Klær til jobb

Har du dette i skapet?

Plaggene for den perfekte jobbgarderoben.

JOBBGARDEROBE: For en perfekt jobbgarderobe er det nødvendig med en god basisgarderobe, som sorte og blå jeans, enkle gensere i god kvalitet og hvite skjorter.
JOBBGARDEROBE: For en perfekt jobbgarderobe er det nødvendig med en god basisgarderobe, som sorte og blå jeans, enkle gensere i god kvalitet og hvite skjorter. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

En perfekt jobbgarderobe inneholder grunnleggende plagg, en base, som igjen åpner for uendelig mange forskjellige kombinasjoner.

Med andre ord: plagg som kan brukes på kryss og tvers av hverandre. Her er hva jobbgarderoben din bør inneholde.

En god basisgarderobe

- Det geniale er at med en gjennomtenkt jobbgarderobe, er at du alltid har noe å ha på deg. Husk at en basisgarderobe skal passe inn i det miljøet du jobber i, sier stylist og motejournalist Vibeke Stiansen.

- Det du har på deg på jobb skal ikke skape unødig støy eller ta bort fokuset fra jobben du skal gjøre.

Kjøp klær du vil bruke ofte.

- Det viktigste med basisgarderoben er at det er klær som sitter godt, er komfortabel i og er klær du liker, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder i SIFO.

Basisgarderoben trenger ikke være kjedelig, og den trenger ikke å være svart og hvit.

- Basisgarderoben skal være i farger du liker og bruker, men skal enkelt kunne kombineres med flere plagg. Grått, beige og mørkeblått er gode alternativer, sier stylist Marielle Grøneng.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLÆR TIL JOBB: Hent inspirasjon fra disse tre stilfulle damene til jobbantrekket (f.v.): Rosie Huntington-Whiteley, Victoria Beckham og Uma Thurman.
KLÆR TIL JOBB: Hent inspirasjon fra disse tre stilfulle damene til jobbantrekket (f.v.): Rosie Huntington-Whiteley, Victoria Beckham og Uma Thurman. Foto: FOTO: Getty Images

Buksene du må ha

Dersom du har en uhøytidelig arbeidsplass, så er jeans et må ha-plagg i garderobeskapet.

- Klassisk jeans er et supert utgangspunkt, men den bør helst være presentabel og fordelsvis ikke full av hull, med mindre du jobber på en veldig ung og hip arbeidsplass, sier Stiansen.

Jeans passer til nesten alt.

- Du kan kombinere jeans både med en skjorte, enkel strikkegenser, kardigansett eller en enkel topp med blazer utenpå, gjerne sammen med noen stilige, grove ankelboots eller støvletter til, sier Stiansen.

Du bør også ha minst ett par svarte bukser i skapet.

- Gjerne en sort bukse og en skinnbukse. Svart passer til det aller meste og kan fremstå som både pyntet og tilbakelent, alt etter hva du velger å kombinere det med, sier Grøneng.

- Svarte bukser er også enkle å dresse opp hvis du skal ut etter jobb, legger hun til.

Overdelen som passer til alt

- Et annet supert basisplagg er en hvit bluse eller skjorte, som også passer sammen med det aller meste, sier Stiansen.

Finn en bluse eller en skjorte går fint inni en jakke, under en genser, eller bare sammen med en dressbukse eller et par jeans.

En skjorte i nøytral farge vil gå til det meste. Dersom du bruker andre farger er det viktig at du kjøper farger du kan kombinere flere av klærne som du allerede har i skapet.

- Det lønner seg å ha skjorter og cardigans i nøytrale farger også kan du heller sprite det opp litt med fargerike skjerf og tilbehør ettersom det passer, sier Grøneng.

Også et klassisk, smalt blyantskjørt bør være en del av basisgarderoben til jobb.

- Det er fint både sammen med en skjorte/bluse, pen strikkegenser eller sammen med en topp og jakke utenpå, sier Stiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OVERDELER OG TILBEHØR (f.v.): H&M veske, kr 399. Larsson & Jennings Liten Gold Watch, kr 2650. Gant Diamond G Perfect Oxford Regular-fit skjorte, kr 900. Ellos Collection Bikerjakke i skinn, kr 1799. Ganni Mercer Knit Cardigan i merinoullblanding, kr 1199. Mulberry Bayswater Tote Oak Natural Leather with brass, kr 11 760. Kashmina roundneck - grå, kr 2199.
OVERDELER OG TILBEHØR (f.v.): H&M veske, kr 399. Larsson & Jennings Liten Gold Watch, kr 2650. Gant Diamond G Perfect Oxford Regular-fit skjorte, kr 900. Ellos Collection Bikerjakke i skinn, kr 1799. Ganni Mercer Knit Cardigan i merinoullblanding, kr 1199. Mulberry Bayswater Tote Oak Natural Leather with brass, kr 11 760. Kashmina roundneck - grå, kr 2199. Foto: FOTO: Produsenten

En jakke til alle anledninger

Som alternativ til blazeren, er det stadig vanligere å bruke en pen skinnjakke. Men unngå en grov MC-variant, som fort kan bli både litt voldsomt og maskulint.

KLAR TIL JOBB: Angelina Jolie er en mester i å kle seg formelt og pent. Brad Pitt fortjener jo også litt skryt! Her på vei til konferanse.
KLAR TIL JOBB: Angelina Jolie er en mester i å kle seg formelt og pent. Brad Pitt fortjener jo også litt skryt! Her på vei til konferanse. Foto: FOTO: Getty Images

- Bruk gjerne en lett skinnjakke med en feminin touch, gjerne innsvinget, som er nett å ha på – og som fungerer fint innendørs i vinterhalvåret, råder Stiansen.

Nå som det er vinter kan det også lønne seg med en varm innejakke som passer til det meste. Den kan du ta på deg både på jobb og når du skal ut for å treffe venner.

- Finn en pen og nøytral kasjmirgenser som kan passe til flere av skjortene eller blusene dine. Dette er et stoff som ser flott ut, passer til alt og holder deg varm, sier Grøneng.

Det kan være fristende å slenge på seg den tykke boblejakken, men det passer ikke alltid til antrekket.

- I basisgarderoben kan det lønne seg å ha en varm ullkåpe i et tidløst design. Gjerne i grå, beige eller sort. Det er elegant og ser like flott ut over en bukse og topp, som over en kjole, mener Grøneng.

Todelt dress et må-ha

En todelt dress bestående av blazerjakke med matchende dressbukser, er noe av det viktigste du har i skapet. Dette er fordi plaggene kan kombineres på kryss og tvers.

- Det perfekte med en dress er at du kan bruke delene både sammen og hver for seg. Blazeren er for eksempel perfekt utenpå en kjole, i kombinasjon med en enkel topp og jeans, eller til et todelt sett med genser og skjørt, sier Stiansen.

En todelt dress med skjorte eller bluse blir straks til et formelt businessantrekk, til anledninger hvor det er nødvendig. Men du kan også kle deg mindre formell med den samme dressbuksen kombinert med en strikket genser eller kardigan.

- Et annet alternativ er å kjøpe en dress både med matchende bukse, jakke og skjørt, for enda flere kombinasjonsmuligheter. Velg i så fall helst et dress-sett i en nøytral farge som mørkeblått, sort eller grått, som igjen er lett å kombinere med andre farger, sier Stiansen.

- En dressjakke og et skjørt i svart eller marineblått kan kombineres med veldig mange andre plagg, sier Grøneng.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BUKSER, DRESS OG SKO: Tiger of Sweden Emika blazer i ull, kr 2999. Tiger of Sweden Yulia Trousers i ull, kr 1299. Acne Studios Pin Black high-rise skinny jeans, kr 1395. By Malene Birger Elenasoo Leggings, kr 5499. Adidas Originals Superstar sneakers, kr 999. G-Star 3301 Contour High Straight - Straight leg jeans - benwick stretch denim, kr 899. Michael Kors Flex i khaki, kr 999. Bianco Basic Chunky Boot DJF16, kr 699.
BUKSER, DRESS OG SKO: Tiger of Sweden Emika blazer i ull, kr 2999. Tiger of Sweden Yulia Trousers i ull, kr 1299. Acne Studios Pin Black high-rise skinny jeans, kr 1395. By Malene Birger Elenasoo Leggings, kr 5499. Adidas Originals Superstar sneakers, kr 999. G-Star 3301 Contour High Straight - Straight leg jeans - benwick stretch denim, kr 899. Michael Kors Flex i khaki, kr 999. Bianco Basic Chunky Boot DJF16, kr 699. Foto: FOTO: Produsenten

Les på merkelappen

Sett deg noen krav til hvilke kvaliteter du ønsker at dine forskjellige plaggene skal ha.

- Personlig mener jeg at ull er et flott materiale. Ull lukter ikke og viser ikke svette. Det krøller ikke og holder seg rent lenge, forklarer Klepp.

Noen materialer krever mer vedlikehold. Syntetiske stoffer kan være en risiko.

- Mange liker bomull, men da må de finne seg i å vaske oftere. Syntetiske stoffer er ikke et godt alternativ på grunn av lukt og svette. Silke er fint, varmt og lett, men passer ikke til alt, sier Klepp.

- Gode klær varer evig.

Tilbehøret

Høye hæler er flott, men det kan lønne seg å ha flere par.

- Velg alltid sko som du orker å gå med en hel dag, men ha gjerne med et ekstra skift i veska. Føttene har bare godt av å bytte på i løpet av en lang dag, sier Stiansen.

Hun forteller videre at ankelboots kan passe til det meste og være et smart alternativ å ha til garderoben. Det er også lov med sneakers.

- Sneakers har blitt mer og mer stuerent, og har du noen som er pene og jobber i et relativt ungt miljø, er dette trolig også innenfor. For sikkerhets skyld kan du jo se an litt, dersom du er helt ny i jobben, og smugtitte litt på hva de andre har på seg, sier Stiansen.

Jobbveska skal helst være i nøytrale farger og ha plass til alt du trenger.

- Den perfekte jobbveske skal gjerne ha plass til en bærbar laptop, samt litt sminkesaker og kanskje en dokumentmappe, notatblokk eller tilsvarende. Den kan gjerne ha en skulderstropp i tillegg til håndtak, for variasjon når du skal bære den, sier Stiansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning