Romsaøyene

Norges fineste båtsted?

Hvis man skal kåre Norges fineste båtsted, er Romsaøyene en het kandidat.

Publisert Oppdatert

Vi har vært innom noen havner her i Vi Menn Båt, og det vi har sett befinner seg over hele skalaen fra "ille" til "fantastisk".

Romsaøyene helt nord i Rogaland, i Sunnhordlandsbassenget, befinner seg definitivt på den riktige enden av skalaen. Sjelden har vi sett havner så godt tilrettelagt for fritidsbåter. Her er alt "på stell" og vel så det, med flotte bryggeanlegg, grillhus, benker, toalett og flust med fortøyningsmuligheter.

Totalt har Romsaøyene åtte bryggeanlegg, i tillegg til at du finner mange lune viker her, der du kan legge deg på svai eller fortøye inn mot svabergene.

I Naustvika hopper vi i land for å sjekke forholdene nærmere. Det gode førsteinntrykket bare forsterker seg. Rent, pent, gjennomtenkt, og i det hele tatt innbydende.

Share

Gilde gjestehavner i vest

Havneperlene du ikke kjenner

Familievennlig

Litt lenger nordøst sklir vi inn i en annen liten vik, der to karer slapper av i seilbåt. De skamroser øyene. Her er tydeligvis ikke bare fine havner, men massevis av stier. Alt i alt et ypperlig mål for familiepicnic sjøveien.

Over på nordsiden av Lille Romsa finner vi et tilsvarende flott anlegg ved navn Klungervik. Her er det også knallflotte kaianlegg, masse benker og grillhus, og alt virker nytt, velholdt og innbydende.

Stedet er selvsagt populært, og her anmodes pr. plakat om å foreta baugfortøyning!

Grindanes på nordøstsiden av Store Romsa var vi ellers ikke innom med vår reportasjebåt, men i følge Friluftsrådet Vest er dette kanskje det aller fineste anløpsstedet på Romsaøyene.

Historikk

Det er nok lett for brukerne av fritidsbåter å ta skjærgårdens fasiliteter for gitt. Men steder som Romsaøyene oppstår ikke av seg selv.

Foto: Geir Svardal

Det var i 1990 området ble sikret som offentlig friluftsområde, og arbeidet med å gjøre dette om til en perle for båtfolket begynte. Flere instanser er involvert i utbygging og vedlikehold - som Friluftsrådet Vest, Statskog, kystlag og båtlag.

Alle områder har sin historie, om enn ikke alltid nedtegnet. Heldigvis finnes det en god del historikk å finne om Romsaøyene, som i sin tid hadde både lensmann og prest.

Her var det også flere gårder, og såpass med småfolk at øyene fra 1923 til 1944 var en egen skolekrets. Så ble øyene fraflyttet etter krigen, og området ble kjøpt opp og lagt ut til et forsøksfelt for skogsfrøavl.

Før Romsaøyene altså er blitt omgjort til et friluftsområde og en perle for fritidsbåtfolk.

<br/> <small>Vis <a href="http://maps.google.no/maps/ms?hl=no&amp;ie=UTF8&amp;msa=0&amp;msid=101317574218570698620.00048cd21dee91ee1d6a3&amp;ll=59.69651,5.771942&amp;spn=0.105326,0.416794&amp;z=11&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Vi Menn Båt-havner</a> i et større kart</small> </p> <p>Landets flotteste? Vi tar mer enn gjerne i mot tips om steder som kan konkurrere om den hedersbetegnelsen.</p> </div>

Les også:

Havneperler på ett snøre

Sørlandets beste havn

Grindanes ligger på nordøstsiden av Store-Romsa.
Grindanes ligger på nordøstsiden av Store-Romsa. Foto: Friluftsrådet Vest

De beste gjestehavnene i Oslofjorden

Det kuleste klimahuset

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen