Bare skuldre

Dette er den nye kløfta

Et plagg som viser skuldrene er både diskré, sofistikert og sexy.

HOT MED EN KALD SKULDER: Det minimalistiske snittet er superaktuelt denne våren. - Nakne skuldre er en veldig lekker måte å vise litt hud på, sier stylist Anette von Osten.
HOT MED EN KALD SKULDER: Det minimalistiske snittet er superaktuelt denne våren. - Nakne skuldre er en veldig lekker måte å vise litt hud på, sier stylist Anette von Osten. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

- Bare skuldre er den nye kløfta. Eller. Den nye, åpne ryggen, sier Eva Wigert Næss, moteblogger og Country Manager for pressebyrået Presskontakterna.

Hun forteller at trenden «off the shoulder», der begge skuldrene er blottet og toppen kuttes rett under kravebeinet, var å se på catwalken allerede i fjor, og at den fortsetter som kjempeaktuell også i år.

Stylist Anette von Osten er enig:

- Det er superhot. Nakne skuldre er en veldig lekker måte å vise litt hud på. Det er diskré, sofistikert, men likevel sexy, sier hun.

- Vi ser også mye til snittet «one shoulder», der én skulder er synlig, denne våren, blant annet hos Saint Laurent, Lanvin og Céline. I tillegg er det mange tube- og stroppeløse kjoler, blant annet hos Hugo Boss, legger Næss til.

Slik styler du trenden

Ifølge stylistene kan det minimalistiske snittet brukes til både hverdag og fest.

- For en kul festlook kan du kombinere en hvit blondetopp med bare skuldre og en svart sigarettbukse med høyt liv og høye hæler, i skikkelig 70-tallsånd, sier Næss.

Det sofistikerte snittet finner du også igjen i gensere, bluser og kjoler, så valgmulighetene og stylingtriksene er mange.

- En bohemsk topp med bare skuldre kan enkelt styles med jeans til hverdags. Får du tak i en skjorte med ermer og bare skuldre, kan den kombineres med dressbukser og brukes på kontoret litt nærmere våren, sier Næss, som mener du helst bør gå for plagg med vidde når skuldrene er bare.

Er det derimot en åletrang topp det er snakk om, kan det være kult å kombinere den til vide bukser. 

- Er toppen litt løsere, kan ankelkorte jeans, eller en kul slengbukse se bra ut. Kjolene kombinerer du bare med flate sko for å tone ned uttrykket til hverdags, sier von Osten.

- Gå for en versjon med god passform og riktig størrelse. Unngå puppeglipp, det er aldri fint, fortsetter Næss.

SKULDRE I FOKUS: 1. Genser med striper fra Bik Bok,  kr 179. 2. Hvit topp med blonder fra Collette By Collette Dinnigan, kr 2990. 3. Mørkeblå genser fra Bik Bok, kr 179. 4. Blondetopp fra Vero Moda, kr 299. 5. Svart bandasjetopp fra Hervé Léger. 6. Hvit satengtopp fra Tibi, kr 4139.
SKULDRE I FOKUS: 1. Genser med striper fra Bik Bok, kr 179. 2. Hvit topp med blonder fra Collette By Collette Dinnigan, kr 2990. 3. Mørkeblå genser fra Bik Bok, kr 179. 4. Blondetopp fra Vero Moda, kr 299. 5. Svart bandasjetopp fra Hervé Léger. 6. Hvit satengtopp fra Tibi, kr 4139. Foto: FOTO: Produsentene

Velg riktig undertøy

For selv om bare skuldre er både delikat og i vinden, byr trenden også på en liten utfordring når det kommer til valg av undertøy.

- Det er ikke så lekkert når stroppene på BH-en synes. Da ødelegger du litt effekten og det rene feminine uttrykket, sier von Osten.

Næss sier seg enig:

- Et plagg med bare skuldre skal ikke styles med BH-stropper under. Spesielt ikke hudfargede eller gjennomsiktige stropper - de er nemlig ikke usynlige, selv om mange tror det.

Wenche Skjellnan, eier og daglig leder av undertøysbutikken Det lille under på Paleet i Oslo, mener du godt kan gå for en stroppeløs BH, men understreker viktigheten av at denne er bred nok rundt ryggpanelet og gir god nok støtte til bysten.

- Den bør også være bred i forkant, sier Skjellnan.

Er kjolen i tillegg hjerteformet slik at den har en dyp utringning, bør du helst gå for et korsett fremfor en BH.

- Et slikt snitt krever at BH-en du går for er smalere i forkant, noe som gjør at du mister støtte i front. Med et korsett vil kroppen være med på å gi deg den støtten du trenger, fortsetter hun.

Skjellnan mener du bør velge en variant som sitter godt.

- Går du for et plagg med bare skuldre og en stroppeløs BH, må du unngå å smøre deg med bodylotion rett før du går ut døra. Det fører fort til at BH-en glir sklir både hit og dit i løpet av kvelden, først og fremst fordi gummikanten ikke får festet seg skikkelig til huden. Det er veldig ubehagelig.

DEN NYE KLØFTA: Denne våren er det skuldrene som skal stå i fokus, for en delikat og minimalistisk look. Fra venstre: Skuespiller Kristen Wiig på den røde løperen under årets Golden Globe, iført en fotsid, hvit kjole med bare skuldre. I midten: Sienna Miller i en hvit kjole fra Balenciaga. Til høyre: Skuespiller Emma Stone på den røde Golden Globe-løperen. Også hun med skuldrene bare, med et såkalt «off the shoulder»-snitt på toppen.
DEN NYE KLØFTA: Denne våren er det skuldrene som skal stå i fokus, for en delikat og minimalistisk look. Fra venstre: Skuespiller Kristen Wiig på den røde løperen under årets Golden Globe, iført en fotsid, hvit kjole med bare skuldre. I midten: Sienna Miller i en hvit kjole fra Balenciaga. Til høyre: Skuespiller Emma Stone på den røde Golden Globe-løperen. Også hun med skuldrene bare, med et såkalt «off the shoulder»-snitt på toppen. Foto: FOTO: Stella Pictures

En kald skulder

Von Osten mener at trenden passer alle.

- Er du imidlertid veldig bredskuldret, er det viktig å balansere ut underdelen ved å kombinere toppen til et strutteskjørt, A-formet skjørt eller vide bukser - generelt alt som bygger litt ut.

- Hvis plagget ikke er innsvinget vil jeg anbefale å markere midjen. Det gir en fin silhuett og antrekket blir ekstra feminint og flatterende, legger hun til.

Fordi snittet i seg selv er med på å gi antrekket det lille ekstra, mener stylistene det er fint å ellers holde antrekket enkelt.

- Unngå kjeder og skjerf sammen med bare skuldre, sier Næss.

Von Osten sier seg enig:

- Dersom du absolutt vil style looken med smykker, ville jeg valgt et supertynt og enkelt kjede som ikke stjeler for mye oppmerksomhet. Det er fint å la skuldrene og brystet skinne for seg selv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning