Sørlandskysten er feriemål nummer 1 for norske båtturister.

Hvert år oppsøker Vi Menn Båt de viktigste gjeste- og uthavnene langs den populære kyststripen for å vurdere fasiliteter og tilbud til båtfolket.

Stort sett er det bra standard på gjestehavnene i de store byene. Du finner alle de viktigste tingene du forventer når du går i land etter en dag eller flere på sjøen.

Men utover det er forskjellene og standarden ganske ulik. Det virker som om noen av byene virkelig anstrenger seg for å tiltrekke seg og tilfredsstille båtturistene, mens andre har et gjestehavnanlegg nærmest som et nødvendig onde.

De to beste

Blant mange gode havner er det Lillesand og Arendal som havner i det ypperste toppsjiktet. Arendal har et av de fineste gjestehavnanleggene vi har besøkt, med store brygger og et meget innholdsrikt servicetilbud.

Selv om Lillesand ikke har helt samme standard på anlegget som Arendal, er den sentrale beliggenheten og fullkomne Sørlandsidyllen det som tipper vektskålen til fordel for Lillesand.

Lillesand: Beste gjestehavn på Sørlandet

Arendal: Noe for alle

Havneguide Sørlandet 2010=

Arendal skilter med rundt 400 gjesteplasser © Terje Bjørnsen

Hyggelig midtsjikt

I det meget solide midtfeltet finner du Risør , Grimstad og Kristiansand . Risør er en av de hyggeligste og mest sjarmerende skipperbyene langs sørlandskysten. Grimstad har et fint og serviceorientert gjestehavnanlegg, og i den store gjestehavnen i Kristiansand kan du nyte storbylivets gleder.

Risør: Trivelig sørlandsstemning

Grimstad: Orden i sakene

Kristiansand: Storbyen ved havet

Havneguide Sørlandet 2010=

Det er trivelig, men kan bli trangt i Risørs indre havn © Terje Bjørnsen

Forbedringspotensial

Nederst på rangstigen havner Tvedestrand og Kragerø. Begge er hyggelige og fine byer, men beliggenhet, bryggeanlegg og plasseringen av gjestehavnene er ikke i samme klasse som de øvrige.

Tvedestrand: Bokbyen i fjorden

Kragerø: Best for hyttefolket

Havneguide Sørlandet 2010=

Langt inn i fjorden, men det er lunt og stille i Tvedestrand © Terje Bjørnsen

Flere gjestehavner:

Havneguide Oslofjorden

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!