alt fra klær til modellbiler kan kjøpes her.

RALLYFØRER: Bilspillopplevelsen blir mye mer realistisk om du plasserer baken i en stol som dette.
RALLYFØRER: Bilspillopplevelsen blir mye mer realistisk om du plasserer baken i en stol som dette. Foto: FOTO: Playseat

Pris: ca. 25 000 kroner

Kjøpes: www.ferraristore.com

Les også:

Test av vinterdekk 2011 2012

Denne bilen vil mange nordmenn ønske seg

Kun 34 prosent vil kjøpe dieselbil

KUNST: En veiv fra en ekte Formel !-bil hadde helt klart vært kult å ha på utstilling, men det koster kanskje mer enn det smaker for de fleste.
KUNST: En veiv fra en ekte Formel !-bil hadde helt klart vært kult å ha på utstilling, men det koster kanskje mer enn det smaker for de fleste. Foto: FOTO: Ferraristore.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning